Sjømannskirken i Genève er ingen typisk sjømannskirke. Leseværelset ligger i 3. etasjen i blokken på bildet.
Sjømannskirken
Sjømannskirken holder gudstjeneste i Genève, ukjent årstall.
Sjømannskirken
Sjømannskirken holder gudstjenester i ulike lokaler over hele Sveits. Av de mest brukte, er Château de Bossey.
Sjømannskirken/Facebook
En besøkende au pair forsyner seg av sjømannskirkens vafler i 1998.
Sjømannskirken
Mange av kirkens brukere er barnefamilier, og konfirmasjonsundervisning har vært et viktig tilbud. Her er en gruppe konfirmanter i 2003.
Sjømannskirken
Med de vakre fjellene som bakteppe arrangerer sjømannskirken i Sveits utendørs gudstjenester. Her fra en tur i Jurafjellene, trolig i 2007.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Sveits med Herrenes Gourmetkveld annenhver måned. Fra venstre Kai Rune Lysbakken, Bjarne Stugu og Magnar Sundfør, ukjent årstall.
Sjømannskirken
På en travel uke kan sjømannspresten i Sveits måtte jobbe i tre ulike land. På bildet vies Kristine Ringstad Vartdal og Jens Olav Graver i kyrkja Santa Maria Assunta, i Orta San Giulio i Italia i 2012. Sjømannspresten er Øyvind Heggland fra Sveits.
Enrico Mocci,Arte Foto Arona
Flere FN-organer og mange andre internasjonale organisasjoner holder til i Sveits. Det er i disse organisasjonene mange av kirkens norske brukere jobber. Her er presteparet Øyvind og Tone Elise Heggland, foran FN-bygget i Genève i 2013.
Sjømannskirken
Hjemmebesøk er også en del av arbeidet. Her er sjømannsprest Øyvind Heggland på besøk hos den norske enken Aase (88), som mistet mannen sin i Sveits. «Han døde midt i sommerferien, mens presten var på norgesferie. Et av Kjells siste ønsker var å få en begravelse på nynorsk. Sjømannskirkens hovedkontor i Bergen hev seg rundt, og en sjømannsprest kjørte den lange veien fra Norge til Sveits. Begravelsen ble holdt på fransk, engelsk og nynorsk. Det var så fint.» Bud &, Hilsen nr. 6/2013
Sjømannskirken
Det blir mye reising for de ansatte i Sveits, og bilen har blitt et uunnværlig arbeidsredskap.
Sjømannskirken
Julebasaren er en viktig møteplass for nordmenn og andre i Genève-området, og gir inntekter til sjømannskirkens arbeid. Hvert år fyller rundt 60–70 frivillige og mange hundre besøkende lokalene i Forum Meyrin. Bildet er trolig tatt under julebasaren i 2012.
Sjømannskirken
En av kirkens mest populære aktiviteter har vært barnegrupper, her ved en samling i 2013.
Sjømannskirken
Vafler og brunost er fortsatt en vinner. Her fra hjertevarme-aksjonen i 2013.
Sjømannskirken
Sjømannskirken etablerte seg i Genève i 1995, milevis fra norske skip og sjøfolk. Så var det heller ikke sjømenn denne kirken var ment å skulle betjene, men den store gruppen nordmenn bosatt i byen.
I Sveits var det i 1990-årene et betydelig antall fastboende nordmenn, og de organiserte seg for å få på plass et kirkelig tilbud. Allerede flere år i forveien hadde det blitt arrangert norske gudstjenester i Sveits, men først i 1991 ble det første faste menighetsrådet stiftet. Året etter fikk menigheten ordinert sin første prest, og de tok selv det økonomiske ansvaret for prestetjenesten. Som Norsk kirke i utlandet (link til tidslinjepunkt 1989) ble Sjømannskirken involvert i 1995, og overtok prestestillingen.
Arbeidet ble da drevet ut fra en prestegård i Genthod, men også med norske gudstjenester i Lausanne, Bern, Basel, Zurich og Lugano. I 1997 fikk Sjømannskirken et eget lokale i sentrum av Genève. En leilighet ble leid i Rue de la Servette og innredet med både kjøkken, leseværelse og kontorer for de ansatte. Per 2014 holder sjømannskirken fortsatt til her. Gudstjenestene har blitt holdt i ulike lokaler, og noen ganger også utendørs. De fleste finner sted i Chateau de Bossey, som er studie- og konferansesenteret til Kirkenes Verdensråd.
Sjømannskirken i Genève har siden starten vært en liten kirke som har måttet arbeide tett sammen med andre lokale menigheter i området. Dette gjelder både samarbeid i form av lånte lokaler og kirker, og også felles arrangementer. Både lutheranere, de reformerte, katolikker og anglikanere er blant kirkens samarbeidspartnere, i tillegg Svenska kyrkan i utlandet.
Sjømannskirken holder temakvelder ca. én gang i måneden – et populært arrangement blant kirkens brukere. Ettersom en i Sveits finner hovedsetet for en rekke FN-kontorer som ILO og WHO, et av to EFTA-hovedkontor, Verdens økonomiske forum og verdens største senter for kjerneforskning – CERN, har sjømannskirken hatt mulighet til å invitere verdens fremste diplomater og forskere til å holde foredragene.
Det er også i de store organisasjonene at mange av nordmennene i Sveits jobber. Det norske utenriksdepartementet har en fast delegasjon i Genève, og i tillegg finnes det både norske studenter og en del norsk næringsliv i Sveits.
For nordmenn i Sveits er sjømannskirken blitt en viktig kulturell, sosial og religiøs arena. I tillegg til kirkelige handlinger har kulturelle begivenheter med innslag av både musikk og kunst blitt vektlagt. Det holdes også sosiale arrangementer som fotballkamper, valgvake, barnegrupper og kirkekaffe.
Kilder