I mellomkrigstiden fikk Sjømannskirkens virksomhet for alvor en verdensomspennende dimensjon. Fram til da var sjømannskirkene plassert trygt innenfor det hjemlige Atlanterhavsområdet, og strakk seg på det lengste til østkysten av Amerika og til sydspissen av Afrika. Men med etableringen i Shanghai i 1933 – og det som organisasjonen selv refererte til som utvidelsen til «Det fjerne østen» – tok Sjømannskirken konsekvensen av at sjømannens arbeidsplass var blitt global. Virksomhetens ekspansjon til havnebyer i fjerne farvann og kultursfærer verden over, åpnet for eksotiske og fremmede kulturmøter.
Mellomkrigstiden ble på mange måter en urolig tid for Sjømannskirkens virksomhet ute i verden, tidligere tyngdepunkter i driften forsvant og mange nye kom til. De mange nødlidende sjøfolkene som følge av de økonomiske krisetidene, etablering i ukjente kulturer og samtidens sterke ideologiske og politiske strømninger, gjorde at organisasjonen måtte manøvrere i en mer kompleks verden enn tidligere.
Mellomkrigstiden var en brytningstid både økonomisk og politisk. Særlig var tiårene etter første verdenskrig preget av store endringer og kriser i verdensøkonomien. Verdenshandelen skrumpet inn og førte til perioder med lav etterspørsel etter skipstransport. Også den norske skipsfartsnæringen ble påvirket av nedgangstidene. Store deler av den norske handelsflåten lå i opplag, og – som blant mange andre yrkesgrupper – var det høy arbeidsledighet blant sjøfolkene.
Likevel kom den norske skipsfartsnæringen godt ut av perioden. Gjennom storsatsing på modernisering og spesialisering av den norske handelsflåten fikk rederne fotfeste i nye deler av fraktmarkedet. Markeder som trass i krisene var i vekst. Det gjaldt i hovedsak linjefart, og det var særlig tankskiptonnasjen som vokste med eventyrlig fart. Rederne satset på spesialskip, og Norge fikk i løpet av mellomkrigstiden verdens nest største motorflåte og verdens mest moderne tankflåte. Norske sjømenn var fortsatt verdens fraktemenn, men ikke lenger i de billigste og mest risikable tradene med de dårligste skipene.
Som et direkte resultat av markedsforskyvningene og endringene i den norske handelsflåtens struktur la også Sjømannskirken om virksomheten sin. Mest gikk det ut over de gamle seilskips- og kullhavnene. Nordsjøområdet gikk fra å være sentrale farvann for norsk skipsfart, til å bli et hjemlig hjørne i verden. Selv om organisasjonen også satset i nye havner i Europa og på østkysten av Amerika i perioden, var det etableringen i Stillehavet – i første omgang i Kina – som pekte seg ut som organisasjonens nye ekspansjonsområde.
Her er norske hvalfangere avbildet i Grytviken på Sør-Georgia i 1925 med kirken i bakgrunnen. Det året sendte Den norske Hvalfangerforening en forespørsel til Sjømannskirken om å ta opp virksomhet blant de 1200–1300 nordmennene som arbeidet på øya på den tiden. Sjømannskirken stilte seg positiv og sjømannsprestene drev det kirkelige arbeidet i det beinharde hvalfangermiljøet i en periode i mellomkrigstiden.
Akershusbasen
Liverpool hadde lenge vært en av verdens viktigste havnebyer, men det var først med strukturendringene i den norske handelsflåten i mellomkrigstiden at havnen ble så viktig for norsk skipsfart at Sjømannskirken etablerte seg i byen. I de første årene etter første verdenskrig ble Liverpool regelmessig besøkt av de norske sjømannsprestene fra Glasgow, North Shields, London og Cardiff. De holdt gudstjenester i den svenske kirken fram til 1920, da det ble innviet en egen norsk kirke på stedet, her avbildet en gang i 1920-årene.
Sjømannskirken
Dette bildet er tatt på en utflukt i regi av sjømannskirken i Newport andre pinsedag i 1920. Sjømannskirkens virksomhet i havnen skrev seg tilbake til 1860-årene, men ble nedlagt i mellomkrigstiden. Årsaken lå i strukturendringene i den norske handelsflåten som gikk ut over de gamle kull- og seilskipshavnene. De vanskelige økonomiske tidene rammet den engelske kullindustrien i 1920-årene, og det ble stadig færre frakter for norske skip som tidligere hadde fraktet kull fra havnen. Besøket på Sjømannskirkens leseværelse i Newport var i 1927 så lavt at virksomheten i havnen ble lagt ned.
Sjømannskirken
Assistenten ved Sjømannskirkens leseværelse i Baltimore hadde all grunn til å være fornøyd da dette bildet ble tatt i 1924 for å markere virksomhetens første fem år i byen. Baltimore var en av nysatsingene til Sjømannskirken etter første verdenskrig, og besøkstallet vokste stadig gjennom 1920-årene. I 1927 hadde aktiviteten vokst seg så stor at det ble ansatt både sjømannsprest og vaktmester i fast stilling, men oppgangen ble brått snudd på hodet da den store depresjonen satte inn i overgangen til 1930-årene.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Første verdenskrig bidro til å flytte Sjømannskirkens tyngdepunkt ut av Europa, og i mellomkrigstiden satset organisasjonen nytt i flere amerikanske havner. Norfolk var en av dem. Sjømannskirken fikk lokaler i et tilbygg til den tidligere skandinavisk-lutherske menighets kirkelokale. De ble innvidd og avfotografert i 1929. Tilstedeværelsen i havnen ble til tross for lovende framtidsutsikter kortvarig, og lagt ned allerede i 1931.
