24. mai 2017 kl 16:01 Del
Sjømannskirken i Singapore har tilbud om familieterapi, samtaler om livet og yoga i solnedgangen.
Denne reportasjen er hentet fra Sjømannskirkens magasin HJEM nr. 4 2017
Tekst: Marte Kvam Eide
Foto: Thomas Tan og Engelstad/Kvalem
De aller fleste familier med lengre eller kortere opphold i utlandet har en positiv opplevelse. Likevel er det en stor beslutning å ta og mange forhold som må tilrettelegges.
– Det er viktig å tenke grundig gjennom på forhånd om det passer for vår familie og være forberedt på ulike situasjoner, sier familieterapeut Marianne Løkling (45) som tilbyr terapi ved Sjømannskirken i Singapore.
– Familier som drar ut i verden sammen opplever andre utfordringer enn familier hjemme, sier Løkling.
Hun har jobbet i familievern, barnevern og psykiatri i over syv år, og har erfaring med å bo i utlandet med familien.
– Dette er vår tredje runde som expat-familie, vi har bodd i London to perioder tidligere. Personlig kan jeg si at vi har fått et unikt familiebånd, sier hun og legger til:
– For de fleste familier er et utenlandsopphold en positiv opplevelse, dersom man har et gjennomsnittlig godt utgangspunkt. Men dersom man har en «nisse på lasset», kan problemene bli større og gjøre ting vanskeligere underveis.
Som familieterapeut skal Løkling være en nøytral part som styrer samtalen i terapi. Hun påpeker at mange blir overrasket over hvor lite som skal til for å bedre forholdet.
– Jeg pleier alltid å si at alle familier er ulike og har ulike behov. Alle takler ting ulikt. Men en fellesnevner er at det handler om hverdagskommunikasjon. Å lytte til hverandre kan løse mye. Man må bli hørt og være interessert i hva den andre sier. Og legg bort mobilen!
45-åringen, som selv har barn i tenårene, sier at sosiale medier kan være med på å forsterke hjemlengselen.
– Det blir veldig tydelig hva du går glipp av hjemme i Norge når alt blir delt på sosiale flater. Bildene er en konstant påminnelse om at man ikke får delta på det som skjer der. Det kan gjøre det vanskelig å være ordentlig til stede på det nye stedet, at man blir dratt i to retninger.
Kommunikasjonsansvarlig ved Sjømannskirken i Singapore, Erik Wessman, er enig i at familier som skal etablere seg i utlandet har opplevd at dette medfører ekstrabelastning.
– Man skal bli kjent med språk og kultur, finne ut av transport, butikker og fritidsaktiviteter i et nytt land. Barna skal bli kjent med en ny type skole eller barnehage, mens de voksne skal finne ut av ny jobb som krever mye tid og krefter – eller man skal skape seg en ny tilværelse uten jobb. Dette er bare noen av utfordringene man møter – og alt kommer samtidig, sier han og utdyper:
– Når nettverket i det nye landet i tillegg er svakt, er det heller ikke så mange å snakke med. Jeg tror mange også opplever at det er vanskelig å snakke med venner hjemmefra, ikke fordi de ikke bryr seg, men fordi de ikke har samme referanserammer og dermed dårligere grunnlag for å forstå.
Sjømannskirken i Singapore setter pris på at Løkling tilbyr terapi til norske familier i området for å unngå familiekrise i utlandet.
– Vi har spurt oss selv hvorfor akkurat denne saken har fått så stor oppmerksomhet. Jeg tenker nok at svaret er såpass enkelt som at dette er en tematikk som mange opplever som relevant. Dette er en sak som angår dem, sier Wessman.
– En veldig god spin-off av denne saken er at vi har fått mange gode prater både på kirken og ellers der vi møter folk. De fleste forteller heldigvis at de alt i alt er glade for at de flyttet til utlandet, men vi møter også de som angrer på at de reiste. Mange som har bodd her en stund gir uttrykk for at Sjømannskirken i Singapore betyr mye for dem. Sånne tilbakemeldinger er veldig gode å få!
Det er ikke uvanlig at blant norske familier som er bosatt for kortere eller lengre perioder i Singapore, er det kun den ene parten, ofte mannen, som jobber.
– For mange innebærer dette å gå fra en aktiv jobbhverdag i Norge til et annerledes liv her i Singapore uten jobbforpliktelser og kollegaer. En slik overgang oppleves veldig forskjellig. Noen finner seg fort til rette og trives med den nye tilværelsen, mens andre opplever det som utfordrende, forklarer Audhild Krogedal Wessman, musikalsk leder i Sjømannskirken i Singapore.
Sammen med vertskap Helen Engelstad Kvalem ønsket Wessmann å opprette et tilbud for småbarnsmødre, et pusterom der de kunne få tid til seg selv, samt tips for en god hverdag og samtaler med andre i en lignende situasjon. Resultatet ble O´mamaCare.
– Helen er utdannet yogainstruktør, mens jeg har bakgrunn som coach og instruktør i Lightning Process som har teknikker for å motvirke stress og depresjoner. Sammen kunne vi tilby denne gruppen en mulighet til å sette fokuset på seg selv, sier Wessman.
Et velvillig ambassadørpar stilte taket på boligen til disposisjon og gjengen møtes på taket i solnedgangen.
O'mamaCare-kveldene starter med at Audhild Wessmann gir mentale knagger for en god hverdag. Så er det en time avspenningsyoga, før kvelden avsluttes med en kopp te under stjernehimmelen og en prat om livet i Singapore. Fordelen med å ha tilbudet på ambassadetaket var at de kunne nå ut til de som vanligvis ikke er brukere av kirken. Radarparet i mental velvære har arrangert fire kvelder denne våren med mellom 8 og 15 deltakere per gang. Tilbakemeldingene etter den første runden med O’mamaCare har ikke latt vente på seg.
«Et fint avbrekk i hverdagen, jeg fortsetter gjerne å komme», «Deilig avslapning i hverdagen, mange gode tanker å ta med seg. Godt å føle seg tilstede i et fellesskap med andre» og «Deilig for kropp og hode!» er bare et utvalg av den positive responsen.
Om det blir mer O’mamaCare utover året er ikke bestemt, men Sjømannskirken i Singapore håper det.
– Vi er motivert og trygge på at det er en plass for O´mamaCare også til høsten. Vi er mange som trenger en plass i hverdagen for egenomsorg og refleksjon.
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!