Julemusikanten

Han har spilt på utallige julekonserter, -plater og -gudstjenester. Vidar Eldholm vet dermed en ting eller to om musikkens betydning i julen.

17. des 2019 kl 13:39

Tett på Vidar Eldholm

Vidar Eldholm har spilt på utallige julekonserter, -plater og -gudstjester. Han vet dermed en ting eller to om musikkens betydning i julen.

Tekst: Erlend Bjerke Otterå/Foto: Morten Opedal. Reportasjen er hentet fra HJEM nr. 6 2019

Han sitter ved et gammelt trebord, mens et stearinlys brenner i den ellers sparsommelige belyste Korskirken i Bergen. Fra slutten av oktober og frem til julaften skal musiker Vidar Eldholm spille over 30 konserter. 46-åringen fra Stord reiser rundt og spiller konserter med andre artister hele året, men tiden før jul er som regel ekstra travel. Da fyller han opp kalenderen med julekonserter.

– I en vanlig jobb legger man opp til en turnus, men det går ikke an å tenke slik når man jobber for seg selv. Da fyller man inn de hullene man har, og siden januar kanskje er litt stille, trenger jeg ekstra mye i november og desember sånn at regningene kan betales også i januar.

Han er likevel ikke stresset. Konsertene i førjulstiden er som et puslespill som må legges hvert år, og både han og familien er vant til at dette er en travel periode.

– Det er en ganske vanlig november og desember for meg, sier han.

Hver julaften spiller Vidar Eldholm piano i gudstjenesten i ærverdige Korskirken fra 1100-tallet.

Hver julaften spiller Vidar Eldholm piano i gudstjenesten i ærverdige Korskirken fra 1100-tallet.

BAK PIANOET PÅ JULAFTEN. I tillegg til å ta musikkoppdrag for andre artister er han også kulturkoordinator i Korskirken. Han er dermed ansvarlig når konserter og andre kulturarrangementer skal bookes i den ærverdige kirken fra 1100-tallet. Når klokkene kimer på julaften er det Eldholm som sitter bak pianoet.

– Julaften kommer 4-500 mennesker hit fordi de kanskje ikke har noen å feire jul med eller ikke har råd til å feire jul. Det er fantastisk fint å være her da, forteller han.

Julen for ham handler mye om å være sammen med familien, men også å huske på de som ikke har det like bra.

– Jeg tror det er viktig både å være takknemlig for det gode vi har, men også tenke på de som ikke har det så bra. Ikke bare tenke på dem, men også gjøre noe.

Han mener at julen kan forsterke følelsen av ensomhet for mange.

– Hvis man ikke har et nettverk eller en familie, eller ikke har penger til det, så blir det ekstra vanskelig når alle rundt deg tilsynelatende har det fint i eget hus med god mat og godt selskap.

MUSIKK, LUKT OG FARGER. Som musiker har Eldholm blant annet vært med på utallige julekonserter, julealbum og årlige julegudstjenester i Korskirken. Blant annet har han spilt sammen med artister som Karoline Krüger, Trond-Viggo Torgersen, Marianne Juvik Sæbø og Christine Guldbrandsen. Han vet dermed en ting eller to om musikkens betydning i julen. Han mener musikken, på samme måte som lukter og farger, er en naturlig del av sanseapparatet som skaper julestemning.

– Jeg tror musikk har en stor betydning for alt som tar oss i en retning følelsesmessig. Enten det er i høytider som julen, eller andre hendelser som fødsel og dødsfall. Alle viktige begivenheter trenger musikken.

– Hva gjør musikken?

– Den kan gjøre veldig mye forskjellig. Den kan forsterke følelser. Den kan bearbeide følelser. Den kan bekrefte. All kultur, ikke bare musikk, skal være med på å speile livet, både på godt og vondt.

31 konserter står på programmet til musiker Vidar Eldholm frem mot jul. Flere av konsertene er han selv med på å arrangere. Foto: Øistein Norum Monsen.

31 konserter står på programmet til musiker Vidar Eldholm frem mot jul. Flere av konsertene er han selv med på å arrangere. Foto: Øistein Norum Monsen.

VIL GI FOLK FRYSNINGER. Selv har Eldholm det han kaller et unormalt forhold til julemusikk. Pianisten har blant annet vært med på å spille inn juleplater midt i juni. For 46-åringen er det bare en del av jobben.

– Man får et litt spesielt forhold til julemusikk når man spiller 30 julekonserter hvert år. Man ønsker gjerne at de som sitter i salen skal få frysninger og få de gode opplevelsene, men det er vanskelig å gi seg selv de opplevelsene, sier han.

Nøkkelen for å beholde gnisten når han lager musikk, tror Eldholm ligger i å gjøre ting annerledes enn før og samarbeide med nye mennesker.

