Jubelen var stor på Gran Canaria da de fikk vite at deres oppskrift vant tittelen «verdens beste vaffel». På bildet ser du Ken Roger Småvik-Jensen som er vertskap på Gran Canaria.

Vinneren er kåret:Her får du «verdens beste vafler»!

Sjømannskirken på Gran Canaria stakk av med seieren for femte gang.

– Nå ble jeg veldig lettet. Vi har jobbet hardt for å engasjere, og få folk til å stemme. Det har vært et kjempeengasjement her på Gran Canaria i år, sier daglig leder i Sjømannskirken på Gran Canaria, Erik Faye Lindvig, etter å ha mottatt beskjeden.

Over 2000 stemmer kom inn, og lenge var konkurransen stor i toppskiktet, men til slutt var det altså Gran Canaria-vaflene med et hint av eple og kanel, som stakk av med seieren.

– Vaffelen er et viktig symbol på den hjertevarmen vi ønsker å møte alle mennesker med. Dette handler om mer enn bare mat, sier Faye Lindvig.

Om mesterskapet

Alle Sjømannskirkene verden rundt har sin egen vaffeloppskrift. Hvert år kjemper oppskriftene om seieren i den uhøytidelige konkurransen «verdens beste vaffel». Avstemningen foregår på nett, og engasjerer derfor nordmenn over hele verden.

Det hele startet i 2002, og den gang var det vaflene på Sjømannskirken i Miami som ble kåret til «verdens beste». I løpet av disse 20 årene er det flere av oppskriftene som har vunnet flere ganger, men Sjømannskirken på Gran Canaria skiller seg ut med hele fem topplasseringer.

Lagarbeid

Hvert år skaper konkurransen stort engasjement på flere av Sjømannskirkene, noe som gjerne gjenspeiles i sosiale medier, hvor kirkene utfordrer hverandre.

– Det viktigste for meg er at vi er et lag som har jobbet sammen mot dette. Det er ikke jeg som vinner, det er alle rundt oss her nede. Denne meldingen er det mange som kommer til å glede seg over, sier Erik Faye Lindvig på Gran Canaria.

Sjømannskirken på Gran Canaria er «verdens best besøkte sjømannskirke». Her produseres det over 75 liter vaffelrøre i uken. De har totalt åtte store vaffeljern, men ett eller to er alltid til reparasjon på grunn av slitasje. På dager hvor de har fullt opp av besøkende brukes alle jern som er tilgjengelig.

Topp 5

1. Gran Canaria
2. Albir-Villajoyosa
3. Torrevieja
4. Stockholm
​​​​​​​5. Costa del Sol

Her er vinneroppskriften:

  • 6 stk egg
  • 1 liter melk
  • 2 dl. Yoghurt naturelle eller lettrømme
  • 1 kg. mel
  • 1,5 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
  • 2 ts bakepulver
  • 1 dl Eple Mozell eller Appeltiser
  • 100 gr sukker
  • 3 dl smeltet klaret margarin eller flytende melange
  • 2 ts salt

Tilsett ingrediensene i oppskrevet rekkefølge. Rør i sukker og salt til slutt.
*én boks Appletiser er 330ml

Se alle våre oppskrifter:

Yoghurt og havregryn er viktig i denne herlige vaffeloppskriften fra Aberdeen!

4 egg
1,5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 pint milk
1 stort beger yoghurt (0,5 liter)
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
1 dl havregryn (very Scottish :) )
hvetemel til passe røre :)
150 gram smeltet, avkjølt, smør

  • Visp egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.

  • Ha i melk og yoghurt, kardemomme, bakepulver og havregryn.

  • Bland inn mel til "passe" røre.

  • Ha i avkjølt smør til sist.

6 egg
300 gram sukker
7
00 gram hvetemel
2 ts bakepulver
1 liten pose med vaniljesukker

1 liter kulturmelk
200 gram smeltet smør

  • Rør egg og farin godt sammen.
  • Bland alt det tørre, tilsett væske og bland godt sammen.
  • La røra stå i 20 minutter.

