For nordmenn i Swansea ble sjømannskirken et landemerke, der en alltid kunne regne med å treffe på landsmenn.
Sjømannskirken
Leseværelset i Swansea en gang før 1916. Mannen på bildet er trolig Gustav B. Gregertsen, tidligere skipskaptein og assistent ved sjømannskirken i perioden 1907–1916.
Sjømannskirken
Havneområdet i Swansea trolig på begynnelsen av 1900-tallet.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Biskop Bernt Støylen og frue, og pastor Kåre Støylen med frue på besøk ved sjømannskirken i Swansea 28. mai 1935. Biskop Støylen hadde selv 40 år tidligere vært sjømannsprest i Bristolkanalens havner. De andre på bildet er fastboende nordmenn og medlemmer fra den lokale norske kvinneforeningen tilknyttet kirken.
Sjømannskirken/Bergens sjøfartsmuseum
Norske barn feirer 17. mai ved sjømannskirken i Swansea i 1938.
Sjømannskirken/Bergens sjøfartsmuseum
Leseværelset i Swansea i 1946.
Sjømannskirken/Bergens sjøfartsmuseum
Sjømannskirken i Swansea i 1946 hadde også en liten kafé.
Sjømannskirken/Bergens sjøfartsmuseum
Besetningen på M/S «Diana» har møtt opp for dugnadsarbeid ved sjømannskirken i Swansea 1961.
Sjømannskirken
I forbindelse med moderniseringen av havneområdet i Swansea ble den verneverdige sjømannskirken i 2004 demontert, flyttet til en ny tomt 300 meter lenger borte og restaurert.
Wikipedia, Creative Commons
For Sjømannskirken har det alltid vært viktig å ta vare på historiske minner fra de mange stasjonene som organisasjonen har drevet gjennom 150 år. Det gamle kirkeskipet fra Swansea står trygt til oppbevaring i hovedkvarteret til Sjømannskirken i Bergen.
Sjømannskirken
Sjømannskirken etablerte seg i Swansea, Wales i 1907, i en periode da norsk skipsfart på havnebyen var økende. Virksomheten ble lagt ned igjen i 1966.
Norske skip hadde siden 1700-tallet fraktet norske varer som tømmer og fisk til den walisiske havnebyen Swansea, og gikk ut igjen med kull. Swansea var også kjent for den omfattende kopperindustrien i området, og smelteverk og fabrikker skapte nye arbeidsplasser og tiltrakk seg arbeidere fra utlandet. Gjennom 1800-tallet steg folketallet med over 500 prosent, og i 1881 var omlag en fjerdedel av innbyggerne utlendinger – mange av dem nordmenn som hadde funnet seg arbeid i byen.
Sjømannskirken bestemte seg for å starte prøvevirksomhet i Swansea i 1907, da det var antatt at den norske skipstrafikken på havnebyen ville stige i årene framover. Antakelsene stemte, og antallet skandinaviske skipsanløp økte fra ca. 400 i 1907 til over 1300 i 1915.
Swansea ble opprettet som bistasjon til Cardiff, hvor Sjømannskirken hadde drevet virksomhet siden 1866. Den aller første tiden ble gudstjenestene holdt i loftet over butikken «Dan the sailmaker». Lokalet var ikke spesielt godt egnet til formålet, men som ved mange andre av Sjømannskirkens første stasjoner måtte en bruke det som var tilgjengelig.
«Fælt var det, en aapen planketrap ledet op til et tagrum med ujevn sten til vægge og uhøvlede bord til tagklædning, men ‘nøden bryder alle love’,» fortalte sjømannspresten. Den norske sjømandsmission i Bristolkanalens havne 1866–1916
I 1909 flyttet Sjømannskirken inn i egne lokaler sentralt i havneområdet. Den gamle sjømannskirken i Newport var blitt demontert og fraktet til Swansea, og skulle nå gjøre nytten som gudshus for de norske sjøfolkene her.
Organisasjonens virksomheten i Swansea ble tett knyttet til kullindustrien som dominerte handelen i området. På grunn av de store svingningene i kullmarkeder med både økonomiske opp- og nedturer, varierte også skipstrafikken på havnen. Noen år var kapasiteten på leseværelset sprengt, mens en et par år senere slet med tomme lokaler.
Etter at kulleksporten nådde nye høyder før andre verdenskrig (link til tidslinjepunkt), ble det tunge tider i Swansea da krigen kom. Byen ble et mål for tyske bombefly på grunn av industrien sin, og store deler av sentrum var totalt utbombet etter krigen. I krigsårene ble sjømannskirken i byen et viktig møtested for krigsseilere og andre nordmenn som kom til Swansea, og kirken ble holdt åpent nærmest døgnet rundt.
I tiårene etter krigen gikk norsk sjøfart på Swansea tilbake, hovedsakelig på grunn av at etterspørselen etter kull fra området gikk kraftig ned. Sjømannskirken fikk dermed færre besøkende, og i 1966 ble det besluttet at den skulle legges ned. Til tross for at det fantes et norsk miljø i Swansea som i årevis hadde støttet aktivt opp om kirken, konkluderte hovedstyret i organisasjonen likevel med at det ikke lenger fantes grunnlag for å holde sjømannskirken åpen. Den norske gruppen fastboende fikk imidlertid selv overta driften av bygningen, og holdt til i kirken helt fram til slutten av 1990-årene.
Den gamle sjømannskirken i Swansea er i dag et historisk minnesmerke, og erklært verneverdig. I 2004 ble den flyttet fra inngangen til Port Tawe, hvor den hadde stått i nesten 100 år, til en ny plassering 300 meter lenger borte i Swansea Docklands for så å bli satt opp igjen og totalrenovert.
Kilder
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!