Sjømannskirken
Selv om Sjømannskirken hadde hatt lokaler i Barry siden 1890, var det først i 1917 at kirken ble bemannet med fastboende personale. Bildet er tatt i 1929 og er en stemningsrapport fra leseværelset som sammen med kirken lå inne i selve dokkeområdet. To år etter la Sjømannskirken ned virksomheten i Barry, da det ikke lenger kom norske skip til havnen.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Etter de store tapene under første verdenskrig gjenoppstod den norske handelsflåten som ny og moderne i mellomkrigstiden. Motorskipene erstattet dampskipene, mens seglskutene forsvant helt. Verdenshavnene ble i stadig større grad åpnet for de norske skipene. Montreal var en av dem, og byen seilte opp som den femte største havnebyene i Nord-Amerika i 1929 da Sjømannskirken etablerte virksomhet i der.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
I 1929 feiret Sjømannskirken 65 år med fest i Bergen. Til tross for harde tider og vanskelig økonomi i Norge stod hjemmearbeidet sterkt gjennom hele mellomkrigstiden.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
En av Sjømannskirkens nysatsinger i Amerika i mellomkrigstiden var Montreal. De første årene etter at Sjømannskirken etablerte seg i byen var driften sesongbetont ettersom St. Lawrence-elven, der linje- og lastebåtene tok seg opp til de store sjøene, frøs til om vinteren. Leseværelset var imidlertid godt besøkt i sesongen, da det lå heldig til i nærheten av havnestrøket. Dette bildet ble tatt utenfor lokalene etter en gudstjeneste den 7. september 1930.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Ved utbruddet av første verdenskrig så Sjømannskirken seg nødt til å innstille arbeidet i Hamburg. I 1920 ble tråden tatt opp igjen, og staben ved kirken fikk mye å gjøre blant de mange arbeidsløse sjøfolkene som oppholdt seg i byen i mellomkrigstiden. Bildet er tatt i perioden 1933–1936 under en gudstjeneste i lokalene Sjømannskirken leide i påvente av at den nye kirken skulle bli ferdig.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Samtidig med at Sjømannskirkens virksomhet i flere av de andre Gulfhavnene – Gulfport og Pensacola – ble lagt ned, etablerte sjømannskirken i New Orleans seg som en hovedstasjon i mellomkrigstiden. I 1928 ble en ny sjømannskirke innvidd, en gammel villa med en romslig bakhage. Bildet er trolig tatt i 1930-årene.
Sjømannskirken
I 1930-årene slo depresjonen inn over Europa, og Rotterdam ble hardt rammet. I byen ble mange norske sjømenn gående i lang tid uten hyre, og det var nok å gjøre på sjømannskirken. Her holder de fastboende basar i 1930 til inntekt for arbeidet.
Sjømannskirken
Tankskipstonnasjens veldige vekst i mellomkrigstiden påkalte Sjømannskirkens oppmerksomhet. Livet på motortankerne kunne være svært ensformig da båtene hadde kort liggetid i land. Det ble observert i samtiden at dette hadde negative effekter for sjøfolkenes trivsel og velvære, og Sjømannskirken åpnet flere kirker og leseværelser myntet på sjømennene i tankflåten. Constantza var en av Sjømannskirkens tankskipsatsinger, og leseværelset – som her er avbildet i åpningsåret 1935 – var godt utstyrt blant annet med biljardrom.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Sjømannskirkens arbeid i Swansea holdt stand gjennom mellomkrigstiden. 28. mai 1935 fikk kirken besøk av biskop Bernt Støylen og frue, her avbildet sammen med pastor Kåre Støylen med frue. De andre på bildet er fastboende nordmenn og medlemmer fra den lokale norske kvinneforeningen tilknyttet kirken.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Under første verdenskrig ble Bordeaux en viktig nødhavn for torpederte mannskaper som kom inn fra Den engelske kanal. Men Sjømannskirken fikk også en viktig rolle tidlig i 1930-årene under de økonomiske krisetidene. De norske sjømennene som mønstret av i havnen hadde store vanskeligheter med å få seg hyre på et nytt skip, og da den siste lønnen var oppbrukt ble et liv på gaten en realitet for mange. Gjennom innsamlede midler fra Norge ble det servert middag på leseværelset to ganger i uken. Her er lokalet pyntet for fest 17. mai 1935.
Sjømannskirken
I slutten av 1920-årene skapte endringer i skipsfarten konsekvenser for sjømannskirkens arbeid i Philadelphia. Store havneutgifter og skarp konkurranse gjorde at liggetiden i havn ble betraktelig redusert i forhold til tidligere. Dette førte til at skipsbesøk ble en stadig viktigere del av sjømannskirkens arbeid, ettersom færre av sjøfolkene hadde tid til å ta turen innom «kjerka». Bildet viser sjømannspresten på skipsbesøk 11. juli 1936, sammen med sjøfolkene under middagspausen.
Sjømannskirken
I mellomkrigstiden etablerte Sjømannskirken seg for alvor også utenfor Atlanterhavsområdet. Det begynte med etableringen i Shanghai i 1933. Da Japan okkuperte Shanghai i 1937 så sjømannspresten seg nødt til å innstille arbeidet i byen og flyttet virksomheten til Hong Kong. Det som i utgangspunktet var tenkt som en midlertidig løsning under krigen ble til en fast del av Sjømannskirkens virksomhet. I begynnelsen holdt sjømannskirken i Hong Kong til i en liten leilighet i en boligblokk. Et skilt og det vaiende flagget var det eneste som gjorde at sjøfolkene fant veien til «kjerka», her avbildet i perioden 1937–1940.