Ingredienser:

8 egg

250g sukker

1kg mel

1,5ts bakepulver

1l melk

2,5dl fløte

5dl appelsinjuice

500g smør

Fremgangsmåte:

  • Bland egg og sukker, det trenger ikke piskes.
  • Ha mel, bakepulver og melk, fløte  og appelsinjuice vekselvis i.
  • Ha i smeltet smør til slutt.

9 egg
1 1/2 kopp sukker
Piskes og blandes (trenger ikke bli eggedosis)

6 dl Surmel (buttermilk)
ca 2dl vann
Bland det i før du har i det tørre

1-1,2kg hvetemel
1ts bakepulver
1ss vaniljesukker
1ts kardemomme
6-8dl melk
250 g smør

6 egg
8 dl hvetemel
1/2 ts salt
4 ts bakepulver
5 dl melk
5 dl vann
1 dl rapsolje
Kardemomme eller vanilje

4 egg
4 dl melk
2 dl creme fraiche/rømme/naturell yoghurt
4 ss sukker
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
2 ts malt kanel
200 g smeltet smør
350 g hvetemel
2 grovt revne epler

Slik gjør du det:

    • Bland sammen alt, bortsett fra eplene, og rør til en jevn røre.
    • La røra svelle i ca 30 minutter. 
    • Skrell eplene og riv dem grovt og bland dem inn i røra.
    • Stek vaflene i et godt oppvarmet vaffeljern. Avkjøl på rist. 
    • Disse er gode med brunost, eplesyltetøy eller bare nystekte uten noe på.

 

Vaffeloppskrift: (ca. 23 plater)

5 egg
2 dl sukker
2 beger yoghurt naturell
½ ts natron
1 ts bakepulver
200 g smeltet smør
500 g mel
5 dl melk
1 ½ dl vann

Visp sammen egg og sukker og tilsett yoghurt. Rør inn melk sammen med det tørre. Tilsett smeltet smør/margarin og vann. La røra svelle ca. en halv time.

12 egg
500 gram farin
3 ts bakepulver
3 ss vaniljesukker
1 kg margarin/smør
3 l H-melk
2,5 kg hvetemel

16          egg  
9 dl        sukker
6 dl        helmelk
6,5 liter  hvetemel
10 ts      vaniljesukker
8 ts        bakepulver
8 ts        kardemomme
8 ts        salt
1200 g   smør (smeltes)
4 dl        rømme 

  • Piske egg og sukker til eggedosis.
  • Bland i vekselvis melk/rømme og det tørre.
  • Ha til slutt i smøret. Bruk kjøkkenmaskin på lav hastighet for å unngå søl. Merk at denne oppskriften er også laget til vår store kjøkkenmaskin.

4 egg
2 dl sukker
1 ts bakepulver
1 ts natron
½ ts salt
½ l melk
½ l surmelk
Evt litt creme fraiche.
2 ts vaniljesukker
200 g smeltet smør
1 l (ca 600g) mel

Ingredienser:

  • 6 stk Egg
  • 1 liter melk
  • 2 dl. Yoghurt naturelle eller lett rømme
  • 1 kg. mel
  • 1,5 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
  • 2 ts bakepulver
  • 1 dl Eple Mozell eller Appletiser
  • 100 gr sukker
  • 3 dl smeltet klaret margarin eller flytende melange
  • 2 ts salt

 Fremgangsmåte:

  1. Tilsett ingrediensene i oppskrevet rekkefølge.
  2. Rør i margarin & salt til slutt.
  3. Er røren for tynn eller for tykk justeres det med ekstra hvetemel eller Mozell
  4. Svelles i minimum 30 minutter før steking

6 egg
2 dl sukker
1 l buttermilk (surmelk)
1/2 l helmelk
1,5 l hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts kardemomme
Litt vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
350 gram smør (3 sticks)

  • Pisk egg og sukker til eggedosis.
  • Bland alt godt sammen i mikseren på sakte fart. La røren svelle. Røren skal være litt tykk, men smidig og fin.
  • Smør vaffeljernet så lite som mulig, da blir vaflene mye penere.
  • NB! Denne oppskriften er beregnet for mange, du kan gjerne halvere den!

