Et hav av muligheter

Jenny Habberstad valgte en konfirmanttid litt utenom det vanlige.

1. apr 2020 kl 10.00 Inge MørlandLene Frydenlund

Da det ringte inn til nytt skoleår i august i fjor, befant Jenny Habberstad (14) seg om bord i en seilbåt utenfor den spanske Middelhavskysten. I stedet for å tilbringe niende trinn i et lite klasserom på Bjoneroa skole på Hadeland, skulle Jenny seile fra havn til havn, over store hav, og få både hjemme undervisning og konfirmantundervisning om bord.

Sammen med mamma Lene (46), pappa Lars Olav (51) og søsknene Marius (18) og Nora Amalie (11) var planen å seile rundt i en 47 fots katamaran i ett år. I tillegg skulle storesøster Karoline (21) og kjæresten Jacob (21) være med på deler av turen. Målet var å returnere til Norge 1. juni, én uke før Jennys konfirmasjonsdag i Sørum kirke.

– Lars Olav har drømt om å seile jorda rundt i mange år. Vi andre i familien har kanskje ikke alltid vært like entusiastiske for den ideen, forteller Lene.

– Men etter fire sommerferier i seilbåt i Hellas og Kroatia, begynte vi å venne oss til tanken om at vi faktisk kunne ta ett år borte fra den hektiske hverdagen og oppleve nye ting sammen som familie, sier Lene.

Etter flere års forberedelser og planlegging, ble drømmen endelig realisert. 9. juli 2019 kastet familien Habberstad Frydenlund loss fra La Rochelle i Frankrike og satte seil mot sørlige breddegrader. Foran dem ventet et hav av opplevelser og spennende utfordringer.

Juni 2019. Like før avreise med S/Y "Sea U", i den franske havnebyen La Rochelle.

ANBEFALING FRA PREST.

Denne reportasjen skal ikke handle om selve seilasen, men om hvordan det er mulig å gjennomføre konfirmantundervisningen om bord på en seilbåt, langt fra land og kirke. For familiens 15-åring hadde lenge før avreise bestemt seg for at hun ville konfirmeres i kirken. Løsningen ble å melde Jenny på Sjømannskirkens nettbaserte konfirmantopplegg.

– Hvordan fikk dere vite om dette tilbudet?

– Vi tok kontakt med soknepresten vår i Bjoneroa, som viste seg å være tidligere sjømannsprest i New Orleans. Han anbefalte Jenny å bli nettkonfirmant i Sjømannskirken. Etter å ha lest oss opp på nettsiden deres, var vi enige om dette så bra ut, sier Lene.

– Hvorfor var det viktig for dere at Jenny skulle få konfirmantundervisning mens dere var på jordomseiling?

– Vi synes det er viktig å reflektere over livet, vår eksistens og grunnleggende verdispørsmål. Samtidig var vi opptatt av at Jenny skulle få en konfirmanttid på nesten lik linje som hennes venner hjemme i Norge, sier Lene.

Online. Til tross for ustabilt nett fikk Jenny Habberstad levert både skole- og konfirmasjonsoppgaver i tide.

USTABILT NETT TIL SJØS.

– Hva vil det si å være nettkonfirmant, Jenny?

– Det er et opplegg som går ut på å fullføre ti nettbaserte oppgaver om kristen tro og om det å være menneske. Til hvert tema skal man se en video og lese utvalgte tekster. Så skal man svare på noen spørsmål som sendes til en sjømannsprest, som fungerer som en konfirmantleder. Presten leser gjennom besvarelsene, og kommer med kommentarer og ekstraspørsmål om nødvendig.

– Hvordan var det å følge undervisningen på nett?

– Det var greit. Jeg lærte mye nytt om ting jeg ikke visste så mye om fra før av, som for eksempel Gud og Den hellige ånd. Mange av spørsmålene ga meg også noe å tenke på, men jeg savnet å snakke med andre konfirmanter og høre deres mening om ting.

– Hva var den største utfordringen?

– Siden vi tilbrakte mange dager langt fra land, hadde vi veldig varierende og ustabil nettilgang. Så da vi først fikk koblet oss på et nett, brukte jeg den tiden på å løse konfirmantoppgavene, sier Jenny.

– Hva synes dere som foreldre om opplegget?

– Sammenlignet med tradisjonell konfirmantundervisning, legger nettkonfirmanttilbudet opp til en mer selvstendig læring. Man må selv tenke gjennom svarene uten direkte innspill og kontakt med presten eller andre konfirmanter. Fordelen med opplegget er at oppgavene kan løses når det passer best for ungdommen, forteller Lene.