– Hva er egentlig julemusikk?

– En ting er musikk som har tekster som handler om julen. Men det kan også være musikk som gir assosiasjoner til jul, forteller Eldholm.

Han trekker frem temamusikken til klassikeren Tre nøtter til Askepott som et eksempel. Siden den blir spilt på julaften tenker mange på jul når de hører den.

NORSK JUL I NEW YORK. Nettopp den filmen var sentral da Eldholm jobbet som kulturleder i Sjømannskirken i New York fra 2010 til 2012. Filmen var en fast post på programmet i førjulstiden for å skape “norsk” julestemning også på andre siden av Atlanterhavet. Musikeren har gode minner fra julefeiringene i New York. Der ble julaften markert med gudstjeneste og julemiddag, og Eldholm beskriver en utrolig atmosfære og stemning.

– Det å komme inn i kirken og kjenne alle luktene og smakene man er vant til, og å få høre de norske julesangene, er kjempeviktig, sier Eldholm.

Han mener det skaper et usynlig bånd blant de som er der. Selv om de ikke kjenner hverandre så er det et bånd som knytter dem sammen, i form av den norske kulturarven, kirken og julefeiringen. Blant gjestene kunne det være både fastboende nordmenn i New York og nordmenn på jobbreise som kanskje aller helst ville feire jul hjemme sammen med familien.

– De var på en måte litt tvunget til ikke å være hjemme på julaften. For dem tror jeg det var ekstra viktig å kunne komme til sjømannskirken og kjenne på fellesskapet og få en julekveld noenlunde slik som hjemme.

Vidar Eldholm har blant annet spilt sammen med artister som Karoline Krüger, Trond-Viggo Torgersen, Marianne Juvik Sæbø og Christine Guldbrandsen.

Vidar Eldholm har blant annet spilt sammen med artister som Karoline Krüger, Trond-Viggo Torgersen, Marianne Juvik Sæbø og Christine Guldbrandsen.

150 KONSERTER I ÅRET. I Korskirken er det mørkt og rolig. I hvert fall enn så lenge for musikeren. Han virker avslappet til tross for at det står konserter på programmet nesten annenhver dag frem mot jul.

– Får du tid til egne juleforberedelser?

– Nei, egentlig ikke. Jeg prøver å tenke at jeg skal bestille alle julegavene på nettet, men jeg klarer aldri det. Heldigvis er konen min veldig god til å ta ansvar.

Eldholm sitter ved flygelet, slik han ofte gjør. Han spiller på rundt 150 arrangementer i året, inkludert gudstjenestene i Korskirken. Av og til stiller han seg spørsmålet om hvor viktig jobben hans egentlig er.

– Vi må ha mat, vi må ha hus og vi må ha klær. Men må vi ha musikk? spør 46-åringen.

Han forteller om konen som jobber som diakon og gjør en kjempeviktig jobb, mens det bare er han som får applaus på jobben. Slike tanker får han av og til. Men han ser likevel betydningen av jobben som musiker.

– Hvis vi plutselig hadde fjernet all musikk fra verden hadde det blitt et veldig tungt og trist sted.

  • De hadde planlagt å møtes i sommer. Istedet måtte Arild følge sin venn Ottar til graven. Les den hjerteskjærende historien her.
– Man får et litt spesielt forhold til julemusikk når man spiller 30 julekonserter hvert år. Foto: Øistein Norum Monsen.

– Man får et litt spesielt forhold til julemusikk når man spiller 30 julekonserter hvert år. Foto: Øistein Norum Monsen.


Støtt Sjømannskirkens arbeid du også, slik at vi kan være til stede for nordmenn i utlandet som trenger omsorg og trygghet!

Støtt arbeidet vårt

kr
E-post adresse for kvittering og videre kontakt (valgfritt)
Les mer om skattefradrag i Norge her. Feltet er valgfritt, men må fylles ut for skattefradrag.

Personvernerklæring

Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer

Dine innstillinger for infokapsler

I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.

Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.

Valget er ditt!

Nødvendige informasjonskapsler bidrar til å gjøre nettsiden brukbar ved at grunnleggende funksjoner som sidenavigasjon, tilgang til ulike områder av nettstedet og måle statistikk over bruk av nettsiden. Nettstedet kan ikke fungere optimalt uten disse informasjonskapslene. Derfor kan du ikke slå dem av.
Funksjonelle informasjonskapsler hjelper med å utføre visse funksjoner, som å dele innholdet på nettstedet på sosiale medieplattformer, samle tilbakemeldinger og andre tredjepartsfunksjoner.
Informasjonskapsler for markedsføring brukes til å spore besøkende på nettstedet. Dette har vi for å kunne vise deg innhold fra oss på andre nettsteder, og for å vite hvor mange som kommer til vår nettside fra våre annonser.