Telefonen til diakon Hanne Marie ringer. I andre enden høres stemmen til en nordmann på familieferie i Spania. Han er suicidal og har planen klar. Hanne Marie oppsøker mannen og hjelper ham frem til hjemreisen.
– Jeg er suicidal. Jeg vet ikke om jeg kommer til å klare meg gjennom natten, forteller familiefaren på telefonen.
Han har planen klar. Det som holder ham tilbake, er tanken på at barna skal vokse opp uten sin far. Det han trenger nå er et medmenneske som bare kan være der sammen med ham, og få ham gjennom de tunge dagene før han skal dra hjem igjen til Norge.
– Kan dere komme og være sammen med meg? spør mannen.
Hanne Marie drar for å møte ham der han befinner seg. De to har lange samtaler, og etter litt tid får hun ham med til en lege. I løpet av de neste tre dagene sitter hun vakt hos ham, de spiser sammen og prater, tar en dag av gangen. Han tok ikke livet sitt på ferie.
Historien til denne familiefaren er ikke unik. Selvmord, selvmordsforsøk og selvmordsfare er gjentakende tema i henvendelser til sjømannskirkens beredskapstelefoner. Både den sentrale døgnbemannede beredskapstelefonen og våre enheter rundt i verden, håndterer henvendelser fra pårørende og personer som er suicidale, nærmest ukentlig.
Når livet blir vanskelig å håndtere, og alt ser mørkt ut, kan avstanden hjem til Norge føles enda lenger. Sjømannskirken ønsker å være til stede og tilgjengelig i utlandet for alle nordmenn som trenger noen å lene seg på.
Vi er der for deg og dine, når verden blir for stor.
Vi behandler alle henvendelser til Sjømannskirken konfidensielt. Alle våre ansatte har taushetsplikt. Historier vi deler fra vårt arbeid blir derfor anonymisert, og identifiserende detaljer endret, slik at personer og situasjoner ikke skal kunne gjenkjennes.
Les mer om vårt arbeid:
Les mer om vårt arbeid: