Da Sjømannskirken gikk inn i jubileumsåret 2014 stod organisasjonen midt i en omfattende, indre omstillingsprosess. Med et oppdatert organisasjonsdemokrati og en helt ny medlemskapsordning gikk Sjømannskirken de nye frivillige og fremtiden i møte.
Sjømannskirkens økonomiske og demokratiske grunnlag bestod helt fra starten av frivillige hjemme i Norge som jobbet for å realiserte arbeidet ute ved sjømannskirkene. Det tradisjonelle hjemmearbeidet var organisasjonens bærebjelke helt fram til slutten av 1900-tallet, da det frivillige engasjementet for Sjømannskirken i Norge skrumpet inn. Inntektstapet som fulgte var en utfordring, men i kjølvannet fulgte et demokratisk problem som truet Sjømannskirken som en frivillig, medlemsbasert organisasjon. Spørsmålet var, hvem skulle bli Sjømannskirkens nye støttespillere og hvordan skulle en sikre deres deltakelse i organisasjonen?
Tradisjonelt har det vært begeistring omkring Sjømannsmisjonens arbeid. Vaiende faner og klingende spill. Stemningsfulle prologer og gripende beretninger. Merkverdige skjebner og dramatisk menneskefiske under eksotiske himmelstrøk – jo, Sjømannsmisjonen brakte variasjon inn i møterekken på bedehuset og i skolestuen. Vi var noe eget. Mange satte pris på det de hørte. Mange ble glade for og glade i Sjømannsmisjonen. Når dertil vår kristendomsform virket lys og glad, ble det meget glede.
Fortsatt er det grunn til glede. [...] Samtidig konstaterer vi: Vårt arbeid bæres ikke frem på begeistringens bølge. I dag er ikke Sjømannsmisjonen det arbeid som har den sterkeste følelsesmessige appell til mengdens engasjement. Åndelig og materielt nødlidende rundt om i verden appellerer sterkere til manges offervilje og støtte enn Sjømannsmisjonens arbeid for nordmenn i utlandet. Vi fastslår dette som en naturlig sak. Vi vet godt at flertallet i våre seilende og fastboende menigheter er veletablerte mennesker med vanlig vestlig levestandard. De trenger ingen katastrofehjelp, og de fleste av dem er dertil døpt. Derfor er det ikke aktuelt for oss å appellere på samme vis som våre venner i en rekke andre organisasjoner. Derfor støtter vi med glede deres appell, og vi håper at den når frem. Vi må alle hjelpe der nøden er himmelropende, og Sjømannsmisjonen kan ikke regne med å være den sak som godtfolk eller kristenfolk vrenger sine lommer for.
Likevel: Om vår appell overfor massene er redusert, må noen se til at arbeidet opprettholdes. Ikke ut fra følelser og stemninger og rørende historier, men ut fra et bevisst kristent ansvar for våre landsmenn som dro ut fra sitt land og sin kirke, og som for en tid oppholder seg i det fremmede. Fremdeles har deres kirke noe å gi dem. Generalsekretær Halfdan Tschudi Bondevik, 1988 Sjømannskirkens årbok, 1985–1988
Et glimt fra en basar til inntekt for Sjømannskirken i Sarpsborg i Østfold krets, trolig en gang i 1980-årene.
Sjømannskirken
Fru Jensen selger lodd ved spisebordet under Bergensbasaren i 1970. Hvem vant serviset, mon tro?
Sjømannskirken
Annie Ekelund og Ingeborg Rassebø stod bak salgsdisken under Oslobasaren 7. desember 1971. Inntektene gikk til Sjømannskirkens arbeid.
Sjømannskirken
Det manglet ikke på hjemmestrikkede votter og sokker som skulle loddes ut under Harstad Sjømannsmisjonsforenings basar i 1972.
Sjømannskirken
Bildet er tatt under en basar i Bergen og Hordaland krets i 1975. Det manglet ikke på fine gevinster.
Sjømannskirken
Det manglet ikke folk under låvebasaren til inntekt for Sjømannskirken som ble holdt i Østfold i 1975.
Sjømannskirken
Det var spenning i luften under aftentrekningen. Fra en basar til inntekt for Sjømannskirken på Bragernes i Buskerud krets, trolig en gang i 1980-årene.
