Sjømannskirken på nattevakt på Kypros og Mallorca

Norsk ungdom møter fyll og dop på Syden-ferie. Men også gratis drikkevann og omsorg.

Se Sjømannskirkens reisevettregler her.

Tradisjonen tro har Sjømannskirken fra 23. juni til 18. august 15 nattevandrere på plass i «partygatene» i Ayia Napa, Kypros og i Magaluf, Mallorca. Slik ønsker Sjømannskirken å gjøre oppholdet for ungdommene tryggere, og berolige nervøse foreldre i Norge.

- Vi skal ikke være der for å moralisere, men for å forebygge at rusen blir for tung. Mange av ungdommene er på sin første sydenferie uten foreldre, og tester gjerne ut noen grenser. Sjømannskirkens nattevandrere ønsker å gi trygghet, både til ungdommene og til foreldre der hjemme, sier Espen Ingebrigtsen, regionleder i Sjømannskirken.

Vann, plaster og sykebil

Av de mange norske ungdommene nattevandrerne møter, trenger noen hjelp til å komme til legen mens andre må følges til hotellrommet sitt. Andre igjen vil bare prate, drikke vann og ta en pause fra festingen. Tilbudet tas vel imot av fastboende, politi og helsevesen i de to byene.

Nattevandrer Magne Turøy fra Sotra skal til Ayia Napa for fjerde gang denne sommeren. Den pensjonerte fotografen mener arbeidet er både meningsfylt og viktig.

- Det er utrolig viktig at noen voksne er til stede for disse ungdommene. Mange drikker altfor mye, og klarer ikke å ta vare på seg selv. Vi i sjømannskirken gir de vann, plaster og noen å prate med. Noen ganger må vi dessverre også få tak i sykebil, sier Turøy.

Mens tiltaket startet på Ayia Napa i 2012, har nattevandrerne på Magaluf vært til stede siden 2015.

I Ayia Napa vil nattevandrerne være til stede fra 7.juli til 18.august.

I Magaluf vil nattevandrerne være til stede fra 23.juni til 4.august.t

Prosjektet støttes økonomisk av Europeiske reiseforsikring.

Fakta om Sjømannskirken;

Sjømannskirken møter nordmenn i utlandet og skaper sosiale og kulturelle møtesteder der folk er. Sjømannskirken finnes på alle kontinent, på norsk kontinentalsokkel, og har spesialkompetanse på kriseberedskap.

Sjømannskirkens fem råd til ungdom på sydentur

1 )Tenk over hvilke miljø du oppsøker

2) Vær tydelig på egne verdier og grenser.

3) Ikke vær naiv. Du kan fort feiltolke kodene i møte med den andre kulturen.

4) Er du alene, meld fra til noen hvor du er. Om dere er flere, pass på hverandre.

5) Husk at jo mer beruset du blir, jo vanskeligere er det å passe på deg selv og hverandre.

Kontaktperson for media er Espen Ingebrigtsen: 90294934