– Ble det noen teologiske samtaler om bord?

– Ja, noen diskusjoner ble det. Det er jo store spørsmål og vanskelige temaer om livet som tas opp i løpet av konfirmanttiden, sier Lene.

– Samtidig opplevde vi tilbakemeldingene fra sjømannspresten underveis som både gode og oppklarende. Jenny fikk også tilbud om å delta på en konfirmanthelg i Sjømannskirken i New York, men det ble for knapt med tid siden vi var på Cuba da. Vi planla å besøke Sjømannskirken i Miami, med det ble det dessverre ikke noe av på grunn av koronapandemien.

Pause på land. F.v. Marius, Karoline, Jenny og Nora i sanden på Kapp Verde.

NERVEPIRRENDE DØGN.

Korona satte ikke bare en stopper for den planlagte konfirmantleiren i New York. Viruset gjorde også at familien Habberstad Frydenlund brått måtte endre seileplanene.

– Da vi fikk høre om koronautbruddet lå vi for anker utenfor No Name Harbor i Key Biscayne, Florida. Vi tenkte mye på om vi skulle bli værende eller reise hjem. Vi visste jo ikke hvor lenge dette ville vare. Hva om vi selv ble smittet og syke? Hva om vi ble liggende helt til orkansesongen begynner? Og hva skulle vi gjøre med båten dersom vi valgte å reise hjem?

Samtidig ble regelverket for innseiling til og mellom land endret fra dag til dag. Det ble noen nervepirrende døgn med flere spørsmål enn svar. Familien hadde tross alt to og en halv måned igjen av den planlagte seilasen.

– Vi hadde gledet oss til å oppleve Bahamas og Turks- og Caicosøyene, før vi skulle seile tilbake til de amerikanske Jomfruøyene i Karibia hvor båten skulle leies ut.

Mars 2020. Avgjørelsen er tatt. Jenny og familien bestemmer seg for å avbryte seilturen og forlate båten på en bøye utenfor Miami.

KARANTENE OG KONFIRMASJON. 

– Hvorfor valgte dere å avbryte turen og reise tilbake til Norge?

– Det å ligge for anker eller på bøye utenfor USA på ubestemt tid virket veldig vanskelig. Å reise hjem føltes derfor som et trygt og riktig valg når alt var så uvisst. Vi hadde allerede opplevd masse, og da utleiefirmaet tilbød seg å frakte seilbåten til Jomfruøyene, ble valget litt enklere. Men det var en veldig rar følelse å forlate båten på en bøye utenfor Miami, pakke sammen sakene våre og kaste oss på et fly hjem, sier Lene.

Datteren er enig.

– Det var litt trist. Jeg var klar for å seile mer, men når det ble som det ble, så var det greit, sier Jenny.

18. mars landet familien i Norge etter ni måneder på tur. Da bar det rett i karantene hjemme i Bjoneroa. Jenny fikk endelig stabil nettilgang slik at hun kunne besvare de siste oppgavene og få tilsendt beviset på at hun hadde gjennomført konfirmantundervisningen.

På grunn av korona ble vårens konfirmasjonsgudstjeneste utsatt til høsten. Først 13. september kunne Jenny spasere sammen med sine venner inn i Sørum kirke, vel vitende om at hun ikke var den eneste som hadde hatt en annerledes konfirmanttid dette året.

September 2020. Jenny Habberstad ble konfirmert i Sørum kirke. Arkivfoto: Trond Strandsberg/Wikipedia

Visste du at...

... rekordmange 14-åringer gjennomførte konfirmasjonsforberedelsene på nett i år? Da koronapandemien gjorde det vanskelig for Den norske kirke å ha vanlig konfirmantundervisning, ble det inngått en avtale med Sjømannskirken om bruk av nettkonfirmant.no. Denne våren fulgte 2856 konfirmanter Sjømannskirkens digitale undervisningsopplegg, via sin lokale menighet i Norge. Det er en femdobling i antall nettkonfirmanter sammenlignet med i fjor.


Støtt Sjømannskirkens arbeid du også, slik at vi kan være til stede for nordmenn i utlandet som trenger omsorg og trygghet!

Støtt arbeidet vårt

kr
E-post adresse for kvittering og videre kontakt (valgfritt)
Les mer om skattefradrag i Norge her. Feltet er valgfritt, men må fylles ut for skattefradrag.
Personvernerklæring Sjømannskirken bruker kun nødvendige informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Mer info