Sjømannskirken
Det trengs ikke mye for å tjene noen kroner til Sjømannskirkens arbeid. Her har barna i gata laget basar til inntekt for Sjømannskirken. Bildet er sendt inn til hovedkontoret fra Hedmark krets, trolig en gang i 1970-årene.
Sjømannskirken
Bildet er tatt under en basar i Østfold krets til inntekt for Sjømannskirken, trolig en gang i 1980-årene.
Sjømannskirken
Det gikk radig når kvinneforeningen i Farsund i Vest Agder krets satte seg et mål for øye. Med så mange flittige hender ble et helt lappeteppe til på 1–2–3 til basaren i 1980.
Sjømannskirken
Tromlene gikk under basaren i Bergen i 1981, det betydde gode penger for Sjømannskirken.
Sjømannskirken
Det var 90-årige Martha H. Nesse som heklet duken på bildet. Under en basar og auksjon i Melingen sjømannsmisjonsforening i 1982, som var den forening hun var med i på Bremnes, ble duken solgt for 1700 kroner. En fantastisk innsats og en imponerende kjærlighet til Sjømannskirken. (Bud &, Hilsen nr. 5/1982)
Sjømannskirken
Loddsalget gikk godt under et lørdagstreff i Harstad krets en gang i 1982.
Sjømannskirken
Fra festsamværet på Gravdal bedehus i Bodø krets 28. mai 1983.
Sjømannskirken
Basaren i Vestfold krets flyttet ut i finværet i 1985.
Sjømannskirken
Fra venstre Tordis Pedersen, Astrid Henriksen og en glad og fornøyd kunde.
Sjømannskirken
Bildet viser en basar-stand for Sjømannskirken i Vestfold, trolig en gang i 1980-årene.
Sjømannskirken
Det fantes en tid da sjømennenes pårørende hadde et livslangt kall til omsorg for sine kjære menn, sønner eller fedre på havet. En omsorg som ofte førte til et engasjement i en av Sjømannskirkens kvinneforeninger. Lenge smakte det ramsalt hav av hver eneste forening – de gikk under navn som «Sjøsprøyt», «Fyrlykten», «Landkjenning», «Måken», «Havbrus» og «Kompasset» – og Sjømannskirken bygde etter hvert hele sin organisasjon og virksomhet på misjonskvinneforeningsbevegelsen stabile og lønnsomme frivillighet.
Engasjementet for sjøfolkene ble stadig større i den norske befolkningen. Blant annet bidro heltestatusen sjømennene fikk etter både første verdenskrig og andre verdenskrig til å fremme Sjømannskirkens sak. Da den norske skipsfarten gikk inn i en ny gullalder i etterkrigstiden nådde det frivillige engasjementet for Sjømannskirken et høydepunkt. Tidlig i 1960-årene fantes det over 3000 sjømannsmisjonsforeninger landet rundt, og inntektene fra disse utgjorde på det meste nær åtti prosent av Sjømannskirkens driftsbudsjett.
Likevel, allerede på denne tiden begynte gjennomsnittsalderen i mange av foreningene å bli temmelig høy. Og da de eldste foreningsmedlemmene sa takk for seg gikk ikke rekrutteringen av nye medlemmer like lett som før. Sjøfolkene hadde fått bedre kår og Sjømannskirken var ikke lenger alene om å drive velferdsarbeid for yrkesgruppen. Etter hver som patosen fra krigens dager la seg ble ikke Sjømannskirkens arbeid båret frem på «begeistringens bølge» som tidligere. Da sjøfolkene i stor grad forsvant fra det norske yrkeslivet i 1970- og 1980-årene mistet Sjømannskirkens hjemmearbeid mye av sitt opprinnelige eksistensgrunnlag, og antallet foreninger gikk nedover.
Da Sjømannskirken feiret 125 år i 1989 var fremdeles kvinneforeningene organisasjonens største inntektskilde – til tross for at over en tredjedel av dem hadde dratt inn årene. Men i løpet av 1990-årene mistet foreningene sin økonomiske funksjon i organisasjonen. Sjømannskirken målte ikke lenger deres verdi i penger. Ved inngangen til jubileumsåret 2014 var inntektene fra foreningsarbeidet på knappe 1,2 prosent av driftsbudsjettet og det var bare 300 foreninger igjen på landsbasis. Sjømannskirkens nye hovedinntektskilder var knyttet til organisasjonens nye oppgaver, over statsbudsjettet for mandatet som Norsk kirke i utlandet, og fra næringslivet gjennom de mange beredskapsavtalene.
