Sjømannskirken i Cardiff ble bygget inne på havneområdene, mellom to dokker. Plasseringen på havnen gjorde det lett for sjøfolkene å komme innom kirken, og lett for presten å besøke skipene. Bildet er trolig tatt etter den første utvidelsen av kirken i 1883.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Cardiff ble på grunn av plassmangel bygget om flere ganger. Dette bildet er trolig tatt en gang etter 1894, etter den siste av en rekke utvidelser og ombygginger av kirkebygningen i 1880- og 1890-årene.
Sjømannskirken
Sjømannskirken historie i Cardiff strekker seg helt tilbake til 1866, da seilskutene dominerte i havnen. Det er ukjent når bildet er tatt.
Sjømannskirken
Havneområdet i Cardiff på begynnelse av 1900-tallet.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Leseværelset i Cardiff i 1910.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Kirkerommet i Cardiff avbildet i 1920.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Generalsekretæren i Sjømannskirken er på inspeksjon i Cardiff. Bildet er tatt i prestegårdshagen 8. februar 1920.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
I 1921 var leseværelset blitt pusset opp. Bildet hadde denne teksten påskrevet :«Cardiff. Den indre halvdel av læseværelset, i hjørnet til venstre har vi laget som et litet kontor med oversikt over hele rummet, 1921».
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Cardiff arrangerte utflukter for sjøfolkene som besøkte byen. Dette bildet er fra en utflukt i Radys 2. pinsedag 1921.
Sjømannskirken
Sjømannskirkens prestegård i 181 Cathedral Road Cardiff, avbildet i 1929.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Denne gjengen arrangerte julefesten ved sjømannskirken 20. desember 1934.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Julefest i Cardiff, ukjent årstall.
Sjømannskirken
Kvinneforeningene ved sjømannskirkene i Swansea og Cardiff samlet til fellesmøte i prestegården i Cardiff, mai 1938.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Bildet er tatt etter en nordisk takkegudstjeneste 13. mai 1945 Cardiff. Den svenske sjømannspresten fra Cardiff og den danske fra Newcastle-on-Tyne deltok.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Leseværelset i Cardiff fra 1950. Bildet var merket med teksten «Leseværelset dengang var beregnet på avislesing og brevskriving. Utstyret var rufftidens nøysomme pinnestoler, noen småbord, noen flagg og norske landskapsbilder på veggene- det var alt.»
Sjømannskirken
Ved sjømannskirken i Cardiff kunne båtene nærmest fortøye i kirketrappen.
Sjømannskirken
Da Sjømannskirken la ned sitt arbeid i Cardiff i 1959, ble kirken drevet videre av de lokale nordmennene. I spissen stod kaptein Person og konen hans.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Cardiff stod forlatt i 12 år, før den i 1987 ble demontert og bevart som et kulturminne. I 1992 ble kirken gjenåpnet som et norsk kultur- og kirkesenter i Cardiff.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Cardiff ble totalrenovert, og er i dag et moderne bygg, selv om kirken har beholdt sitt klassiske utseende.
Sjømannskirken
I mange år var Cardiff, hovedstaden i Wales, sentrum for Sjømannskirkens arbeid sørvest i Storbritannia. Organisasjonen etablerte seg i byen så tidlig som i 1866. Bakgrunnen var det store antallet norske skip involvert i transport av norsk tømmer til byene rundt Bristolkanalen med eksport av kull i retur.
Sjømannskirkens aller første gudstjeneste i Cardiff ble holdt på det norske seilskipet «Korsfarer» i 1866. Etter deretter å ha holdt til i et gammelt kapell i byen, startet Sjømannskirken byggingen av en egen kirke i 1868 inne i selve havneområdet. «Kirkens Beliggenhed kan ikke være bedre,» stod det å lese i Sjømannskirkens 25-årsberetning, «idet den er placered mellom begge Dokker, just der hvor disse nærmer sig hinanden ved sit Udløb. Kirken ligger saaledes midt mellom Skibene, saa at man fra mange af disse kun har nogle Skridts Gang til Kirken, der følgelig er let at finde for alle dem, som vil finde den. Et stort gode er det at have Kirken nede ved Dokkerne, saa at Sømændene ikke behøver at gaa op i Byen og saaledes blive udsatte for dennes Fristelser, blot de skal en Tur paa Læseværelset.» Kirken ble innviet 16. desember 1869.
Et av problemene med å bygge kirken inne på havneområdet var at myndighetene krevde at den skulle kunne flyttes om nødvendig. Kirken ble derfor bygget som en enkel konstruksjon kledd med blikkplater. Dette gjorde at den fikk tilnavnet «The Norwegian Iron Church» blant de lokale.
I tillegg til arbeidet i Cardiff, etablerte også Sjømannskirken seg i havnene Newport (1890–1927), Barry (1890-1931) og Swansea (1907-1966) langs sørvestkysten av Storbritannia. Nærliggende havner som Bristol, Porth Talbot, Penarth og Sharpness fikk også besøk av de norske sjømannskirkenes ansatte i perioder med mye skandinavisk skipstrafikk.
I slutten av 1870-årene økte den skandinaviske skipsfarten på Cardiff betydelig, og sjømannskirken var så godt besøkt at det ble plassproblemer. Det var behov for et større kirkerom, og kirkebygningen ble derfor utvidet i 1883. Den ble deretter ytterligere utvidet og ombygget i 1885, 1889 og i 1894.
På begynnelsen av 1900-tallet var skipstrafikken fremdeles stigende, og under første verdenskrig ble Cardiff og de andre havnene rundt Bristolkanalen travlere enn noensinne. Strenge krigsrestriksjoner gjorde det vanskelig for sjøfolkene å ferdes fritt i land, og sjømannskirken ble en av de få stedene sjøfolk fikk anledning til å møtes.
I mellomkrigstiden fulgte vanskelige økonomiske tider, og den skandinaviske skipstrafikken på Cardiff gikk tilbake – og dermed også antallet besøkende på sjømannskirkens leseværelse. Den britiske kullindustrien var i store vansker, og norske skip fikk dermed stadig færre fraktoppdrag fra havnene. Etter andre verdenskrig gikk skipstrafikken ytterligere tilbake. Og i sjømannskirkens årsrapport fra 1957 fortelles det om et årlig besøk på kun ca. femti norske skip i Cardiff. I 1959 la derfor Sjømannskirken ned virksomheten i byen.
De norske immigrantmiljøet i Cardiff holdt kirken åpen på frivillig basis i årene som fulgte. Senere ble kirken benyttet av estlandske, latviske og tyske menigheter, men også de trakk seg ut, og kirken ble forlatt i 1975.
I lokalmiljøet var det mange med norsk tilhørighet som ønsket å bevare den gamle sjømannskirken. Og også i Norge var det interesse for kirken. Etter at den hadde stått forlatt i 12 år, ble kirken i 1987 demontert og bevart som kulturminne. I 1992 ble kirken satt opp igjen i Harbour Drive i Cardiff Bay. Per 2014 er den gamle sjømannskirken drevet som kunstsenter, og er fortsatt et viktig kulturelt møtested for nordmenn og andre med tilhørighet til Norge.
Kilder