Sjømannskirken
I 1929 opprettet Sjømannskirken et leseværelse i Stanford-le-Hope. Virksomheten ble underlagt sjømannskirken i London, og var et tilbud for norske sjøfolk som ankom oljehavnene i området og et ledd i organisasjonens satsing på å nå ut til de som jobbet på norske tankskip. Sjømannskirken fikk bygget et eget hus til formålet i Standford-le-Hope som ble innviet 23. mai 1937. Her er interiøret avfotografert i sammenheng med innvielsen.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Da Sjømannskirken fikk en bygning i Manchester i gave fra en anonym giver i 1926 åpnet det opp for å starte permanent virksomhet i havnen. Bildet ble tatt på trappen foran Sjømannskirkens hus i byen, våren 1938.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Det var mange norske hvalfangere som hadde glede av sjømannskirken utflukter i Durban når de var i havn i byen i mellomkrigstiden. Her er en gjeng avbildet sammen med sørafrikanske løveunger i 1938.
Sjømannskirken
Helt på tampen av mellomkrigstiden etablerte Sjømannskirken seg på den karibiske øya Curaçao, i Willemstad. Det var mange norske hvalfangere innom øya på den tiden. I tillegg var det mange norske skip som deltok i «mosquitofarten» – frakting av råolje med mindre fartøy fra Venezuelas oljefelter til raffineriene på Curaçao. Bildet er tatt i Willemstad i 1939.
Sjømannskirken
Selv om Sjømannskirken ikke etablerte seg i Genova før etter andre verdenskrig, var dette bildet tatt i havnen på forsiden av organisasjonens eget blad, Bud &, Hilsen, i 1939. Bildet er av mannskapet på motortankeren «Vesthav».
Sjømannskirken
De store havnene i Asia hadde lenge vært på Sjømannskirkens radar, og organisasjonen gjorde for første gang et forsøk på å etablere seg i asiatiske farvann i 1905. Det var på den tiden et stort oppsving i norsk skipsfart i Øst-Asia. Allerede fra 1890-årene hadde norske redere vist stor interesse for de asiatiske skipsfartsmarkedene, og rundt 1900 hadde norske skip blant annet en dominerende posisjon innenfor rishandelen mellom Indokina og Hong Kong, og deler av den kinesiske kystfarten. Ved hjelp av ildsjelen G. B. Gregersen, som tidligere hadde vært styrmann, startet Sjømannskirken opp prøvevirksomhet i Shanghai og deretter i Hong Kong i 1905. Gregersen ble ansatt som assistent og leseværelsene han åpnet i de to byene ble godt mottatt av de skandinaviske sjøfolkene i havnene. Men høykonjunkturen varte ikke, og allerede i 1907 fikk Gregersen ordre fra Sjømannskirkens hovedkontor i Bergen om å legge ned virksomheten. Det var rett og slett for få skandinaviske sjøfolk som kom i havn til å rettferdiggjøre den store investeringen det var å opprettholde arbeidet i et så fjernt himmelstrøk.
Selv om Sjømannskirken hadde gode grunner til å avvikle prøvevirksomheten langs Kinakysten i 1907, tok det ikke lang tid før hovedkontoret mottok henvendelser om å gjenoppta arbeidet i disse fjerne farvannene. Forespørsler om å gjøre noe for sjøfolkene i Østen kom både fra offentlige myndigheter og fra sjøfolk og deres pårørende. Selv om den norske skipsfarten i østasiatiske farvann fikk seg en knekk i 1907, tok den seg snart opp igjen. Både Shanghai og Hong Kong hørte til verdens største havnebyer, og de skandinaviske sjøfolkene som kom til disse havnene hadde få velferdstilbud. De var henvist til seg selv, eller til de engelske sjømannsmisjonene som knapt hadde kapasitet til å ta i mot de mange britiske sjømennene. Men før Sjømannskirken kunne satse på nytt i Asia så administrasjonen seg nødt til å sikre finansiell drahjelp utenfra. Ledelsen arbeidet i det stille med saken, og i det første nummeret av Bud & Hilsen i 1933 ble det annonsert at organisasjonen – takket være støtte fra Norges rederiforbund og en testamentarisk gave – denne gangen for alvor skulle utvide virksomheten til Det fjerne Østen.
Valget falt i først omgang på Shanghai der sjømannsprest Johan Nielsen i 1933 åpnet dørene for skandinaviske sjøfolk i Yantzepoo Road. Men arbeidet ble avbrutt av andre verdenskrig. Allerede etter fire år måtte sjømannspresten stenge ned lokalene og rømme byen – den japanske invasjonen i 1937 gjorde det umulig å fortsette virksomheten blant sjøfolkene i Shanghai. I påvente av å kunne returnere til byen opprettet Sjømannskirken en stasjon i Hong Kong, der nye lokaler ble innvidd 17. mai 1938.
Selv om krigshandlingene etter hvert også rammet Sjømannskirkens arbeid i Hong Kong, var satsingen i Øst-Asia i 1930-årene begynnelsen på det som kan kalles Sjømannskirkens globale ekspansjonsfase. Med tanke på fjerne farvann ble virksomheten i første omgang utvidet til vestkysten av USA, med etablering i San Pedro i 1941 og San Francisco i 1950. Som det siste kontinentet kom også Australia med i 1950-årene, da Sjømannskirken ansatte personale både i Melbourne og Sydney. Satsingen i Asia fortsatte også etter andre verdenskrig. Først og fremst etablerte sjømannskirken i Hong Kong seg som et fast innslag i organisasjonens virksomhet, men i løpet av 1950-årene kom også Kobe og Singapore til som viktige sjømannskirker.
Sjømannspresten i Durban: På besøk i en Zulukraal
Mange mennesker har den forkjerte opfatning av våre sjømenn at landlov betyr det samme som et liv i svir og drikk, og med ordet hvalfanger kan de ikke forbinde noget godt. Vi som arbeider blandt disse mennesker og kommer i levende kontakt med dem, lærer å vurdere dem på den rette måte og dømmer ikke hele standen efter avisenes ofte overdrevne skildringer av hvalfangernes orgier og sjømenns berserkergang. Undersøker man saken, vil man vel oftest finne at der er «haier» og «boms» som ødelegger våre kjekke hvalfangeres og sjømenns renomé.
