Historien tilSjømannskirken i Pattaya

Sjømannskirken etablerte seg i den populære feriebyen Pattaya i Thailand i 2005 blant solhungrige nordmenn.

Sjømannskirken hadde vært til stede i Thailand fra 1999, først med norsk assistent og senere med norsk prest tilknyttet den skandinaviske kirken i Bangkok. I 2005 flyttet Sjømannskirken virksomheten til Pattaya, hvor det største norske miljøet i landet nå var å finne. Her var trolig rundt 900 fastboende nordmenn, og i feriesesongen kom ytterligere 5000 turister fra Norge.

Sjømannskirken ble innviet 9. oktober i leide lokaler midt imellom de to feriebyene Jomtien og Pattaya. Lokalene viste seg fort å bli for små, og i 2007 flyttet sjømannskirken inn i nye leide lokaler i Thappraya Rd. i samme området. I 2010 fikk sjømannskirken i Pattaya ansvaret for den kirkelige betjeningen av alle nordmenn i Thailand, og besøker derfor også byer som blant annet Phuket, Bangkok, Udon Thani og Koh Chang.

Sosialsaker og fengselsbesøk

Det sosiale arbeidet har stått i sentrum for Sjømannskirkens engasjement i Pattaya. Sykebesøk og hjemmebesøk har vært viktig, ettersom det er mange eldre nordmenn med helseproblemer som oppholder seg i området. I 2011 dro sjømannskirken ut på i underkant av 1000 slike besøk. Fengselsbesøk har blitt en annen viktig oppgave, og Thailand var i 2013 et av landene i verden hvor flest nordmenn satt fengslet. Andre problemer som sjømannskirken har satt søkelyset på er alkoholisme.

Thai-norske barn og deres familier har utgjort en viktig målgruppe for sjømannskirken, som har fulgt med på barnas oppvekstsvilkår i Pattaya. I 2011 sendte sjømannsprest i Pattaya Lars Henrik Haugan en bekymringsmelding til Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet, hvor han bad om at det burde settes i gang tiltak. Blant annet burde barna tilbys språkopplæring og undervisning om norsk kultur og levesett, og familiene bli orientert om eventuelle rettigheter i det norske hjelpeapparatet. I 2011 søkte Sjømannskirken Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet om midler til å kartlegge situasjonen til thai-norske barn i Thailand. Rapporten ble levert i 2013, og antydet at så mange som 300 thai-norske barn kunne være utsatt for omsorgssvikt. Rapporten fikk i etterkant skarp kritikk for manglende vitenskapelig tilnærming, kildegrunnlaget og for å fremstå som stigmatiserende. Thai-norske foreninger har likevel uttrykt at de ønsker et samarbeid med sjømannskirken i Pattaya om å sikre gode livsvilkår for thai-norske barn i landet.

Sosialt nettverk

Sjømannskirken har blitt et viktig møtested for nordmenn som oppholder seg over lengre perioder i Pattaya, og som har hatt vanskelig for å skape seg et sosialt nettverk på egen hånd. Gudstjenester, konsertkvelder, lørdagsgrøt, samtalekvelder og turer har vært populære arrangement hvor nordmenn kan møtes og bli kjent. I 2010 hadde sjømannskirken for første gang over 20 000 besøkende.

Kirken i dag

Julestab 2 Text&Ramme

Kilder

  • Bud & Hilsen nr. 6/2005; nr. 1/2014
  • «Ber om hjelp til thai-norske barn i Pattaya», Aftenposten 20.10.11
  • «Nordmenn i Thailand sinte på Sjømannskirken», Vårt land 17.10.2013
  • Astrid Veum Mydland: «Thai-norske barn i fokus. En rapport om barnas situasjon i Thailand», Sjømannskirken 2013
  • Sjømannskirkens årsmeldinger 2004–2013

Personvernerklæring

Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer

Dine innstillinger for infokapsler

I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.

Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.

Valget er ditt!

Nødvendige informasjonskapsler bidrar til å gjøre nettsiden brukbar ved at grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, tilgang til ulike områder av nettstedet og måle statistikk over bruk av nettsiden. Nettstedet kan ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene. Derfor kan du ikke slå dem av.
Funksjonelle informasjonskapsler hjelper med å utføre visse funksjoner, som å dele innholdet på nettstedet på sosiale medieplattformer, samle tilbakemeldinger og andre tredjepartsfunksjoner.
Informasjonskapsler for markedsføring brukes til å spore besøkende på nettstedet. Dette har vi for å kunne vise deg innhold fra oss på andre nettsteder, og for å vite hvor mange som kommer til vår nettside fra våre annonser.