Familieveiviseren:Åtte råd til deg som reiser med barn i sommer

Det er ikke rart om det oppstår problemer i familien på sommerferie, men med disse rådene kan du kanskje redde noen utfordrende situasjoner.

Ulike forventninger og behov kan bli en kilde til at ferien ikke blir helt som du så for deg.

Her har familieveileder og daglig leder i Familieveiviseren, Birgitte Breistein samlet åtte gode råd som kan bidra til en fin familieferie for både store og små.

  1. Snakk om ferien før dere drar
    Voksne og barn kan ha ulike forventninger til hva ferien skal inneholde. Det kan være lurt å snakke sammen helt konkret om hva dere har lyst til å gjøre, og hva som er planlagt. Hva vil dere se, oppleve og bruke penger på? Her kan det dukke opp noen overraskelser!
  2. Sett av tid til å bare være sammen
    Husk at ferie ikke nødvendigvis betyr lange reiser, men å gjøre noe annerledes og ha fri. Det kan være opplevelser og aktiviteter som hverdagen ikke gir rom for. Små ting, som å spise frokost på et teppe i hagen, kan være nok. For mange barn kan det mest verdifulle være at foreldre, besteforeldre og nære voksne setter av tid til å være sammen med dem.
  3. Ta hensyn til alles behov
    Alle har forskjellige behov. Tenk på hva som skal til for at alle i familien skal trives, og ta hensyn til hver enkelt sine ønsker og begrensninger.
  4. Husk pauser og ro i løpet av dagen
    Med mye spennende å se og gjøre er det fort gjort å strekke grensene litt. Tenk gjennom hvor mye aktivitet du skal putte inn i en dag. Det kan bli mange inntrykk for barn. De har ikke samme evne til å regulere seg, og kjenne at det er på tide med en pause. Vær oppmerksom på det enkelte barns tålegrense. Barn er forskjellige, og noen trenger mer pauser enn andre. Legg inn gode pauser til å hente seg inn.
  5. Ta en «time out» hvis det koker litt
    På ferie kan vi gå litt på strekk, og bli sultne og slitne. Hvis partneren eller familien går deg på nervene, og det blir tilløp til diskusjoner som eskalerer til krangling, ta en time out. Møt deg selv med forståelse og aksept av at det å være så tett innpå hverandre uten sine vanlige aktiviteter, er annerledes enn hverdagen som gir naturlige avbrekk. Ikke rart at vi kan bli litt mer irriterte på hverandre da!
  6. Håndter uenigheter på forhånd
    Er du i et parforhold som for tiden er preget av uenighet, bør dere prate sammen på forhånd. Tenk på hva barnas behov er. Prøv å finne ut hvordan dere kan hjelpe hverandre å legge bort uenigheter og holde fokus på å være gode foreldre gjennom ferien.
  7. Ta en pause fra mobil og internett
    Dette gjelder like mye for voksne som for barn og unge. Sommertid og ferie er en gylden mulighet til å roe ned, ta inn øyeblikkene og være åpen for hva omgivelsene byr på. Det er gøy å dele spennende opplevelser på sosiale medier, men mobilbruk fjerner oss også fra omgivelsene. Ved å begrense mobilbruken er det lettere å ta inn det som skjer, og å dele gode øyeblikk sammen.
  8. Alkohol med måte
    I ferietiden ønsker man gjerne å kose seg litt ekstra. Barn opplever fort at voksne endrer seg etter bare små mengder alkohol. Dette kan oppleves utrygt. Ta gjerne en prat med partneren din, eller de du ferierer med, om hvordan dere kan hjelpe hverandre å sette gode grenser for alkohol.

Trenger du noen å snakke med? Vi er her for deg.

Sjømannskirkens familieveiviser er et lavterskeltilbud for norske familier i utlandet. Vi har taushetsplikt og ingen henvendelser er for små for oss. Vår jobb er å være der for deg – Slik har du tilgang til en norsk tjeneste når du oppholder deg i utlandet.

Kontakt oss her!


Les mer om vårt arbeid

Torun Rundhovde Mørenskog 11

På vakt for norske familier

04.mar 2023 13:28
Beredskapsnr Privat Ill

Vi er her for deg: Dersom krisen rammer i utlandet

Opplever du små eller store kriser i utlandet kan du kontakte Sjømannskirkens døgnåpne beredskapstelefon.

Gruppe Speil

Vennskap i en ny verden

14.jun 12:28
Hasmet Takvam

Gir språkhjelp hver dag

Ole B. Jensen ringte Sjømannskirken da han verken klarte å gjøre seg forstått eller forstod hva legene på sykehuset sa. Sjømannskirken i Alanya får mange spørsmål om å være tolk.

05.mar 12:00

Personvernerklæring

Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer

Dine innstillinger for infokapsler

I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.

Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.

Valget er ditt!

Nødvendige informasjonskapsler bidrar til å gjøre nettsiden brukbar ved at grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, tilgang til ulike områder av nettstedet og måle statistikk over bruk av nettsiden. Nettstedet kan ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene. Derfor kan du ikke slå dem av.
Funksjonelle informasjonskapsler hjelper med å utføre visse funksjoner, som å dele innholdet på nettstedet på sosiale medieplattformer, samle tilbakemeldinger og andre tredjepartsfunksjoner.
Informasjonskapsler for markedsføring brukes til å spore besøkende på nettstedet. Dette har vi for å kunne vise deg innhold fra oss på andre nettsteder, og for å vite hvor mange som kommer til vår nettside fra våre annonser.