Ekstremværet slo inn over Miami og Houston og mange nordmenn måtte evakuere og søke ly i Sjømannskirken.
Les om hvordan værfaste nordmenn fant ly i Sjømannskirken i Miami og Houston. Med din støtte kan vi fortsette å være der for nordmenn i krise.
22-åringene Stine Lundgreen og Renate Bekkeland var på ferie i Miami da orkanen Irma kom. De hadde leid en leilighet i byen, men måtte forlate den fordi den var i et evakueringsområde.
– Vi så på alle muligheter for å komme hjem. De få billettene som var igjen var kjempedyre. Det ble mer seriøst da vi så at folk ville bort fra Miami, forteller Renate.
- Det var lite informasjon å finne noe sted, og ikke noen hjemme som hadde gode råd til oss. Vi følte oss små og alene, forteller Stine.
Jentene befant seg i et potensielt katastrofeområde og visste ikke hvor de skulle gjøre av seg. Først var planen å leie en bil og kjøre så langt nord det var mulig å komme, men det var tomt for drivstoff, matvarer og vann helt opp til Orlando. Studentene legger ikke skjul på at situasjonen er stressende, både for dem selv og familiene hjemme i Drammen.
Så ringte de til Sjømannskirken i Miami for å snakke norsk med noen som kanskje visste mer om uværet de hadde i vente.
- Vi fikk raskt en følelse av trygghet da de inviterte oss til å søke ly der. Vi vet ikke hva vi skulle gjort uten, forteller Renate.
– De reddet hele oppholdet vårt, supplerer Stine.
- Sjømannskirken reddet hele opplevelsen. Etter å ha opplevd fortvilelse, redsel og en følelse av å stå alene i et land uten å vite hva man skal gjøre, sier Renate.
- Det er en følelse jeg aldri vil glemme.
- Når det virket som orkanen Irma var på vei til å treffe Miami direkte som en katastrofal kategori 4 eller 5, begynte jeg virkelig å bekymre meg for våre liv, forteller Peter Diesen Hosfeld som bor i Florida. Sammen med familien forlot han sitt hjem og søkte ly i Sjømannskirken i Miami.
- Mens de første vindkastene begynte å blåse pakket vi i all hast 48 flasker vann, en oppblåsbar madrass, klær til to dager, noen fotoalbum samt en mappe viktige papirer inn i bilen. Rart hvor lite som er vitalt når du skal flykte, forteller Peter.
- Et siste blikk på stedet der vi har bodd de siste 8 årene, så kjørte vi avgårde.
Sjømannskirken i Miami er bygd for å tåle en kategori 5-orkan og har blitt brukt som tilholdssted tidligere. Overalt i kirkelokalene ligger det madrasser og flatsenger. Orkanflyktningene ble tilbudt tre måltider om dagen. Uteområdet ble ryddet for løse gjenstander, førstehjelpsskrinet klargjort, bilene fylt med drivstoff og kirkens nødaggregat ble sjekket.
Visste du at det er takket være våre givere at vi kan hjelpe nordmenn i utlandet? Den største delen av våre midler må vi samle inn selv. Vi trenger fortsatt din støtte, tusen takk!
I Houston søkte tusenvis av mennesker tilflukt på hustak og andre høyereliggende steder i for å slippe unna vannmassene fra ekstremværet Harvey.
Ingvild Randle (30) evakuerte til Sjømannskirken i Houston med mann og to små barn, hvor de fulgte situasjonen. Noen dager senere fikk familien Randle mulighet til å vende tilbake, da var nabolaget fortsatt dekket av flomvann.
– Huset vårt lå i en «innsjø». Jeg er nervøs for om vi noen gang får flytte tilbake, sier Ingvild.
I Sjømannskirken var det trygt og tørt.
Sjømannskirken i Houston ble et samlingssted gjentatte ganger etter ekstremværet Harvey. Behovet for å snakke om det som hadde skjedd var stort, folk søkte trygghet og felleskap. Takket være din støtte kan vi fortsette å ta vare på nordmenn i utlandet også i krisesituasjoner.