Julebasaren i Hamburg er Sjømannskirkens største, med 30.000 besøkende innom kirken i løpet av seks basardager. En pandemi-avlyst julebasar gir store inntektstap.
I september bestilte de varer og i oktober bygde de opp hytter og telt. Alt var klart til årets store dugnad, men på grunn av den pågående pandemien bestemte Tyskland en delvis lockdown ut november. Dette får store konsekvenser for gjennomføringen av julebasaren i regi av Sjømannskirken i Hamburg.
Det har vært holdt julebasar i Hamburg i over 70 år og basaren har vært Sjømannskirkens største, men det blir ingen julebasar i år Dag Eidhamar, sjømannsprest og daglig leder i Sjømannskirken i Hamburg.
Vanligvis bugner det av julevarer i den basarpyntede kirken. Ute i hytter og telt selges det vafler og sveler, pølser med lompe, fiskesuppe og elgburgere. I kaféen finnes lefser, kaker og høye rekesmørbrød. I butikken er et stort utvalg av norske matvarer som fiskeboller, ost og melkesjokolade. Basarbordene er fylt opp med håndarbeid og ullvarer, julepynt, nisser og troll.
I fjor besøkte over 30.000 mennesker Sjømannskirkens julebasar i løpet av seks dager, og det ble satt ny omsetningsrekord med en fortjeneste på 80.000 Euro, om lag 850.000 NOK. I år er omstendighetene noe ganske annet.
I år blir inntektene betraktelig mindre. Det kan ikke sammenlignes, til tross for at vi håper å få til en løsning der folk kan bestille og hente julevarer. Mye av hyggen og inspirasjonen rundt markedet forsvinner, og stemningen med å gå rundt og oppleve den bunadskledde betjeningen, sette seg ned med en kaffekopp og et smørbrød. forklarer Eidhamar
Dersom lockdown-perioden opphører i desember kan det kanskje være muligheter for noe julebasar-aktivitet i de siste dagene før jul.
I Berlin, som vanligvis har 2000 besøkende og 100 frivillige i sving, håper de i det lengste å kunne arrangere en nedskalert julebasar i bakgården den 1. desember. Det blir også digital julebutikk.
Andre satser så lenge det er mulig på fysisk julebutikk, som Stockholm, Albir-Villajoyosa, Torrevieja, København, Lanzarote og Rotterdam.
Gran Canaria, med en basararbeidsgruppe på over 50 frivillige og omsetning i fjor på 18.000 Euro, om lag 190.000 NOK, vil i år ha julebutikk og en livesendt basar på Facebook.
Omtrent samtlige kirker har loddsalg, som en pleier på Sjømannskirkens julebasarer. Men loddsalget er de fleste plasser heldigitalt. Hele oversikten over årets julebasarer og hvilken form det blir på basaren, finner du på den enkelte kirkes hjemmeside.