Nutidens sjømannsstand er opvakt og har kunnskapstrang, og de unge sjømenn gjør sig umak for å se mest mulig den korte tid båten er i havn. De setter stor pris på å besøke museer og kunstgallerier, vakre parker, zoologiske og botaniske haver, o. l. Når det av og til faller sig slik at en båt får nogen dagers liggetid her, forsøker vi å få istand turer inn i landet. Og det slår aldri feil, – guttene liker disse turene. Da et par hvalkokerier for en tid siden anløp Durban, mønstret en del av guttene av for å delta i hvalfangsten på feltet her eller passe på de hvalbåtene som gikk i opplag. Vi blev snart enige om å leie en stor buss og dra til de innfødtes reservasjon i «Valley of the Thousand Hills». Det samme gjorde mannskapet på tankbåten «Svolder» noen dager senere. [...]
Ved en stor krål stanset bussen, og snart var det en hel skare av innfødte rundt oss. Det var litt kjølig i været, så de voksne hadde hengt på sig nogen filler, men før de kom bort til bussen trakk de av sig det meste. De kunde jo ikke optre med klær på, det vilde være å gjøre skam på stammen. Så kom de da i sitt korte skjørt eller skinn. Hendene var ustrakt og ustanselig lød det: «Mali, mali – penger, penger.» Nogen hadde små perlebroderier som de innfødte pikene pleier å gi sine kjærester og som bæres om hals og ankler. Slike ting, samt spyd og skjold blev falbudt, og interssante souvenirs som det er, blev avsetningen ganske bra. Og smarte som de innfødte er, var prisen da vi reiste bare en brøkdel av hvad den var da vi kom. Fotografiapparatene kneppet i takt med ungpikenes ustanselige: «mali, mali» og et vanket jo alltid en «pansela», drikkepenger, for sjøguttene er aldri knuslet.
Også inne i en av hyttene måtte alle sammen, og der var det jo nok som kunde interessere. «Døren» bestod av en trang firkantet åpning med en lem for. Alle mann måtte på firkrabb for å komme sig inn. Midt på gulvet var ildstedet. I taket rett over dette hang så kornet. Spyd og klubber stod fast i hytteveggen, og store ølkrus med sats innerst inne. En uthulet sten tjente som mølle for deres korn, en rundt sten som møllesten. Der fantes ingen seng eller madrass. Alle lå på en matte på jordgulvet. Som pute tjente en lav trekrakk som hadde en uthulning avpasset for nakken. Det fantes både «enkelt-puter» og «dobbeltputer». Sengeteppene bestod utelukkende av skinn. Høvdingen hvis krål vi besøkte, var den mektigste på den siden av elven. […] Zuluerne er et meget musikkelskende folk, og et par av guttene på «Svolder» gjorde stor lykke da de begynte å spille fiolin og trekkspill for dem. Som takk utstøtte de nogen av sine ville krigsbrøl og tryglet og bad om mere.
Men nu har vi vært lenge nok i krålen. På hjemveien slo vi oss ned i et vakkert skogholt på et par forskjellige steder. Der nøt vi den herligste medbragte niste, og det satte spiss på det hele at vi hadde en god kaffekjel med som snart stod og putret fornøiet over en frisk ild.
Men skibet går videre. Ombord er det en hel del unge, kjekke livsfriske menn. De har fått et lite gløtt inn i det primitive liv hedningene fører, hørt om deres redsel for de avdøde ånder og deres uvidenhet om Gud og veien til den ene sanne lykke. Hvem vet om ikke dette kan hjelpe dem til å vurdere de goder høiere vi har vunnet gjennem kristendommen, og føre dem inn i et fortrolig liv med Gud i takk og bønn.
Sjømannsprest Olaf Aarvold, Bud & Hilsen nr. 19/1933
Ettersom Sjømannskirkens virksomhet fikk et globalt spenn ble sightseeing en stadig viktigere del av sjømannskirkenes tilbud til sjøfolkene. Da Sjømannskirken etablerte seg i Japan i 1954, i havnebyen Kobe, satset staben på sightseeing fra starten av. Området rundt byen bød på flotte turmuligheter med keiserbyen Kyoto og tempelbyen Nara samt Rokkofjellene som aktuelle reisemål. Sjøfolkene var også helt avhengig av lokalkjente for å ta seg rundt i det fremmedspråklige landet. Her har bestyrerens kone, Henny Ulvestad, tatt med førstereisguttene på tempelutflukt i fjellene bak byen i 1955.
Sjømannskirken
Det var mange skandinaviske misjonærer i Kina i første halvdel av 1900-tallet. De fleste bodde i innlandet, men enkelte av misjonærene arbeidet blant sjøfolkene i havnene når urolige forhold fordrev dem fra misjonsstasjonene og ut til kysten. Her har den danske misjonæren Povl Hedemann Baagøe tatt med seg danske og norske sjøgutter på tur i parken ved Hoshigaure i Dailan i Nord-Kina på forsommeren i 1936. (Bud &, Hilsen nr. 22/1936)
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Utflukter til indianerreservatet Caughnawaga på en øy et stykke utenfor byen var et fast innslag i tilbudet til sjømannskirken i Montreal i flere tiår. Her fra en piknik med sjøfolkene en sommerdag i 1935.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Montreals utflukter til indianerreservatet Caughnawaga på en øy et stykke utenfor byen var svært populære blant norske sjøfolk. Her viser to unge sjømenn fram indianerdukkene de har kjøpt på utflukten i 1948 som suvenirer til å ta med hjem.
