Sjømannskirken på Gran Canaria stakk av med seieren for femte gang.
– Nå ble jeg veldig lettet. Vi har jobbet hardt for å engasjere, og få folk til å stemme. Det har vært et kjempeengasjement her på Gran Canaria i år, sier daglig leder i Sjømannskirken på Gran Canaria, Erik Faye Lindvig, etter å ha mottatt beskjeden.
Over 2000 stemmer kom inn, og lenge var konkurransen stor i toppskiktet, men til slutt var det altså Gran Canaria-vaflene med et hint av eple og kanel, som stakk av med seieren.
– Vaffelen er et viktig symbol på den hjertevarmen vi ønsker å møte alle mennesker med. Dette handler om mer enn bare mat, sier Faye Lindvig.
Alle Sjømannskirkene verden rundt har sin egen vaffeloppskrift. Hvert år kjemper oppskriftene om seieren i den uhøytidelige konkurransen «verdens beste vaffel». Avstemningen foregår på nett, og engasjerer derfor nordmenn over hele verden.
Det hele startet i 2002, og den gang var det vaflene på Sjømannskirken i Miami som ble kåret til «verdens beste». I løpet av disse 20 årene er det flere av oppskriftene som har vunnet flere ganger, men Sjømannskirken på Gran Canaria skiller seg ut med hele fem topplasseringer.
Hvert år skaper konkurransen stort engasjement på flere av Sjømannskirkene, noe som gjerne gjenspeiles i sosiale medier, hvor kirkene utfordrer hverandre.
– Det viktigste for meg er at vi er et lag som har jobbet sammen mot dette. Det er ikke jeg som vinner, det er alle rundt oss her nede. Denne meldingen er det mange som kommer til å glede seg over, sier Erik Faye Lindvig på Gran Canaria.
Sjømannskirken på Gran Canaria er «verdens best besøkte sjømannskirke». Her produseres det over 75 liter vaffelrøre i uken. De har totalt åtte store vaffeljern, men ett eller to er alltid til reparasjon på grunn av slitasje. På dager hvor de har fullt opp av besøkende brukes alle jern som er tilgjengelig.
1. Gran Canaria
2. Albir-Villajoyosa
3. Torrevieja
4. Stockholm
5. Costa del Sol
Tilsett ingrediensene i oppskrevet rekkefølge. Rør i sukker og salt til slutt.
*én boks Appletiser er 330ml
Yoghurt og havregryn er viktig i denne herlige vaffeloppskriften fra Aberdeen!
4 egg
1,5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 pint milk
1 stort beger yoghurt (0,5 liter)
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
1 dl havregryn (very Scottish :) )
hvetemel til passe røre :)
150 gram smeltet, avkjølt, smør
Visp egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.
Ha i melk og yoghurt, kardemomme, bakepulver og havregryn.
Bland inn mel til "passe" røre.
Ha i avkjølt smør til sist.
6 egg
300 gram sukker
700 gram hvetemel
2 ts bakepulver
1 liten pose med vaniljesukker
1 liter kulturmelk
200 gram smeltet smør
Ingredienser:
8 egg
250g sukker
1kg mel
1,5ts bakepulver
1l melk
2,5dl fløte
5dl appelsinjuice
500g smør
Fremgangsmåte:
9 egg
1 1/2 kopp sukker
Piskes og blandes (trenger ikke bli eggedosis)
6 dl Surmel (buttermilk)
ca 2dl vann
Bland det i før du har i det tørre
1-1,2kg hvetemel
1ts bakepulver
1ss vaniljesukker
1ts kardemomme
6-8dl melk
250 g smør
6 egg
8 dl hvetemel
1/2 ts salt
4 ts bakepulver
5 dl melk
5 dl vann
1 dl rapsolje
Kardemomme eller vanilje
4 egg
4 dl melk
2 dl creme fraiche/rømme/naturell yoghurt
4 ss sukker
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
2 ts malt kanel
200 g smeltet smør
350 g hvetemel
2 grovt revne epler
Slik gjør du det:
Vaffeloppskrift: (ca. 23 plater)
5 egg
2 dl sukker
2 beger yoghurt naturell
½ ts natron
1 ts bakepulver
200 g smeltet smør
500 g mel
5 dl melk
1 ½ dl vann
Visp sammen egg og sukker og tilsett yoghurt. Rør inn melk sammen med det tørre. Tilsett smeltet smør/margarin og vann. La røra svelle ca. en halv time.
12 egg
500 gram farin
3 ts bakepulver
3 ss vaniljesukker
1 kg margarin/smør
3 l H-melk
2,5 kg hvetemel
16 egg
9 dl sukker
6 dl helmelk
6,5 liter hvetemel
10 ts vaniljesukker
8 ts bakepulver
8 ts kardemomme
8 ts salt
1200 g smør (smeltes)
4 dl rømme
4 egg
2 dl sukker
1 ts bakepulver
1 ts natron
½ ts salt
½ l melk
½ l surmelk
Evt litt creme fraiche.
