Et fullstappet leseværelse 17. mai 1951.
Sjømannskirken
De første årene holdt sjømannskirken til i barakker i havneområdet. Der ble det etter hvert for trangt, og egen kirke ble derfor bygget og innviet i 1957.
Sjømannskirken
Dåp ved sjømannskirken i Gøteborg, trolig i slutten av 1940-årene.
Sjømannskirken
Dåp ved sjømannskirken i Gøteborg, trolig i slutten av 1940-årene.
Sjømannskirken
Besøk på leseværelset, ukjent årstall.
Sjømannskirken
17.mai-tog i Gøteborg i 1951.
Sjømannskirken
17. mai-tale utenfor sjømannskirken i 1951.
Sjømannskirken
Eggeløp ved sjømannskirken, 17. mai 1951.
Sjømannskirken
Konsentrasjonen er på topp når de norske kvinnene konkurrerer i eggløpet 17. mai 1951.
Sjømannskirken
Fest på kjerka 17. mai 1951.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Gøteborg var en populær kirke å besøke for lokallag og klubber fra Norge. Her er det guttene fra skoleskipet Christian Radich som er på besøk, ukjent årstall.
Sjømannskirken
Leseværelset i Gøteborg i 1960-årene.
Sjømannskirken
Et slag biljard, ukjent årstall.
Sjømannskirken
Skipsbesøk i 1970-årene.
Sjømannskirken
I sjømannskirkens vesle kiosk var det mye forskjellig å få kjøpt. Helt til venstre er sjømannsprest Per-Eirik Danielsen, bak disken til venstre husmor Ragnhild Haanes og vaktmester/assistent Evald Aasnes til høyre. Tatt i slutten av 1970-årene, ukjent årstall.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Gøteborg var en av få kirker med egen bowlingbane. Ukjent årstall.
Sjømannskirken
I oktober 2004 startet sjømannskirken opp med det de kalte «Lørdagsmix» en lørdag i måneden. De norske familiene i området ble da invitert til å spise grøt, etterfulgt av sang og hobbyaktiviteter for barna og samlingsstund i kirken.
Sjømannskirken
17. mai 2005 i Gøteborg.
Sjømannskirken
17. mai 2005 i Gøteborg.
Sjømannskirken
I forbindelse med EM i håndball i 2006 inntok det norske håndballaget Sjømannskirken. Vaflene var det Katja Nyberg som stod for.
Sjømannskirken
Resten av laget hjelper Katja Nyberg med å spise opp vaflene.
Sjømannskirken
Sjømannsprest Reidar Strand (t.v.) og Roar Borgerud fra Håndballforbundet lader opp til EM ved å overvære det norske damelandslagets trening.
Sjømannskirkem
Etter terrorangrepene som rammet Norge 22. juli 2011 var det mange som ønsket å vise sin sympati og støtte. I Gøteborg ble det lagt ned blomster og lys ved ankeret utenfor Sjømannskirken.
Sjømannskirken
Avslutningsgudstjeneste for Sjømannskirkens arbeid i Gøteborg 31. juli 2011.
Sjømannskirken
Avslutningsgudstjeneste for Sjømannskirkens arbeid i Gøteborg 31. juli 2011.
Sjømannskirken
Da Sjømannskirken besluttet å etablere seg i Gøteborg i 1947, hevet kritiske røster seg med innvendinger. Kunne det virkelig være behov for en sjømannskirke bare noen timer fra den norske grensen? Sjømannskirkens generalforsamling vedtok i juni 2011 å legge ned sjømannskirken i Gøteborg fra 1. september samme år.
Sjømannskirken etablerte seg i Gøteborg i 1947 – i det som var Nordens største havneby. Et betydelig antall norske skip anløp byen, i tillegg til at mange norske studenter og andre nordmenn hadde slått seg ned her.
Arbeidet startet på hybelen til den nyutnevnte sjømannspresten, Roal Hedegaard Jacobsen (sjømannsprest i Gøteborg i perioden 1947–1960). Sommeren 1947 fikk organisasjonen så en tomt til disposisjon i havneområdet av de lokale myndighetene. Arbeidet på tomten ble et realt dugnadsarbeid, hvor sjømannspresten fikk hjelp av sjøfolk og studenter til å grave ut tomten. En fikk kjøpt to barakker som skulle rives, og som ble innviet som sjømannskirke i desember samme året. Dette ble det første av mange store dugnadsprosjekter for det norske miljøet rundt sjømannskirken i Gøteborg.
Etter kort tid ble det klart at barakkekirken var for liten, og en ny fløy ble derfor bygget på. Besøkstallene ved kirken økte imidlertid stadig i begynnelsen av 1950-årene, og det ble derfor bestemt at det måtte bygges ny kirke med bedre plass. Det ble samlet inn midler til kirkebyggingen både i Sverige og i Norge. Grunnsteinen ble lagt ned av kronprins Olav, og i årboken fra 1957 kan en lese hvordan kronprinsen tok seg god tid til å håndhilse på alle de 200 sjømennene som hadde møtt opp. 29. juli 1957 ble den nye sjømannskirken i Skånegata i sentrum av Gøteborg innviet.
Norske sjøfolk, besøkende fra Norge, norske fastboende og studenter søkte til den nye sjømannskirken, og i 1960-årene var det bare sjømannskirken i New York som hadde flere besøkende. På grunn av de mange besøkende ble kirken utvidet i 1969. «Kirkoteket» var et nytt dugnadsprosjekt, hvor kirkestaben, sjøfolk i havn og den lokale menigheten gravde ut kjelleren under kirken for å lage oppholdsrom med tennisbane, skytebane, biljardbord og fotballspill.
Sjømannskirken i Gøteborg fikk merke endringen i norsk skipsfart utover 1970- og 80-årene. Med færre norske sjøfolk om bord på båtene, færre skip og kortere liggetid, forsvant mange av sjøfolkene fra kirken. I tillegg ble det nærmest slutt på studentene etter at skoletilbudene i Norge ble bedre i perioden, og antallet norske fastboende gikk også ned. I 2007 var samlet besøk på sjømannskirken kommet under 14 000 – mot 95 000 besøkende i 1966.
Nedgangen i besøkstallene tvang fram driftsendringer ved sjømannskirken. Deler av «Kirkoteket» i kjelleren ble ombygget til hybler og sovesal, med tilbud om overnatting. Det norske generalkonsulatet flyttet også inn i deler av sjømannskirkens lokaler. Åpningstiden ble redusert for å tilpasses et lavere aktivitetsnivå.
Sjømannskirkens generalforsamling vedtok i juni 2011 å legge ned sjømannskirken i Gøteborg fra 1. september samme året. Reaksjonene på at Sjømannskirken skulle avslutte arbeidet sitt i byen var sterke blant de lokale nordmennene som var svært knyttet til kirken. Til slutt ble bygningen overlatt til den lokale stiftelsen Norges Hus, som per 2014 forvalter kirken og eiendommen. Sjømannskirken samarbeider med stiftelsen, og sjømannspresten i Stockholm holder regelmessig gudstjenester i kirken.
Kilder
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!