Steinar Rishaug ble første norske sjømannsprest i Paris i 1987.
Steinar Rishaug
Dette bildet er fra innsettelsesgudstjenesten av sjømannsprest Steinar Rishaug (avbildet bak i bildet med bart) domssøndagen i november 1987. Til høre for kronprinsesse Sonja er biskop Per Lønning, og blomsterbarna er sjømannsprestens barn Knut-Jørgen og Kristine Velle Rishaug. Bak porten står kronprinsesse Sonjas hoffdame, og bak kronprinsessen kan en så vidt skimte daværende generalsekretær i Sjømannskirken Halfdan T. Bondevik.
Sjømannskirken
17. mai i Paris i 1988.
Steinar Rishaug
17. mai i prestehagen i Paris Chatou i 1989.
Steinar Rishaug
En barnegruppe ved sjømannskirken i Paris Chatou i 1989.
Sjømannskirken
Norske trailersjåfører feirer jul med prestefamilien Rishaug i Paris i 1989.
Steinar Rishaug
I 1996 åpnet Sjømannskirken Dronning Sonjas kirke- og kultursenter i Le Vesinet like utenfor Paris.
Sjømannskirken
Kirkerommet i sjømannskirken i Paris.
Sjømannskirken
Sjømannskirkens eget husorkester i 2003 bestod av sjømannsprest, husmor og volontør/ettåring ved kirken.
Sjømannskirken
Nordisk gudstjeneste i Paris i 2003.
Sjømannskirken
Marianne Riviére var leder i arbeidsgruppen som arrangerte basaren ved Sjømannskirken i Paris i 2003.
Sjømannskirken
Julefeiring ved sjømannskirken i Paris i 2005.
Sjømannskirken
Det er mange norske studenter i Paris, og det har vært en målsetning for sjømannskirken å også nå ut til disse. Her er norske ballettstudenter på sjømannskirken i Paris i 2007.
Sjømannskirken
Sjømannsprest Reidar Strand vier et par ved sjømannskirken i Paris i 2013.
Sjømannskirken
Sjømannsprest Reidar Strand og konen Liv Serina Dale utenfor sjømannskirken i Paris i 2013.
Sjømannskirken
De norske sjømannsprestene i Le Havre og Rouen kom fra 1870-årene av til Paris for å holde gudstjenester for nordmenn bosatt i byen. Først i 1987 ble det åpnet egen sjømannskirke i Paris.
I slutten av 1980-årene eksisterte det et stort norsk miljø i Paris av om lag 1500 tilflyttede nordmenn. Da sjømannskirken i Le Havre ble nedlagt i 1987, som følge av en betydelig tilbakegang i den norske skipstrafikken på Seinen, ble prestestillingen overført til Paris for å ta opp arbeidet i det norske miljøet der. Det var Steinar Rishaug som ble den aller første sjømannspresten i Paris, og ved innsettelsesseremonien var kronprinsesse Sonja tilstede sammen med 300 andre gjester. Biskop Per Lønning ledet gudstjenesten.
De første årene i Paris ble sjømannskirkens arrangementer holdt i presteboligen i Paris Chatou, mens gudstjenestene ble holdt i den svenske kirken i byen.
I 1996 åpnet Sjømannskirken Dronning Sonjas kirke- og kultursenter i forstaden Le Vesinet, som lå sentralt til i forhold til det norske miljøet (som på denne tid hadde vokst til ca 5-6000 personer). Det nye kirke- og kultursenteret huset både leseværelse, butikk, bibliotek, kontorer, prestebolig og et eget kapell. Le Vesinet ligger et stykke vest for Paris sentrum, og sjømannspresten fortsatte derfor også å holde gudstjenester i den svenske kirken med beliggenhet mer sentralt i Paris.
Mye av sjømannskirkens innsats ble de første årene konsentrert rundt de mange norske barnefamiliene, studentene og au-pairene som ønsket en samlingsplass i Paris. Og en av de aller første faste tilstelningene var «Graut-treff», hvor spesielt norske studenter og au-pairer møtte opp.
I 2000-årene har antallet norske au-pairer i Paris gått betydelig tilbake, og per 2014 er de mest ivrige brukerne av sjømannskirkens tilbud studenter og familier som er utstasjoner i byen i forbindelse med jobb. Sjømannspresten i Paris representerer Sjømannskirken i hele Frankrike, og besøker hvert år også byer sør i landet for å nå ut til nordmenn som befinner seg der.
Siden det nye kirke- og kultursenteret ligger et stykke utenfor sentrum er det ikke så mange som bare tar turen innom leseværelset, slik som har vært vanlig ved andre sjømannskirker i andre byer. Besøkene legges som regel til kirkens faste arrangementer, som gudstjenester, småbarnstreff, barneklubb eller den årlige basaren. Sjømannskirken i Paris er også blitt et viktig kulturelt sentrum for nordmenn i Frankrike, og både 17. mai og julehøytiden samler mange.
Kilder
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!