2 ts vaniljesukker
200 g smeltet smør
1 l (ca 600g) mel
Ingredienser:
Fremgangsmåte:
6 egg
2 dl sukker
1 l buttermilk (surmelk)
1/2 l helmelk
1,5 l hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts kardemomme
Litt vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
350 gram smør (3 sticks)
2 egg
1 dl sukker
2 dl kærnemelk (skummet kulturmelk)
1 1/2 dl søtmelk
1 dl vann
350 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts vaniljesukker
1/2 ts kardemomme
125 gram smeltet smør
PS: Sjømannskirken i København sliter ut 6 vaffeljern i året!
12 egg
4 kopper farin
2 liter helmelk (entera UHT)
2 kg hvetemel (harina de trigo)
1 ss kardemomme
1-2 ts vaniljesukker
4 poser (8 ts) bakepulver
2 pakker smør (La niña- 400 gr pr pakke)
20 egg
4 dl sukker/sugar
2,5 kg hvetemel/plain flour
4 liter h melk/milk
4 ss kardemomme/cardemomme
4 ss bakepulver/baking powder
9 ts vaniljesukker/vanilla sugar
1 ss salt
500 gr smør/butter (smeltet/melted)
Pisk eggedosis
Tilsett vekselsvis mel med tilsetninger og melk
Til slutt tilsettes smeltet smør
Hvis røren blir for tykk eller vaflene for tunge/faste, tilsett vann(opp til 1/2 liter)
3 dl havregryn
7,5 dl melk
3 dl yoghurt naturell
3 egg
3 ss olivenolje
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1 ½ bakepulver
4 dl hvetemel
3 dl grovt hvetemel
Vil du gjøre det på "Hollywood-fruers" vis, putter man en ferdigstekt vaffel (1/2 plate) i blenderen.
Tilsett en håndfull spinatblader, 2 ts wheat grass, 2 dl appelsinjuice og en håndfull isbiter.
Kjør blenderen til du har en jevn "smoothie". Tilsett mer vann dersom du vil ha tynnere konsistens.
Voila! Så har man en ferdig "Breakfast-smoothie"!
4 egg
6 ss sukker
150 gram smeltet smør
4 dl melk
300 g hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
1 vaniljesukker
Pisk egg og sukker luftig.
Tilsett kardemomme, bakepulver og vaniljesukker til hvetemelet.
Tilsett vekselvis hvetemel og melk.
Tilsett til slutt smeltet smør.
Rør til deigen er jevn, uten melklumper.
6 egg
2 dl sukker
5 dl fløte
12 dl hvetemel
10 dl melk
200 gram smeltet smør
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 ts kardemomme
1 ts salt
24 egg
12 dl sukker
--- piskes til eggedosis
5 liter melk
3 liter fløte
6 ts kardemomme
12 ts bakepulver
6 ts natron
12 ts vaniljesukker
4 kg mel
--- 1 kg om gangen, lav hastighet
1,5 kg melange
--- smeltes (i micro) og tilsett røren
1 boks FN orange (eller annen brus)
Gir cirka 18 liter røre (cirka 200 vafler).
Juster ned (eller opp) etter behov.
1 liter H-melk *
5 egg
1,1 liter hvetemel
1,5 dl sukker
3 ts vaniljesukker
1/2 ts bakepulver
1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
225 g smelta smør
Smelt smøret i en gryte på middels varme.
Hell melk i en bolle, visp inn eggene. Bland inn det tørre og hell det smelta smøret i røren til slutt.
La vaffelrøren svelle i minst 15 - 20 minutter.
Varm vaffeljernet. Det trengs ikke smør til steikingen, det er nok smør i røra. Avkjøl vaflene på rist hvis du ønsker dem sprø. Dersom du legger nystekte vafler oppå hverandre i en haug, blir de myke.
* melken kan byttes ut eller blandes med annen søt/sur melk. Har du en skvett vaniljesaus, yoghurt eller fløte er det også godt å putte i. Har du for lite melk? Bruk vann, da blir vaflene ekstra sprø.
Sveitsvafler
1 1/4 liter skummet kulturmelk
1 1/4 liter helmelk (helst «Heidi»-melk)
400 gram smeltet smør
500 gram sukker
1 1/4 kilo hvetemel
9 egg
3 teskjeer bakepulver
3 teskjeer vaniljesukker
2 teskjeer kardemomme
1 ts salt
Denne oppskriften gir ca 6 liter vaffelrøre.
Eplevafler
Vi har også laget en variant, nydelige eplevafler, om du vil prøve noe nytt!
4 egg
4 dl melk
2 dl creme fraiche/rømme/naturell yoghurt
4 ss sukker
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
2 ts malt kanel
200 g smeltet smør
350 g hvetemel
2 grovt revne epler
Slik gjør du det:
3 egg
3 ss sukker
5 dl kefir
½ ts natron
3 dl hvetemel
1 dl havremel
½ ts bakepulver
1 dl vann
50 gram smeltet meierismør
4 egg
300 g sukker
250 g smør
500 g mel
3 ts bakepulver
2 ts kardemomme
5 dl melk
4 egg
100 gram sukker
1 ts bakepulver
1 ½ ts vaniljesukker
¾ ts kardemomme
0,5 l melk
1 ½ dl vann
1 ½ dl yoghurt naturell
150 gram smør (smeltet)
1/2 kg hvetemel
6 egg
4 små kopper sukker
2,5 l hvetemel
4 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
250 g smør
1 seterømme (1 Schmand)
2 l melk
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!