Podkast:– Vi skal ikke sitte og vente på at folk kommer til kirkene

I podkasten «På bortebane» møter du de ambulerende sjømannsprestene som reiser i Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika for å møte nordmenn der det ikke finnes en sjømannskirke.

Du finner «På bortebane» på Spotify, Apple podcasts og andre gratis podkast-tjenester.

 

– Dette er sjømannskirkens sjel. Vi skal ikke sitte og vente på at folk kommer til kirkene, eller prestekontoret, for det gjør de i stor grad ikke. Folk lever sine liv, og hvis kirken skal være del av menneskenes liv i hverdagen så må vi ut av kontoret, sier Jan Stellef Rønningen.

Han er operativ leder for den ambulerende tjenesten i Sjømannskirken og organisasjonens beredskapsarbeid. I denne podkast-episoden møter du Rønningen i samtale med sjømannsprestene Anne Netland og Leif Magne Helgesen.

De diskuterer Sjømannskirkens rolle ute i verden for nordmenn både i hverdag og i krisesituasjoner. Et viktig tema for sjømannsprestene er mangfoldet av nordmenn de møter i sin jobb, og hvordan organisasjonen kan være relevant for alle, uavhengig bakgrunn, legning, religiøs eller kulturell tilknytning.

– Vi er mennesker som møter mennesker, og så er vi norsk kirke i utlandet. Men vi besøker alle, uavhengig av om de er medlem av et fotballag eller kirken, sier Leif Magne Helgesen.

Han er opptatt av at Sjømannskirken er for alle, og at dem han er reiser rundt for å møte representerer mangfoldet i samfunnet vårt.

– Selv om vi er forskjellige, kan vi snakke om både fotball, været og livet, og møtes over forskjellene. Nordmenn i dag er et mangfold fra mange forskjellige kulturer og religiøse sammenhenger. Vi jobber inn i dette mangfoldet, sier Leif Magne Helgesen.

Det er i år 30 år siden Sjømannskirken opprettet det som i dag er en ambulerende tjeneste som strekker se over fem verdensdeler. Det hele startet i 1996 da Terje Bjerkholt ble ansatt for å betjene nordmenn i blant annet Ghana, Togo, Nigeria, Angola, Zimbabwe og Sør-Afrika. Noen år senere flyttet han sin base fra Norge til Harare i Zimbabwe.

Siden den gang har tjenesten vokst med flere ansatte og over flere verdensdeler. I tidligere podkastepisoder har sjømannsprestene fortalt om det å reise inn i områder med krig, konflikt, naturkatastrofer og andre utfordrende forhold.

– Vi sender ikke folk inn i aktive krigsområder, og heller ikke aktive jordskjelvområder eller der hvor «blålys»-etatene er aktive. Det vil bare forpurre redningsarbeidet. Vår oppgave er det psykososiale støttearbeidet. Vi kommer inn i etterkant, forteller Rønningen.

I beredskap for nordmenn. Fra venstre: Leif Magne Helgesen (Øst-Europa, Midtøsten, Øst-Afrika), Anne Netland (Latin-Amerika), Knut Lyngseth (Afrika), Øyvind Aadland (tidligere Øst-Afrika), Stein Vangen (Filippinene), Jan Stellef Rønningen (operativ leder). 

Personvernerklæring

Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer

Dine innstillinger for infokapsler

I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.

Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.

Valget er ditt!

Nødvendige informasjonskapsler bidrar til å gjøre nettsiden brukbar ved at grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, tilgang til ulike områder av nettstedet og måle statistikk over bruk av nettsiden. Nettstedet kan ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene. Derfor kan du ikke slå dem av.
Funksjonelle informasjonskapsler hjelper med å utføre visse funksjoner, som å dele innholdet på nettstedet på sosiale medieplattformer, samle tilbakemeldinger og andre tredjepartsfunksjoner.
Informasjonskapsler for markedsføring brukes til å spore besøkende på nettstedet. Dette har vi for å kunne vise deg innhold fra oss på andre nettsteder, og for å vite hvor mange som kommer til vår nettside fra våre annonser.