De eldre kvinnene dominerte lenge Sjømannskirkens hjemmearbeid, og stod på med et engasjement som gjorde den yngre generasjon forlegen. Selv om antallet foreninger gikk gradvis ned over fra 1970-årene var det tradisjonelle hjemmearbeidet Sjømannskirkens viktigste inntektspost fram til 1990-årene. Bildet er tatt på et foreningsmøte i Bergen og Hordaland krets, trolig i 1990-årene.
Sjømannskirken
Sjømannskirkens kvinneforening i Laksevåg fotografert i 1960-årene.
Sjømannskirken
En av Sjømannskirkens kvinneforeninger i Bergen og Hordaland krets fotografert i jubileumsåret 1964.
Sjømannskirken
En av Sjømannskirkens kvinneforeninger i Buskerud krets, trolig i 1960-årene. Gitaren og salmeboken var med på møtene.
Sjømannskirken
Sjømannskirkens kvinneforening i Skålevik i Bergen og Hordaland krets talte ikke mange, men engasjement skortet det ikke på. Bildet er trolig tatt i 1960-årene.
Sjømannskirken
Kvinneforeningen i Landfallsøen i Buskerud krets fotografert i 1967.
Sjømannskirken
En av Sjømannskirkens kvinneforeninger i Bodø krets, trolig er fotografiet tatt i 1960-årene.
Sjømannskirken
Denne blide gjengen fra en foreningen i Haugaland og Sunnhordaland krets havnet på forsiden av Sjømannskirkens blad, Bud &, Hilsen nr. 9 i 1971.
Sjømannskirken
Kvinneforeningen Landlov i Helgeland krets jobbet jevnt og trutt for Sjømannskirken. Bildet er trolig tatt i 1970-årene.
Sjømannskirken
Dette bildet ble tatt av kvinneforeningen Fyrlyset fra Laksevåg i anledning foreningens 30-årsjubileum. Trolig en gang i 1970-årene.
Sjømannskirken
De frivillige i Aust Agder krets samlet en gang i 1970-årene.
Sjømannskirken
Selv om de var i klart flertall var det ikke bare voksne damer som jobbet for Sjømannskirken på frivillig basis. Her er Måken pikeforening i Buskerud krets avbildet en gang i 1970-årene.
Erling Holden/Sjømannskirken
Ildsjelene i Sandnessjøen yngre sjømannsmisjonsforening i Helgeland krets stod på for Sjømannskirken i mange år. Bildet er trolig tatt i 1980-årene.
Sjømannskirken
Fra et møte i en av Sjømannskirkens kvinneforeninger i Helgeland krets, trolig en gang i 1980-årene.
Sjømannskirken
Sommerstevnet i Harstad krets ble holdt på Hadsel en sommer i 1980-årene. Her er representantene fra Silsand kvinneforening avbildet sammen med kretssekretæren.
Sjømannskirken
Den 28. september 1980 feiret Mosjøen sjømannsmisjonsforening i Helgeland krets sitt 90-årsjubileum. (Bud &, Hilsen nr. 2/1981)
Sjømannskirken
Denne kvinneforeningen i Rogaland krets fikk diplom for sitt arbeid gjennom mange år for Sjømannskirken. Bildet er trolig tatt i 1990-årene.
Sjømannskirken
Dette bildet stod på trykk i Bud &, Hilsen nr. 11/1993. «I Sjømannsmisjonen er det kvinnene som trekker lasset. De mange lokale foreningene er avgjørende for Sjømannsmisjonens arbeid verden over, stod det å lese i Siljan menighetsblad nylig. Menigheten var vertskap for vårens kretsmøte i Telemark.» Illustrert av foreningsmedlemmene Svanhild Løberg, Lill Jacobsen, Gerd Grønsund og Randi Torjussen som drar sleden med nordsjøprest Kjell E. Jensen, den lokale foreningslederen Anny Ludvigsen, kretsformann Nils Kjell Bjelkemyr, kretssekretær Karl Borgen og soknepresten i Siljan, Ole Martin Damskog.
