Historien tilSjømannskirken i Reisetjenesten Europa

Sjømannskirkens reisetjeneste i Europa ble etablert i 1978, for å komme i kontakt med norske skip som sjelden ankom havn med sjømannskirke. Virksomheten ble lagt ned igjen i 1999.

Initiativet til etableringen av Reisetjenesten Europa ble tatt på et møte ved sjømannskirken i Europoort i april 1978. Representanter fra sjømannskirkene i Europoort, Rotterdam og Antwerpen var til stede på møtet, og temaet var den utstrakte reisevirksomheten som ble utført i andre, fjerntliggende havner hvor det ikke var sjømannskirke. Spesielt i Antwerpen hadde sjømannskirkens ansatte en ekstra arbeidsbyrde, med skipsbesøk i havnene på kanalkysten. Reisevirksomheten var tidkrevende, og gjorde det vanskelig for de ansatte å nå over arbeidsoppgavene i egen havn og kirke.

På bakgrunn av dette møtet, besluttet Sjømannskirkens hovedstyre i juni 1978 å ansette Thor Thalle som reisende assistent i Europa for en prøveperiode. Thalle skulle prioritere å oppsøke norske skip som vanligvis ikke ankom havner hvor det var sjømannskirke, og som Sjømannskirken derfor ellers ikke ville nå ut til. Og spesielt gjaldt dette skip i havnene Amsterdam, Vlissingen og Terneuzen i Nederland, Zeebrugge i Belgia og Dunkirk, Calais og Boulogne i Frankrike. Å ha en egen ansatt med ansvaret for å utføre skipsbesøk på denne måten viste seg å fungere godt, og tjenesten ble derfor etablert som fast virksomhet i 1980.  

Europa nord og Europa syd

Samtidig viste det seg at Thalles ansvarsområde, som strakte seg fra Den Helder i Nederland til Boulogne i Frankrike, var mer enn én person kunne rekke over. Og det ble derfor besluttet å dele tjenesten i to – til Europa nord og Europa syd. Thalle behold ansvaret for det sydlige området, mens Arne Bakkedal fikk ansvaret for det nordlige området.

I 1984 ble reisetjenesten samlet igjen, og Ole Dagfinn Sky som på den tiden bestyrte Reisetjenesten Syd, fikk nå ansvar for hele området.

Virksomheten ble nedlagt i 1999.


Kilder

  • Bud & Hilsen nr. 11/1988
  • Sjømannskirkens årbøker 1970–1981; 1983–1994; 1994–2002

Personvernerklæring

Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer

Dine innstillinger for infokapsler

I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.

Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.

Valget er ditt!

Nødvendige informasjonskapsler bidrar til å gjøre nettsiden brukbar ved at grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, tilgang til ulike områder av nettstedet og måle statistikk over bruk av nettsiden. Nettstedet kan ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene. Derfor kan du ikke slå dem av.
Funksjonelle informasjonskapsler hjelper med å utføre visse funksjoner, som å dele innholdet på nettstedet på sosiale medieplattformer, samle tilbakemeldinger og andre tredjepartsfunksjoner.
Informasjonskapsler for markedsføring brukes til å spore besøkende på nettstedet. Dette har vi for å kunne vise deg innhold fra oss på andre nettsteder, og for å vite hvor mange som kommer til vår nettside fra våre annonser.