Festlig samvær en torsdagskveld ved sjømannskirken.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Et hageselskap mellom slagene på sjøen.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
I sjømannskirkens hage laget sjømennene seg en utendørs gymnastikksal. Her fantes både svingstang og ringer, lang hest og skranke, høydestativ, lengdespranggrop og plass for kulestøt. Bildet er trolig tatt i hagen i sjømannskirkens lokaler i 106 Dresden Row.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Prest og assistent på kontoret i Halifax.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Sjømannspresten på skipsbesøk til norske sjømenn i Halifax havn.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
En norsk begravelse i 1943 på St. Johns kirkegård.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Sjømannskirken på tur med sjøfolk til Kentville, Nova Scotia.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Sjømannspresten holder gudstjeneste om bord på det norske marinefartøyet «Lincoln».
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Halifax i Nova Scotia ble en av de viktigste konvoihavnene under andre verdenskrig, og sjømannskirken hadde derfor virksomhet her i perioden 1941–1945.
Under andre verdenskrig var tusenvis av norske sjøfolk innom Halifax, som følge av deltakelsen deres i konvoifarten til og fra England. Også mesteparten av den norske hvalfangerflåten ble dirigert hit under krigen. Å holde forsyningslinjene mellom Amerika og England var avgjørende for de allierte krigsmaktene, og gjennomsnittlig anløp rundt 25 allierte skip Halifax hver dag. Konvoifarten var en hard påkjenning for sjøfolkene – forlisene var hyppige og dødstallene høye. Sjømannskirken fikk derfor en viktig oppgave i å ta vare på de berørte under krigshverdagen i Halifax.
I mars 1941 åpnet norske eksilmyndigheter, ved Sosialkomiteen for sjøfolk i Amerika, et norsk velferdshus med leseværelse og kafé i Halifax. Sjømannskirken fikk forespørsel om å stå for den daglige driften, og assistent ved sjømannskirken i Montreal, Willy Moritz, ble utpekt som bestyrer. I 1942 kom så Berthold Hindal fra stillingen som hjelpeprest ved sjømannskirken i Philadelphia for å ta opp arbeidet som sjømannsprest i Halifax på permanent basis. Ved siden av arbeidet ved velferdshuset betjente sjømannspresten den norske marineleiren i Lunenburg hvor norske sjøfolk fikk militærtrening, og hvilehjemmet «Kongshaug» i nærheten av byen.
I velferdshuset innredet sjømannsprest Hindal umiddelbart et kirkerom med god hjelp fra norske sjøfolk i byen. Men virksomheten ble ikke mindre enn tre ganger herjet av brann som følge av krigsangrep, og hver gang måtte Sosialkomitéen skaffe nye lokaler. Hver gang bidro også sjøfolk i byen til innredning av nytt kirkerom.
Velferdshuset var godt besøkt, og hadde i årene det var åpent til sammen rundt 50 000 besøkende. Sjømannskirkens virksomhet i Halifax ble innstilt like etter at krigen var slutt.
Kilder
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!