2 egg
1 dl sukker
2 dl kærnemelk (skummet kulturmelk)
1 1/2 dl søtmelk
1 dl vann
350 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts vaniljesukker
1/2 ts kardemomme
125 gram smeltet smør


PS: Sjømannskirken i København sliter ut 6 vaffeljern i året!

12 egg
4 kopper farin
2 liter helmelk (entera UHT)
2 kg hvetemel (harina de trigo)
1 ss kardemomme
1-2 ts vaniljesukker
4 poser (8 ts) bakepulver
2 pakker smør (La niña- 400 gr pr pakke)

  • Egg og sukker vispes til tykk eggedosis.
  • Bland det tørre og strø i røren.
  • Smøret smeltes i microovnen, helle så i røren.
  • La vispen gå forsiktig til alt er blandet.
  • PS: IKKE for lenge, da blir de seige!

20 egg
4 dl sukker/sugar
2,5 kg hvetemel/plain flour
4 liter h melk/milk
4 ss kardemomme/cardemomme 
4 ss bakepulver/baking powder
9 ts vaniljesukker/vanilla sugar
1 ss salt
500 gr smør/butter (smeltet/melted)

Pisk eggedosis
Tilsett vekselsvis mel med tilsetninger og melk
Til slutt tilsettes smeltet smør
Hvis røren blir for tykk eller vaflene for tunge/faste, tilsett vann(opp til 1/2 liter)

3 dl havregryn
7,5 dl melk
3 dl yoghurt naturell
3 egg
3 ss olivenolje
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1 ½ bakepulver
4 dl hvetemel
3 dl grovt hvetemel

  • Rør sammen havregryn sammen med melk, yoghurt, olivenolje og egg.
  • Bruk gjerne miksmaster.
  • Tilsett så vaniljesukker, bakepulver og mel.
  • La røren stå og svelle i kjøleskapet i 30 min, før du steker vaflene.
  • Disse vaflene smaker veldig godt med brunost på!


Vil du gjøre det på "Hollywood-fruers" vis, putter man en ferdigstekt vaffel (1/2 plate) i blenderen.
Tilsett en håndfull spinatblader, 2 ts wheat grass, 2 dl appelsinjuice og en håndfull isbiter.
Kjør blenderen til du har en jevn "smoothie". Tilsett mer vann dersom du vil ha tynnere konsistens.
Voila! Så har man en ferdig "Breakfast-smoothie"!

4 egg
6 ss sukker
150 gram smeltet smør
4 dl melk
300 g hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
1 vaniljesukker

Pisk egg og sukker luftig.
Tilsett kardemomme, bakepulver og vaniljesukker til hvetemelet.
Tilsett vekselvis hvetemel og melk.
Tilsett til slutt smeltet smør.
Rør til deigen er jevn, uten melklumper.

6 egg
2 dl sukker
5 dl fløte
12 dl hvetemel
10 dl melk
200 gram smeltet smør
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 ts kardemomme
1 ts salt

  • Pisk egg og sukker til eggedosis, ha i fløte mens du pisker.
  • Bland i det tørre vekselvis med melk.
  • Ha til slutt i smøret. Denne oppskriften gir 30-40 plater.

24 egg
12 dl sukker

--- piskes til eggedosis

5 liter melk
3 liter fløte
6 ts kardemomme
12 ts bakepulver
6 ts natron
12 ts vaniljesukker
4 kg mel

--- 1 kg om gangen, lav hastighet

1,5 kg melange

--- smeltes (i micro) og tilsett røren

1 boks FN orange (eller annen brus)

Gir cirka 18 liter røre (cirka 200 vafler).
Juster ned (eller opp) etter behov.

1 liter H-melk *
5 egg
1,1 liter hvetemel
1,5 dl sukker
3 ts vaniljesukker
1/2 ts bakepulver
1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
225 g smelta smør

  1. Smelt smøret i en gryte på middels varme.

  2. Hell melk i en bolle, visp inn eggene. Bland inn det tørre og hell det smelta smøret i røren til slutt.

  3. La vaffelrøren svelle i minst 15 - 20 minutter.

  4. Varm vaffeljernet. Det trengs ikke smør til steikingen, det er nok smør i røra. Avkjøl vaflene på rist hvis du ønsker dem sprø. Dersom du legger nystekte vafler oppå hverandre i en haug, blir de myke.

* melken kan byttes ut eller blandes med annen søt/sur melk. Har du en skvett vaniljesaus, yoghurt eller fløte er det også godt å putte i. Har du for lite melk? Bruk vann, da blir vaflene ekstra sprø.

Sveitsvafler

1 1/4 liter skummet kulturmelk
1 1/4 liter helmelk (helst «Heidi»-melk)
400 gram smeltet smør
500 gram sukker
1 1/4 kilo hvetemel
9 egg
3 teskjeer bakepulver
3 teskjeer vaniljesukker
2 teskjeer kardemomme
1 ts salt

Denne oppskriften gir ca 6 liter vaffelrøre.

 

Eplevafler
Vi har også laget en variant, nydelige eplevafler, om du vil prøve noe nytt!

4 egg
4 dl melk
2 dl creme fraiche/rømme/naturell yoghurt
4 ss sukker
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
2 ts malt kanel
200 g smeltet smør
350 g hvetemel
2 grovt revne epler

Slik gjør du det:

    • Bland sammen alt, bortsett fra eplene, og rør til en jevn røre.
    • La røra svelle i ca 30 minutter. 
    • Skrell eplene og riv dem grovt og bland dem inn i røra.
    • Stek vaflene i et godt oppvarmet vaffeljern. Avkjøl på rist. 
    • Disse er gode med brunost, eplesyltetøy eller bare nystekte uten noe på.

 

3 egg
3 ss sukker
5 dl kefir
½ ts natron
3 dl hvetemel
1 dl havremel
½ ts bakepulver
1 dl vann
50 gram smeltet meierismør

  • Rør egg og sukker godt sammen.
  • Bland surmelken ut med natron, og la stå en stund.
  • Ha både tørt og vått i røren og rør godt.

4 egg
300 g sukker
250 g smør
500 g mel
3 ts bakepulver
2 ts kardemomme
5 dl melk

4 egg
100 gram sukker
1 ts bakepulver
1 ½ ts vaniljesukker
¾ ts kardemomme
0,5 l melk
1 ½ dl vann
1 ½ dl yoghurt naturell
150 gram smør (smeltet)
1/2 kg hvetemel

  • Pisk egg og sukker til eggedosis.
  • Bland i resten av ingrediensene, vekselvis væske og mel.
  • Vaffeljern er forskjellig, så tilpass mengden hvetemel til hva som fungerer i ditt vaffeljern.

 

6 egg
4 små kopper sukker
2,5 l hvetemel
4 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
250 g smør
1 seterømme (1 Schmand) 
2 l melk

  • Smelt smøret.
  • Bland det tørre, tilsett det våte.
  • Stek og nyt!

Fakta om vafler

  • Ifølge en Ipsos-undersøkelse spiser 42 prosent av nordmenn vafler én gang i måneden eller oftere, og trøndere er visstnok de som er mest glade i dette hjerteformede bakverket.
  • Ifølge ganske sikre kilder ble de første vaflene i Sjømannskirkens historie servert i 1927. London-kirkens første bestyrerinne, Olga Laurentze Olsen, skal ha æren for at vafler ble en av organisasjonens fremste varemerker.
  • Ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen ble det solgt 420 000 vaffeljern her til lands i 2021. Det var en økning på over 30 prosent sammenlignet med året før.

Personvernerklæring

Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer

Dine innstillinger for infokapsler

I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.

Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.

Valget er ditt!

Nødvendige informasjonskapsler bidrar til å gjøre nettsiden brukbar ved at grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, tilgang til ulike områder av nettstedet og måle statistikk over bruk av nettsiden. Nettstedet kan ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene. Derfor kan du ikke slå dem av.
Funksjonelle informasjonskapsler hjelper med å utføre visse funksjoner, som å dele innholdet på nettstedet på sosiale medieplattformer, samle tilbakemeldinger og andre tredjepartsfunksjoner.
Informasjonskapsler for markedsføring brukes til å spore besøkende på nettstedet. Dette har vi for å kunne vise deg innhold fra oss på andre nettsteder, og for å vite hvor mange som kommer til vår nettside fra våre annonser.