Sjømannskirken
Norske sjøfolk avfotografert utenfor det nasjonale landemerket Independence Hall i Philadelphia, der den amerikanske uavhengighetserklæringen ble forhandlet fram og underskrevet. Utflukten var i regi av sjømannskirken i byen og er trolig tatt i 1930-årene.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
I mellomkrigstiden ble sightseeing-turer brukt som avledningsmanøver av sjømannsprestene for å holde sjøfolkene unna drikkesjappene. Sjømannskirken i Baltimore arrangerte jevnlig utflukter til Washington D.C. for de norske sjømennene som kom til byen. Her er en gjeng fotografert foran Det hvite hus i 1938.
Sjømannskirken/Bergens Sjøfartsmuseum
Sjømannskirken i Kobe arrangerte det de kalte for «sukiyakiparty» for sjøfolkene når de kom i havn, der de fikk servert den japanske retten og fikk øvd seg på å spise med pinner. Denne sukiyaki-festen ble holdt i perioden 1958–1964.
John H. Svensen/Sjømannskirken
Mange av kirkene som Sjømannskirken bygget i løpet av 1900-tallet ble bevisst gitt et norsk preg. De var gjerne bygd i tre, og leseværelset fikk furupanel for at sjøfolkene skulle føle seg som hjemme. Men da Sjømannskirken skulle bygge i Kobe tenkte en annerledes, og interiøret i bygget ble designet mer etter japanske idealer enn norske. Kirkebygget som stod ferdig i 1958 fikk også et eget rom innredet på tradisjonelt japansk vis. Foto
John H. Svensen/Sjømannskirken
I 1959 arrangerte sjømannskirken i Hong Kong 89 utflukter for 1556 sjøfolk. De aller fleste ble gjennomført med kirkebåten «Måken», og en del av dem gikk til den store flyktningeleiren Rennie’s Mill for å se på arbeidet som ble gjort der blant annet av norske misjonærer. Her er Sjømannskirkens generalsekretær, Johannes Aardal, med på den samme utflukten i 1959, og hilser på en av lærerne for skolebarna i leiren. (Bud &, Hilsen nr. 6/1960)
Sjømannskirken
Generalsekretær i Sjømannskirken, Johannes Aardal, taler til skolebarna i flyktningeleiren Rennie’s Mill i Hong Kong i 1959. I tillegg til turer til flyktningeleiren tok kirkestaben også med sjøfolkene på badeturer i skjærgården rundt byen og på sightseeing til fiskerlandsbyer, sampanhavner og templer.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i New Orleans hadde i 1970-årene et fast innslag i den legendariske trompetisten Percy Humqhrey og hans Crescent city joymakers. Orkesteret spilte på kirken til «Jazz og biff»-kveldene og var med på å gi kirken identitet som jazz-kirken og formidler av den lokale musikkulturen.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Singapore pleide å ta med seg sjøfolkene til Tiger Balm Garden. Her er sjøfolkene fra M/T «Texaco Bogota» og M/S «Tiranna» på utflukt med kirkestaben i 1972. (Bud &, Hilsen 16–17/1972)
Sjømannskirken
Lokale musikere og dansere formidler trinidadisk kultur til skandinaver på sjømannskirken i San Fernando, trolig i 1980-årene. Fra å være en avledningsmanøver får å holde sjøfolkene unna drikkesjappene, ble kulturformidling en viktig måte for sjømannskirkene å skape kontakt mellom det norske miljøet og lokalsamfunnene i løpet av 1980- og 1990-årene.
Helge Pettersson/Sjømannskirken
For konfirmantene ved sjømannskirken i Houston i var det lagt inn innslag fra av lokalkulturen i konfirmantundervisningen. Her er konfirmantene på den obligatoriske ranchturen en gang i 1990-årene.
Sjømannskirken
Den globale dimensjonen Sjømannskirkens arbeid fikk i mellomkrigstiden kom blant annet til uttrykk gjennom stadig flere eksotiske innslag i organisasjonens blad, Bud & Hilsen. Rundt om i de tusen kvinneforeninger ble det lest høyt om hedninger i fjerne himmelstrøk og sjømennenes møte med dem – enten på utflukt til Zulukraaler med sjømannspresten i Durban eller til indianerreservat med kirkestaben i Montreal.
Selv om sjømannskirkene som regel lå i internasjonale miljø i havnebyer preget av europeiske impulser, hadde mange av sjømannsprestene et ønske om å formidle kunnskap om den lokale kulturen til de norske sjøfolkene. Dessuten var utfluktene der en fikk studere det primitive folkelivet i fremmede kulturer svært populære blant sjøfolkene, og ble brukt som trekkplaster for å få dem til kirken.
Mellomkrigstidens internasjonale og interkontinentale økonomiske og politiske relasjoner var fremdeles preget av vestlig hegemoni og vestlige stormakters politiske, økonomiske og kulturelle imperialisme. Selv om sjømannskirkenes arbeidere jobbet blant statsborgerne av og representerte en liten, ikke-imperialistisk stat, var organisasjonens virksomhet nært knyttet til vestens merkantilistiske, politiske og religiøse kampanje i resten av verden.
Rapportene fra sjømannskirkenes utflukter i mellomkrigstiden er, sett med ettertidens øyne, gjennomsyret av de vestliges verdenssyn der en satte et skarpt skille mellom siviliserte og usiviliserte folk og samfunn. Vestens rasetekning og hang til å gradere samfunn og kulturer som mer eller mindre verdt, preget kulturmøtene i mellomkrigstiden.
Møtet mellom de norske sjøfolkene og de lokale kulturene på sjømannskirkenes utflukter i mellomkrigstiden var dermed langt fra senere tiders idealer om kulturell utveksling som gjensidig interaksjon og påvirkning når ulike samfunn og folkeslag møtes. De innfødtes kultur ble ofte formidlet som kuriosa, og intensjonen var ofte å gi sjøfolkene bevis på kristendommens overlegenhet og siviliserende egenskaper. Men etter hvert som globaliseringen bidro til å bringe mennesker fra ulike kulturer tettere på hverandre, og nye holdninger og verdier ble gjeldende i den globale interaksjonen mellom ulike samfunn og religioner, endret også Sjømannskirken strategi overfor vertskapslandet og -folket.
