Historien tilSjømannskirken i Paris

De norske sjømannsprestene i Le Havre og Rouen kom fra 1870-årene av til Paris for å holde gudstjenester for nordmenn bosatt i byen. Først i 1987 ble det åpnet egen sjømannskirke i Paris.

I slutten av 1980-årene eksisterte det et stort norsk miljø i Paris av om lag 1500 tilflyttede nordmenn. Da sjømannskirken i Le Havre ble nedlagt i 1987, som følge av en betydelig tilbakegang i den norske skipstrafikken på Seinen, ble prestestillingen overført til Paris for å ta opp arbeidet i det norske miljøet der. Det var Steinar Rishaug som ble den aller første sjømannspresten i Paris, og ved innsettelsesseremonien var kronprinsesse Sonja tilstede sammen med 300 andre gjester. Biskop Per Lønning ledet gudstjenesten.

De første årene i Paris ble sjømannskirkens arrangementer holdt i presteboligen i Paris Chatou, mens gudstjenestene ble holdt i den svenske kirken i byen.

Dronning Sonjas kirke- og kultursenter

I 1996 åpnet Sjømannskirken Dronning Sonjas kirke- og kultursenter i forstaden Le Vesinet, som lå sentralt til i forhold til det norske miljøet (som på denne tid hadde vokst til ca 5-6000 personer). Det nye kirke- og kultursenteret huset både leseværelse, butikk, bibliotek, kontorer, prestebolig og et eget kapell. Le Vesinet ligger et stykke vest for Paris sentrum, og sjømannspresten fortsatte derfor også å holde gudstjenester i den svenske kirken med beliggenhet mer sentralt i Paris.

Religiøst, kulturelt og sosialt sentrum

Mye av sjømannskirkens innsats ble de første årene konsentrert rundt de mange norske barnefamiliene, studentene og au-pairene som ønsket en samlingsplass i Paris. Og en av de aller første faste tilstelningene var «Graut-treff», hvor spesielt norske studenter og au-pairer møtte opp.

I 2000-årene har antallet norske au-pairer i Paris gått betydelig tilbake, og per 2014 er de mest ivrige brukerne av sjømannskirkens tilbud studenter og familier som er utstasjoner i byen i forbindelse med jobb. Sjømannspresten i Paris representerer Sjømannskirken i hele Frankrike, og besøker hvert år også byer sør i landet for å nå ut til nordmenn som befinner seg der.

Siden det nye kirke- og kultursenteret ligger et stykke utenfor sentrum er det ikke så mange som bare tar turen innom leseværelset, slik som har vært vanlig ved andre sjømannskirker i andre byer. Besøkene legges som regel til kirkens faste arrangementer, som gudstjenester, småbarnstreff, barneklubb eller den årlige basaren. Sjømannskirken i Paris er også blitt et viktig kulturelt sentrum for nordmenn i Frankrike, og både 17. mai og julehøytiden samler mange.

Kirken i dag

Paris Par

Kilder

  • Bjørn Johanson: Kirke i verdens hverdag. Bergen 1989
  • Kirke og Virke nr. 2/2009; nr. 3/2013
  • Sjømannskirkens årbok 1985–1988; 1989–1990; 2000–2002
  • Sjømannskirkens årsmeldinger 2003–2013

Personvernerklæring

Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer

Dine innstillinger for infokapsler

I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.

Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.

Valget er ditt!

Nødvendige informasjonskapsler bidrar til å gjøre nettsiden brukbar ved at grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, tilgang til ulike områder av nettstedet og måle statistikk over bruk av nettsiden. Nettstedet kan ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene. Derfor kan du ikke slå dem av.
Funksjonelle informasjonskapsler hjelper med å utføre visse funksjoner, som å dele innholdet på nettstedet på sosiale medieplattformer, samle tilbakemeldinger og andre tredjepartsfunksjoner.
Informasjonskapsler for markedsføring brukes til å spore besøkende på nettstedet. Dette har vi for å kunne vise deg innhold fra oss på andre nettsteder, og for å vite hvor mange som kommer til vår nettside fra våre annonser.