Følelsen kvelden før når du skal reise ut i verden for aller første gang, kan ingen ta fra deg. Du ligger der i sengen, får ikke sove, med en blanding av fryd og frykt for det som skal møte deg den kommende tiden.
Mange kjenner på denne følelsen hver gang en pakker kofferten og drar til fremmede land. Hva er det som møter en der? Er det skummelt? Kan jeg gjøre noe galt bare ved å oppføre meg norsk?
Både ja og nei. Du kommer alltid langt med sunn fornuft. Det bondevettet du har lært hjemme, gjelder som regel også ute i verden.
Men det er kulturforskjeller der ute, og bare man har øyne og ører åpne, så går det som regel veldig bra.
Har du forresten hørt om norwegian long arm?
Det er et uttrykk som en noen ganger hører om andre. Når man får kommentaren mot en selv, kan det kanskje være grunn til å stoppe opp litt.
Norwegian long arm er typisk for mange nordmenn. Vi sitter rundt frokostbordet og trenger brunosten hjemme. Da strekker man ut armen, ofte over fatet til naboen på bordet, eller foran nesen på far. Man tenker ikke særlig over det, men for mange, vil det å få en ukjent armhule fem centimeter fra nesen, være på grensen til hva man vil oppleve når man har frokosten i munnen.
Det er jo kanskje noe å tenke på når man sitter der rundt frokostbordet i Singapore.
De kulturelle forskjellene kan være vidt forskjellige fra land til land, og fra kontinent til kontinent.
Det er store forskjeller bare i Europa, og da kan en tenke seg forskjellene mellom kontinentene. Det finnes også kulturelle forskjeller fra nord til sør i samme land. Nasjonal digital læringsarena, ndla.no, har gode eksempler på kulturforskjeller i for eksempel Italia:
I Nord-Italia kan vi oppleve folk som veldig urbane og internasjonale. Reiser vi sørover i landet til for eksempel Napoli eller øya Sicilia, har mange en mye mer utadvendt atferd, de er ivrige og gestikulerer mer.
Kroppsspråket er forskjellig fra kultur til kultur, og det kan derfor være en kilde til misforståelser. I land sør i Europa, for eksempel Spania og Italia, er det vanlig med et bredt register av kroppsspråk. I de skandinaviske landene er vi litt mer tilbakeholdne med kroppsspråket.
Det er stor forskjell mellom østlig og vestlig kultur også når det gjelder skikk og bruk, hva som er akseptabel atferd. Kinesere kan rape etter et måltid for å vise at de liker maten, mens det her i Norge og den vestlige verden blir sett på som veldig uhøflig. I Japan er det vanlig at man spiser opp alt på tallerkenen, så pass på at du ikke tar mer mat enn du klarer å spise.
Det er som regel helt ufarlig å gjøre feil. Man får trolig ikke kjeft om man ikke raper etter middag i Kina, men i noen land kan kultur-, og ikke minst regelforskjeller få konsekvenser. I Norge er det lov å kysse offentlig, men i mange land blir dette ansett som en privat seksuell handling.
Dessverre har flere land regler som gjør det vanskelig å være seg selv. Noen nasjoner forbyr kjærlighet mellom samme kjønn, og da kan den friheten vi ofte nyter godt av her i Norge, være fraværende der.
Det viktigste er at man tenker seg om uansett om det gjelder frokost eller en suss på gaten. Ikke glem at som regel går det bra.
God tur
(Noe av innholdet er hentet fra ndla.no)