I Spania bor det mange norske barn og unge. Vi har spurt noen av dem hvordan det er å feire jul langt borte fra Norge.
Det rasler i palmeblader og barnelatter triller gjennom bakgården i Sjømannskirken i Albir. Hver onsdag samles norske barnefamilier og andre nordmenn her for å spise, leke og prate sammen.
To store plastesker med julepynt er hentet ned fra loftet på kirken, og en gruppe barn stimler rundt røde julekuler og sølvfargede julelenker. Julen er like rundt hjørnet. Her er det flere som gleder seg til jul, og noen er ekstra spent, fordi de skal feire jul i Spania for første gang.
«Mon tro om Rampenissen kommer hit?»
SNØFRI JUL. Søstrene Sofie og Ella Trulssen flyttet fra Bardufoss til Spania i august 2022, og er spent på om julenissen finner veien helt fra Norge til Albir. Mamma Sissel Morfjord forteller at jentene, som er vant til hvit jul i Nord-Norge, kanskje ikke helt klarer å forestille seg hvordan den første julen i Spania kommer til å se ut.
– Hjemme har vi snakket om Rampenissen som pleier å dukke opp i huset i adventstiden. Mon tro om han kommer hit, sier Sissel.
– Jeg tror han kommer, mener Ella (3). Storesøster Sofie (5) er litt usikker. Hun tror det kan bli vanskelig å finne frem. I fjor våknet hele familien med tegninger i fjeset, etter et av Rampenissen sine raid på nattestid.
– Jeg våknet og sa «Mamma! Du har jo fått briller», forteller Sofie mens hun ler. Familien på fire skal bo et år i Spania, og har allerede funnet seg godt til rette i Sjømannskirken i Albir.
– Jeg tror vi kommer til å være med på det meste som skal skje her frem mot jul, sier Sissel.
De to døtrene kikker bort på mamma mens hun forteller. Selv om de er litt usikre på om alle de kjente og kjære juletradisjonene er med til Spania, er det i det minste én ting de er helt sikre på at vil være på plass.
– Pepperkaker!, rekker Sofie å fortelle, før sjømannspresten inviterer alle barna til å være med å leke ute i solen.
DE TRE HELLIGE KONGER. I motsetning til de to søstrene har noen av de norske barna her i Albir lang erfaring med spansk julefeiring.
– Det beste med jul i Spania er at det ikke er så kaldt her. I Norge må vi være mer inne, men her kan vi hoppe i bassenget, og leke ute med vennene våre. På nyttårsaften er det til og med mange som bader i sjøen med nisselue. Det har jeg lyst til å prøve, forteller Jakob Monte Noddelad (10).
Han har bodd i Albir i fem år, og går på spansk skole.
– Før jul snakker vi mye om Jesus og julefortellingen på skolen, og på biblioteket bytter de ut mange av bøkene med julebøker, forteller Jakob.
- De spanske barna får gavene sine av de hellige tre konger.
Den spanske julefeiringen har fellestrekk med den mange nordmenn kjenner til i Norge. Men noen tradisjoner er selvsagt annerledes. Før pandemien var det spesielt én juletradisjon som satte seg i minnet hos tiåringen.
– Helligtrekongersdag! Det er en parade, der mange kler seg ut som de tre
kongene, og kaster godteri og andre ting til barna som står langs veien for å se på. I paraden har de også med seg en liten baby Jesus, forteller Jakob.
Han og lillebror Elliott Marius Noddeland (5) har for lengst erfart at julenissen ikke har problemer med å finne veien til Spania. Elliott har ønskelisten klar. Der står det blant annet en husky hundevalp.
– Nissen kommer bare til de norske barna her. For de spanske barna får gavene sine av de hellige tre konger. De må vente helt til 6. januar, forteller Jakob.
På julaften er guttene med mamma og pappa på julegudstjeneste i Sjømannskirken.
– Den største forskjellen mellom norsk og spansk jul er at det ikke er snø, og at vi ikke trenger genser, sier Jakob som har ikledd seg shorts, t-skjorte og nisselue for anledningen.
«Jeg er litt spent på om jeg kommer til å få den samme julestemningen her i Spania»
INSPIRERT AV SPANIA. På Costa Blanca bor det mange norske barnefamilier. Her er det også flere norske barnehager og skoler helt opp til og med siste året på videregående skole. Omtrent 100 kilometer sør for Albir ligger Sjømannskirken i Torrevieja. I løpet av høsten har ni konfirmanter startet sin konfirmantundervisning her. Ute er det sterke solskinnet på vei over i et mildere og mer overskyet ettermiddagsvær.
Inne i kirkekommet og leseværelset holder sjømannsprest Laila Røksund på med forberedelsene til kveldens undervisning. Én etter én dukker det opp biler med ungdommer som slippes av ved porten utenfor kirken. Noen av ungdommene har bodd på Costa Blanca i flere år, mens andre flyttet hit ved starten av skoleåret, og skal snart feire sin første jul i Spania.
– Jeg er litt spent på om jeg kommer til å få den samme julestemningen her i Spania som hjemme i Norge, forteller Karoline Marie Sebdal (13). Hun og venninnene Selma Hernæs Gundersen (14) og Mia Strøm Fredriksen (14) er tre av årets konfirmanter som skal feire jul i Spania for første gang. De har tenkt en del på hvordan julefeiringen skal gjennomføres.
– Jeg vil prøve å feire en så spansk jul som mulig, sier Selma. Hun tror den største forskjellen på norsk og spansk julefeiring er maten og folkene hun skal være sammen med.
– Jeg synes det er litt rart å feire jul når det ikke er snø. Vi er vant til å være ute og ake og leke i snøen, men det kan vi ikke gjøre her i Spania, sier Mia.
– Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å ikke ha så mange forventninger rundt hvordan julen skal bli. Det blir annerledes, og kanskje vi ikke får like mange gaver eller gjør alle de tingene vi er vant til. Vi pleier å feire jul sammen med hele storfamilien, så det blir litt rart å ikke ha alle her. Jeg tror vi heller må fokusere på at vi skal ha det så gøy som mulig mens vi kan, her i Spania. For vi skal jo tilbake til Norge igjen senere uansett, sier Karoline.
Denne første julen i Spania har de tre jentene lyst til å finne ut mer om hvordan spanske naboer og venner feirer. Det er spesielt én tradisjon de er nysgjerrige på.
– Jeg har hørt at det er vanlig at man på nyttårsaften skal spise 12 druer i løpet av de siste 12 sekundene av året. Det skal bety lykke for det nye året. Det har jeg lyst å prøve, forteller Selma. Jentene går alle på norsk skole, og tror det vil bidra til at julen blir litt gjenkjennelig, med juleavslutning og kanskje juleball for elevene.
«Det blir jo fortsatt jul og julestemning her også, selv om det ikke er helt det samme som vi er vant til»
ANNERLEDES JUL. Blant konfirmantene i Torrevieja er det også noen som har feiret jul i Spania før.
– Det er en litt annen vibe her. I Norge pynter man med fine gule eller hvite julelys utendørs, mens her er det mer sånne blinkende og skrikende farger. Det ser egentlig ganske annerledes ut, forteller Mathea Hansen (14).
Julepynten har kanskje et litt annet uttrykk, men Mathea mener det ikke er så stor forskjell mellom Norge og Spania.
– Det blir jo fortsatt jul og julestemning her også, selv om det ikke er helt det samme som vi er vant til. Jeg har fått gode venner her og kan jo være sammen med familien, sier hun.
Venninnen Erle Bjørdal (14) har bodd i Spania i tre år. Hun savner snø, julemat og storfamilien i Norge.
– Jeg pleier å spise det samme i julen her som hjemme. Men det kan være interessant å feire jul i et annet land, det har jeg gjort før også.
Denne saken er hentet fra Sjømannskirkens magasin HJEM nr. 5/22
Alle opplever overgangen til et nytt land ulikt. Sjømannskirkens Familieveiviser jobber blant annet med å gi råd og støtte til norske barn, unge og foreldre som møter ulike utfordringer i utlandet. Her er deres råd til familier som skal feire sin første jul utenfor Norge.
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!