Innbakt i mandatet som Norsk kirke i utlandet fra 1989 lå et økumenisk ansvar om å utvikle og ivareta samarbeid med lokale menigheter, kristne organisasjoner og kirkesamfunn på de stedene i verden der det var sjømannskirker. Men forholdet til selve lokalsamfunnene, uavhengig av religiøs tilknytning, fikk en ny dimensjon da Sjømannskirken vedtok et nytt verdidokument i 2007. Da fikk organisasjonen for første gang et uttalt mål om å være brobygger mellom nordmenn som oppholder seg i utlandet i kortere eller lengre perioder og omgivelsene rundt, uavhengig av religiøs tilknytning. Målet bunnet i et ønske om å legge til rette for kontakt mellom de norske miljøene og lokalsamfunnet, og hjelpe nordmenn i utlendighet til å bygge opp en ny identitet med elementer både fra sin opprinnelige kultur og den nye. Et alternativ mellom assimilasjon og isolasjon.
Sjømannskirkens fikk tillatelse til å bygge i Dubai takket være Dubais hersker, Sjeik Rashid, som involverte seg personlig i saken. Han beæret også innvielsen av kirken med sitt nærvær i 1976, og fikk da overrakt en rifle i gave av sjømannspresten Leif Aagaard som takk. Etterhvert som Sjømannskirken utvidet sin virksomhet til samfunn dominert av andre religioner, måtte de lokale sjømannskirkene ta hensyn til og tilpasse seg de ulike lokalsamfunnene i stadig større grad. Sjømannskirken i Dubai møtte mostand fra sterke lokale krefter etter bare fire år i drift. Det endte med at kirken mistet sin status som kirke og ble i stedet registrert som «social club» under navnet Norwegian Seaman Center.
Sjømannskirken
Her har sjømannskirken i San Fernando fått besøk av den lokale Røde Kors-avdelingen trolig en gang i 1950-årene. Bildet viser at sjømannskirken hadde kontakt med organisasjonslivet i lokalsamfunnet.
Sjømannskirken
Kirkefamilien på sjømannskirken på Aruba var de eneste nordmennene på den karibiske øya i 1950-årene, men ble tatt godt vare på av den lokale befolkningen. Da bestyrer på sjømannskirken, Alfred Larsen, plutselig døde i 1960 var det mange fra lokalbefolkningen som møtte opp til minnegudstjeneste. Minnetalen ble holdt både på norsk og engelsk, og da sjøfolkene stemte i «O bli hos meg» nynnet lokalfolket til melodien. Bestyrerens kone Annie holdt en rørende takketale til nabobarna, og ble fotografert sammen med dem foran kirken før hun reiste hjem til Norge.
Sjømannskirken
Sjømannskirkene har ikke bare fungert som brobygger mellom nordmenn og lokalsamfunnene, men også skandinaver imellom. I Sjømannskirkens første 50 år var dette prinsippet også nedfelt i organisasjonens navn – «Foreningen til Evangeliets Forkyndelse for skandinaviske Sømænd i fremmede Havne». Ved den daglige flaggheisingen ved den norske sjømannskirken i Durban kom samarbeidet mellom de nordiske sjømannskirkene tydelig til syne. Bildet er trolig tatt i 1967, kort tid etter at den nye kirken stod ferdig.
Sjømannskirken
Da sjømannskirken ble tildelt kirketomt i Moji i 1972 holdt sjømannspresten innvielsesgudstjeneste før byggeprosessen ble satt i gang. Lokale japanske myndigheter var tilstede, og både det norske og japanske flagget vaiet over tomten, dagen til ære.
Sjømannskirken
Under innvielsesgudstjenesten av kirketomten i Moji i 1972 var japanske myndigheter og næringsinteresser til stede, og det hele ble oversatt til japansk.
Sjømannskirken
Julen 1972 arrangerte sjømannskirken i Liverpool sin årlige basar. Den høytidelige åpningen ble foretatt av borgermesterens frue. Fra venstre Mari Thorsen (assistentens hustru), fru generalkonsul A. Smith-Meyer, The lady Mayoress of Liverpool Mrs. Robert Meadows, fru Mary Brakell (formann i sjømannskirkens kvinnekomité) og fru Unn Frøyen (sjømannsprestens kone). (Bud &, hilsen nr. 1/1973)
Sjømannskirken
Julebasaren i Rotterdam fikk i 1974 kongelig besøk av kronprinsesse Beatrix av Nederland. Sjømannskirkene samarbeidet flere steder tett med de norske utenriksstasjonene, og hadde et diplomatisk potensial som møteplass mellom de norske og vertskapslandets representanter og myndigheter.
Sjømannskirken
Skipet «Edda sprint» ble bygget i Durban av James Brown &, Hamer på bestilling fra det norske rederiet West Supply fra Haugesund. I 1976 var det tid for navneseremoni, og ledelsen i de to firmaene møttes på verftet sammen med sine koner og sjømannspresten.
Sjømannskirken
Det ble bygget mange norske skip på japanske verft i 1950-, 1960- og 1970-årene. Her er fruen til direktøren i Den norske Amerikalinje fotografert sammen med fruen til direktøren av skipsverftet i Moji. Bildet er tatt i 1978 etter dåpshandlingen av et nybygg bestilt av det norske rederiet fra det japanske verftet. Sjømannskirkens representanter deltok ofte og la til rette for møter mellom norsk og utenlandsk næringsliv.
Sjømannskirken
Gjennom sitt mandat som Norsk kirke i utlandet var Sjømannskirken i noen år fra 1990 representert i Botswana gjennom presten Atle Sommerfeldt. Han tjenestegjorde der for Kirkens Nødhjelp og stilte seg til disposisjon som norsk prest i området. Arbeidet var lagt opp i nært samarbeid med Den evangelisk lutherske kirke i Botswana, og seks norske konfirmanter ble presentert i kirken og deltok i gudstjenestene der i 1990. Samarbeidet var fruktbart, og den lokale menigheten så på Sommerfeldts arbeid som en del av kirkens virksomhet. Her er konfirmantene på gudstjeneste i menigheten.
Sjømannskirken
Sjømannspresten i Durban benyttet seg av lokal arbeidskraft – en «Ricksha boy» i full bekledning – da han skulle ut til det norske skipet «Tungsha» med julegaver i 1926. Ricksha-turene var et populært turistinnslag i Durban. Richshawen, importert fra Japan for første gang på slutten av 1800-tallet, var det mest brukte fremkomstmiddelet i Durban gjennom de første tiårene av 1900-tallet. Det var et ettertraktet og godt betalt yrke for lokalbefolkningen, og sjåførene konkurrerte om hvem som kunne stille i de fineste zuluinspirerte draktene. Fotografiet kan lett sees som et bilde på forholdet mellom vesten og andre folkeslag og kulturer i mellomkrigstiden, særlig stadfester inskripsjonen «Europeans only» på rickshawen rasetenkningen som dominerte i samtiden. (Bud &, Hilsen nr. 6/1927)
Sjømannskirken
Da sjømannsprest Johan Nielsen først kom til Shanghai i 1933 ansatte han straks to kinesiske medarbeidere, boyen Ting Peh Der Chen og kulien Ling Pao. Her er de avbildet foran Sjømannskirkens lokaler i byen i perioden 1933–1937, sjømannspresten selv sitter oppe på verandaen. Bud &, Hilsens ekspedisjon trykket dette bildet og beskrev de to mannlige tjenerne som «kvinnene som hjelper pastor Nielsen med vaskingen». Etter all sannsynlighet var det manglende kunnskaper om kinesisk klesdrakt som gjorde at medarbeiderne hjemme i Norge trodde tjenerne var kvinner.
Sjømannskirken
Kulien som ble ansatt fra starten i Shanghai 1933, Ling Pao, fulgte med til Hong Kong da sjømannskirken ble flyttet dit i 1937. Han var en nøkkelperson i Sjømannskirkens virksomhet i Kina på den tiden, han lærte seg norsk og gjorde alt fra å servere kaffe til å være kirketjener. Ling Pao ble ved sjømannsprest Johan Nielsens side også under beleiringen av byen under andre verdenskrig. Det var først i 1943 da japanerne gjorde dem husløse, at Ling Pao forlot sjømannskirken. I 1959 var generalsekretæren i Sjømannskirken, Johannes Aardal, på besøk i Hong Kong. Her avfotografert i en rickshaw på gaten.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Kobe hadde en trofast medarbeider i japaneren Kikuo Sugita. Han var en gammel sjømann som hadde bodd i USA en periode, og kunne dermed engelsk. Sugita ble ansatt som vaktmester i 1958, allerede før den nye kirken stod ferdig, og var en uvurderlig hjelp i kommunikasjonen med japanske myndigheter og lokalsamfunnet. Verken sjømannspresten eller husmor kunne japansk. Sugita holdt sjømannskirken skinnende ren til han var nesten 80 år, han var personlig kristen, og en gang i året talte han ved gudstjenesten. Som takk for lang og tro tjeneste ble han invitert på besøk til Norge av Sjømannskirkens ledelse i 1975, det var den første lengre ferien han hadde tatt siden han ble ansatt. (Bud &, Hilsen nr. 3/1975)
Sjømannskirken
Sjømannsprest i Singapore, Nils Ingvar Nilsen, hilste sammen med sin kone Marta og sine to små til hovedkontoret i Bergen med dette postkortet i perioden 1968–1971. Sykkeltaxien var et uunngåelig framkomstmiddel i den travle byen. Også i Singapore hadde kirkestaben en lokalt ansatt vaktmester.
Sjømannskirken
Kirkestaben i San Fernando fotografert i perioden 1977–1981. Fra venstre bestyrer Egil Larsen, husmor Elise Johanne Pettersen og de tre trinidaderne John, Molly og Harry.
Sjømannskirken
Sjømannskirken var det første trehuset i Dubai, og det var snekkere fra Norge som ledet arbeidet. Bildet viser formann for snekkerne Norman Bruce fra Arendal i det han satte på vinduslemmer. Noe som var med på å gi husene det spesielle norske utseende. Han ble assistert av formann for de lokale arbeiderne Alex Monteiro fra India.
Sjømannskirken
Kirkestaben i Durban fotografert på hvalkanonen i kirkehagen i 1977. Sjømannskirken var på den tiden arbeidsplass også for to afrikanere. I den originale bildeteksten ble de omtalt som «Zulu-tjenere». Fra venstre husmor Gunilla Edman (ansatt av Svenska kyrkan i utlandet), Sookhonjiwe Mabasa, prestefruen Karen Elise Pundsnes, sjømannsprest Bjarne Fowels Landmark, assistent Asbjørn Kristoffersen og hans kone Wendy. Foran Momini Mhare.
Sjømannskirken
Her har kirkestaben i Kobe kledd seg opp i kimono for å fotograferes til det tradisjonelle julekortet en gang i 1990-årene. Den lokalt ansatte kontorsekretæren, Hideko, var en trofast medarbeider ved kirken gjennom 1980- og 1990-årene.
