Historien tilSjømannskirken i Methil

Methil, på nordsiden av Firth of Forth, var på begynnelsen av 1900-tallet en av Skottlands viktigste kullutskipingshavner, og mange norske skip var involvert i kullfrakten til andre europeiske havner. Sjømannskirken hadde leseværelse i Methil i periodene 1912–1927 og 1933–1950.

Ettersom den skandinaviske skipstrafikken på Methil vokste, begynte sjømannskirken i Leith i 1900 å besøke havnebyen en gang i uken eller hver fjortende dag. Møtene ble som regel holdt i lokaler lånt av de skotske eller tyske sjømannsmisjonene i byen.

I 1912 ble så Methil etablert som bistasjon til Leith, og det ble kjøpt inn to hus like ved dokkene, i Rose Street. Disse ble innredet til leseværelse, kapell og assistentbolig. Den tidligere assistenten ved sjømannskirken i Leith, Ole Olsen Frøshaug, ble overført til Methil for å ta opp arbeidet på fast basis.

Og i den første årsrapporten, kunne han rapportere om en travel arbeidshverdag:

«At der i de ca. 9 Maaneder vi hadde Localet, var 1958 Besøk på Læseværelset oversteg vore Forventninger for det første Aar. Methil hadde i Aarets løp Besøk av 590 skandinaviske Skibe, og paa disse blev der avlagt 764 Besøk. Der er avholdt 51 Søndagsmøter for 628 Tilhørere, 23 Oppbyggelser for 302, 7 Fester for 407, 3 Fremvisninger av Lysbilleder for 56. Hos 7 syke blev der avlagt 22 Besøk. Aarsberetning fra de skotske havner for 1912, trykket i Bud & Hilsen nr. 9/1913

Virksomheten i Methil ble lagt ned i 1927 på grunn av en betydelig nedgang i norsk skipstrafikk på havnen, men stasjonen ble gjenåpnet i 1933. Driften fortsatte fram til 1950.


Kilder

  • Bud & Hilsen nr. 9/1913; 11/1913; nr. 10/1921; nr. 9/1928
  • Vilhelm Vilhelmsen: Den norske sjømannsmisjon i 75 år, 1864–1939. Festskrift utgitt av foreningens hovedstyre, J. D. Beyer A.S Boktrykkeri, Bergen 1939
  • Sjømannskirkens årbøker 1949–1954

Personvernerklæring

Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer

Dine innstillinger for infokapsler

I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.

Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.

Valget er ditt!

Nødvendige informasjonskapsler bidrar til å gjøre nettsiden brukbar ved at grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, tilgang til ulike områder av nettstedet og måle statistikk over bruk av nettsiden. Nettstedet kan ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene. Derfor kan du ikke slå dem av.
Funksjonelle informasjonskapsler hjelper med å utføre visse funksjoner, som å dele innholdet på nettstedet på sosiale medieplattformer, samle tilbakemeldinger og andre tredjepartsfunksjoner.
Informasjonskapsler for markedsføring brukes til å spore besøkende på nettstedet. Dette har vi for å kunne vise deg innhold fra oss på andre nettsteder, og for å vite hvor mange som kommer til vår nettside fra våre annonser.