Sjømannskirken
Hå sjømannsforening på Jæren hadde i 1995 vært en god støttespiller for Sjømannskirken i 110 år. De elleve medlemmene var da over 800 år tilsammen, men det var ingen aldertynget forsamling. Fra venstre Ingrid Obrestad, Margrethe Vigre, Grethe Aanestad, journalist Alf Fagerheim som lærevillig elev og Inga Reime. (Bud &, Hilsen nr. 1/1996)
Sjømannskirken
Fram til 2003 hadde alle foreninger som arbeidet for Sjømannskirken mulighet til å sende en delegat til organisasjonens generalforsamling. Her fra en av generalforsamlingene i Bergen.
Sjømannskirken
Nedgangen i Sjømannskirkens hjemmearbeid fra 1970-årene av kan ikke utelukkende forklares med at sjøfolkenes status i det norske samfunnet endret seg. Den samme utviklingen rammet også de fleste andre ideelle organisasjoner i Norge. For misjonsorganisasjonenes del, som også støttet seg på misjonskvinneforeningsbevegelsen, ble den sviktende oppslutningen i første omgang forklart med at kvinnene i økende grad tok seg arbeid utenfor hjemmet og med den generelle sekulariseringen av samfunnet.
Samtidig var nordmenns frivillighet i endring. De nye generasjonene frivillige deltok i større grad i enkeltstående aksjoner og engasjementer – de ble aksjonister mer enn faste medlemmer i varige foreninger og fellesskap. Dette stod i skarp kontrast til det tradisjonelle foreningslivet preget av sterke lojalitetsbånd, der medlemskap gjerne gikk i arv og de frivillige følte et eierskap til og et ansvar for organisasjonen. De nye frivillige gjorde gjerne en innsats i organisasjoner de ikke var medlem av, og var i større grad ute etter å abonnere på konkrete tjenester uten et ønske om innflytelse eller langsiktig forpliktelse. Fordeler, ikke formål, var i større grad blitt førende for den frivilliges engasjement. Dette var dårlig nytt for Sjømannskirken som fra gammelt av var en ideell organisasjonen der medlemmene arbeidet ut fra et idealistisk siktemål uten å få noe igjen for egen del.
Også kapteinen tok i et tak under oppvasken på kjøkkenet i sjømannskirken i Sydney, en gang i 1960-årene.
Sjømannskirken
Den høye gjesten hjelper husmor med juleforberedelsene på sjømannskirken i Sydney i perioden 1968–1971.
Sjømannskirken
En matbit og pust i bakken for sjøfolkene etter god innsats under dugnaden på sjømannskirken i San Pedro i 1968.
Sjømannskirken
Kvinneforeningen ved Sjømannskirken i København la ned mange arbeidstimer for å realisere julebasaren i 1972.
Sjømannskirken
Under julebasaren på sjømannskirken i Rotterdam i 1974 fikk de frivillige damene fra kvinneforeningen nok å gjøre.
Sjømannskirken
De frivillige hjelperne under en basar på sjømannskirken i Montreal en gang i 1980-årene.
Sjømannskirken
Kvinneforeningen ved sjømannskirken i San Francisco forbereder den kommende julebasaren til inntekt for driften på kirken. Bildet er trolig tatt i 1980-årene.
Sjømannskirken
De frivillige ved sjømannskirken i Hamburg lager til loppemarked til inntekt for kirken en gang i 1990-årene.
Sjømannskirken
Klart for julebasar på en av Sjømannskirkens «sydenkirker» i 1996.
Sjømannskirken
Sjømannskirken i Dubai var avhengige av frivillige hjelpere for å realisere julemarkedet til inntekt for kirken i 2004.
Sjømannskirken
De frivillige pasientvennene ved sjømannskirken i Bangkok stod klare for å gå på sykebesøk i 2004.
Sjømannskirken
Det trengtes mange frivillige hender for å lage lørdagsgrøt på sjømannskirken i Pattaya i 2010.
Sjømannskirken
Den frivillige kjøkkengjengen på sjømannskirken i Singapore hadde nok å henge fingrene i under et arrangement på kriken i 2012.
Sjømannskirken
Frivillig medarbeider Inger Marie Aarsheim på sjømannskirken i Costa del Sol i aksjon i 2013.
Sjømannskirken
I første omgang vakte tilbakegangen i kvinneforeningen finansielle bekymringer i Sjømannskirken, og i 1980-årene ble hjemmearbeidet dermed gjenstand for intern vurdering. En hel serie med ulike modeller ble drøftet, men Sjømannskirken holdt fremdeles fast på at virksomhetens framtid var avhengig av foreningene med de stadig aldrende medlemmene. