Havneområdet i Burntisland på begynnelsen av 1900-tallet, på den tiden Sjømannskirken etablerte en fast virksomhet dersteds.
Keddie Law/www.burntisland.net
Fra 1920 til 1927 hadde Sjømannskirken et leseværelse for skandinaviske sjømenn i denne gamle togstasjonen i Burntisland.
Sjømannskirken
I 1912 åpnet Sjømannskirken et leseværelse i kullutskipingshavnen Burntisland i Fife-distriktet i Skottland. En gammel pub like ved en jernbanebro gjorde nytten som leseværelse, og når togene suste forbi var det heller vanskelig å høre Guds ord.
Kullutskipningshavnen Burntisland ble tidlig besøkt av sjømannspresten i Leith, som lå rett over fjorden. Men det var først i 1890-årene at den skandinaviske skipstrafikken ble så stor på havnen at disse besøkene ble regelmessige. Sjømannskirken hadde ingen lokaler i dersteds på den tiden, og møtene ble dermed holdt ombord på skipene.
Antallet norske skip som anløp de skotske havnene var stigende, og på begynnelsen av 1900-tallet var aktiviteten så stor at Sjømannskirken i 1912 åpnet to leseværelser i Fife-distriktet – i Burntisland og i Methil. I Burntisland fikk Sjømannskirken leid en gammel pub like ved en jernbanebro, i nærheten av dokkene. I Bud & Hilsen, Sjømannskirkens eget blad, kunne en i 1913 lese følgende om etableringen:
Vi har leiet Lokale sammen med den tyske Sjømandsmission, saa vi har hvert vort store Rum. I det Lokale har Byens ældste Brændevinsret hat sine Utskjænkningsrum i over 100 Aar. Over Døren, hvor der i alle disse Aar har staat «Old Scotch Whisky», staar nu med store Bokstaver: «Den norske Sjømandsmission». Det meste av Sommeren gik med til at sette alt i nogenlunde Stand. Assistent Frøshaug gjorde det meste av dette Arbeid selv, og det er jo ikke saa liten Forandring der maa foretages for at gjøre en gammel Restaurant om til Missionslokale.
Leseværelset i Burntisland fikk egen assistent fra 1914, men på grunn av første verdenskrig ble Sjømannskirken i 1916 pålagt av britiske myndigheter å stenge lokalet. Assistenten fortsatte imidlertid å besøke skandinaviske sjømenn på sykehusene og ombord i skipene selv etter at leseværelset ble stengt.
Arbeidet ble for alvor tatt opp igjen etter krigen, og en ny assistent var på plass i havnen i 1920. Da åpnet Sjømannskirken leseværelse i en gammel togstasjon like ved dokken. Organisasjonens virksomhet i havnen ble avviklet i 1927 på grunn av en generell nedgang i norsk skipstrafikk i området.
Kilder
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!