Historien tilSjømannskirken i Halifax

Halifax i Nova Scotia ble en av de viktigste konvoihavnene under andre verdenskrig, og sjømannskirken hadde derfor virksomhet her i perioden 1941–1945.

Under andre verdenskrig var tusenvis av norske sjøfolk innom Halifax, som følge av deltakelsen deres i konvoifarten til og fra England. Også mesteparten av den norske hvalfangerflåten ble dirigert hit under krigen. Å holde forsyningslinjene mellom Amerika og England var avgjørende for de allierte krigsmaktene, og gjennomsnittlig anløp rundt 25 allierte skip Halifax hver dag. Konvoifarten var en hard påkjenning for sjøfolkene – forlisene var hyppige og dødstallene høye. Sjømannskirken fikk derfor en viktig oppgave i å ta vare på de berørte under krigshverdagen i Halifax.

I mars 1941 åpnet norske eksilmyndigheter, ved Sosialkomiteen for sjøfolk i Amerika, et norsk velferdshus med leseværelse og kafé i Halifax. Sjømannskirken fikk forespørsel om å stå for den daglige driften, og assistent ved sjømannskirken i Montreal, Willy Moritz, ble utpekt som bestyrer. I 1942 kom så Berthold Hindal fra stillingen som hjelpeprest ved sjømannskirken i Philadelphia for å ta opp arbeidet som sjømannsprest i Halifax på permanent basis. Ved siden av arbeidet ved velferdshuset betjente sjømannspresten den norske marineleiren i Lunenburg hvor norske sjøfolk fikk militærtrening, og hvilehjemmet «Kongshaug» i nærheten av byen.

I velferdshuset innredet sjømannsprest Hindal umiddelbart et kirkerom med god hjelp fra norske sjøfolk i byen. Men virksomheten ble ikke mindre enn tre ganger herjet av brann som følge av krigsangrep, og hver gang måtte Sosialkomitéen skaffe nye lokaler. Hver gang bidro også sjøfolk i byen til innredning av nytt kirkerom.

Velferdshuset var godt besøkt, og hadde i årene det var åpent til sammen rundt 50 000 besøkende. Sjømannskirkens virksomhet i Halifax ble innstilt like etter at krigen var slutt.


Kilder

  • «Den norske sjømannsmisjon 1939–1946» i Bud & Hilsen 1946
  • Guri Hjeltnes: Handelsflåten i krig 1939-1945. Sjømann. Lang vakt. Bind 3. Grøndahl og Dreyers Forlag, Oslo 1995
  • Gunnar Christie Wasberg: Med norsk sjømannsmisjon i hundre år, 1864–1964. Den norske sjømannsmisjons forlag 1964

Personvernerklæring

Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer

Dine innstillinger for infokapsler

I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.

Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.

Valget er ditt!

Nødvendige informasjonskapsler bidrar til å gjøre nettsiden brukbar ved at grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, tilgang til ulike områder av nettstedet og måle statistikk over bruk av nettsiden. Nettstedet kan ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene. Derfor kan du ikke slå dem av.
Funksjonelle informasjonskapsler hjelper med å utføre visse funksjoner, som å dele innholdet på nettstedet på sosiale medieplattformer, samle tilbakemeldinger og andre tredjepartsfunksjoner.
Informasjonskapsler for markedsføring brukes til å spore besøkende på nettstedet. Dette har vi for å kunne vise deg innhold fra oss på andre nettsteder, og for å vite hvor mange som kommer til vår nettside fra våre annonser.