Sjømannskirken
Selv om det var de kristne norske sjøfolkene som var Sjømannskirkens primærmålgruppe i mellomkrigstiden, satte hjemmepublikummet i stor grad likhetstegn mellom Sjømannsmisjonen (som organisasjonen het da) og andre kristne organisasjoner som drev veldedighetsarbeid og hedningmisjon i det som ble sett på som primitive samfunn. Virksomhetens globale dimensjon bidro til at Sjømannskirken ofte ble satt i samme bås som de store misjonsselskapene som drev utstrakt virksomhet i Afrika og Øst-Asia på den tiden. Det var også en tendens i mellomkrigstiden at sensasjonelle skriverier om de sosiale problemene og kriminaliteten i de store europeiske havnebyene fikk mye spalteplass i den norske offentligheten. Teorier om sjømannen som en egen rase med en særegen psyke ble presentert, og overdrevne fremstillinger av sjømenn på rangel og en egen sjømannsmoral med en pike i hver havn fascinerte befolkningen. Det hele var ofte misforståtte forsøk på å appellere til hjemlandets samvittighet, og endte med å redusere sjømannsstanden til uforsvarlige barn som hadde krav på medlidenhet.
Oppfatningen av Sjømannskirken som en veldedighetsorganisasjon ble forsterket av de harde realitetene som rådde ute ved de forskjellige sjømannskirkene i mellomkrigstiden. Kirkestabene ble nødt til å forholde seg til store sosiale problemer og ekstrem fattigdom, og drev ren nødhjelp blant arbeidsledige sjøfolk som levde fra hånd til munn i verdens havnebyer. Sammenliknet med andre yrkesgrupper var sjøfolkene seint ute med å organisere seg og sjøfolk i nød hadde ingen rettigheter. Fram til andre verdenskrig var det frivillige organisasjoner som ivaretok sjømennenes velferd, og størst blant dem som arbeidet blant norske sjøfolk var Sjømannskirken.
Sjømannskirkens tiltak blant nødlidende sjøfolk fikk særlig stor betydning i New York der mange skandinaviske sjøfolk gikk arbeidsløse på gaten i 1920-årene. Antall besøkende til sjømannskirkens gudstjenester nådde nye rekorder, og ukefestene måtte holdes i det store kirkerommet i stedet for leseværelset for å få plass til alle deltakerne. Leseværelset ble også brukt som sovesal til tider for å gi flest mulig tak over hodet. I samarbeid med de nordiske regjeringene og de fastboende skandinaver satte sjømannskirken i gang målrettede tiltak etter at det hele forverret seg med den store finanskrisen i 1929. Kirkestaben fikk blant annet støtte til å opprette skomakerverksted i kirkekjelleren, vedhuggeri i bakgården, de satte i gang engelskundervisning og dannet et sangkor av arbeidsledige sjøfolk – alt for å gi dem noe å gjøre.
Under hyperinflasjonen i Hamburg var tonen mer amper overfor de arbeidsløse sjøfolkene. I samarbeid med generalkonsulatet, Sjømannshjemmet og Sjømannsforbundet var sjømannskirken med på «en grundig opprenskning blant de arbeidssky elementer» som gikk i havnen. «Bomseplagen» ble sett som et stort problem for kirkens arbeid:
Løsgjengere og tvilsomme elementer hadde en før hatt å kjempe med i Hamburg. Men så ille som i inflasjonsårene hadde det aldri vært. Det gikk så vidt at på de ukekveldene der ble stelt til fest, besatte bomsen hele leseværelset og spiste det som var å spise. Det var ikke plass til skikkelige folk. Og ikke søkte de dertil heller. VILHELM VILHELMSEN, JUBILEUMSBERETNING 1939
Samtidig som sjømannskirkenes tilbud var mer populære enn noen gang tidligere og Sjømannskirken opplevde et stort engasjement for sjøfolkene i befolkningen hjemme i Norge, var det en økende oppfatningen i sjømannsstanden om at medlidenhet og veldedighet ville en ha seg frabedt. Det vokste fram en bitterhet blant de arbeidsløse sjøfolkene, mange hadde risikert liv og helse under første verdenskrig og gjort en viktig innsats for landet og næringen. Men de fine ordene fra festtalene om sjøfolkenes innsats under krigen hadde liten verdi i mellomkrigstidens harde virkelighet. Også minebøssene, som ble satt opp rundt om i de norske byene for å samle inn penger til de etterlatte etter sjøfolk som hadde mistet livet under første verdenskrig, ble sett på med skepsis fra en del sjøfolk. Sjøfolkene organiserte seg, de ville ha rettigheter, ikke gaver. Det kommer tydelig fram i følgende sitat:
Vi fagorganiserte, klassebevisste sjøfolk fraber oss nogen som helst omsorg eller nådegaver fra sjømannsmisjonen og andre livsfjerne og livssure individer. Vi hater deres velferdsarbeide, det setter en klamp om våre føtter og hindrer vår organisasjons kamp for økonomisk og åndelig frigjørelse. [...] Det vi vil ha, akter vi å kjempe for i en forbitret og uforsonlig klassekamp… FAGBLAD FOR NORSK MATROS- OG FYRBØTERUNION, 1928
Basert på erfaringene fra mellomkrigstiden og som en reaksjon på slike holdninger i sjøfolkenes egne organisasjoner, fikk Sjømannskirken et økende behov for å distansere seg fra veldedighetsstempelet virksomheten hadde fått. Dette kom konkret til uttrykk i informasjonsbrosjyren Hva skylder vi våre sjømenn? fra 1947 der organisasjonen presiserte at Sjømannskirken «er hverken en barmhjertighetsanstalt, veldedighet, redningsarbeid eller barnepike».
Mellomkrigstiden stod i ekspansjonens tegn for Sjømannskirken – med de kulturelle og ideologiske impulser og utfordringer dette medførte, men den store styrkeprøven lå fremdeles forut.
Kilder
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!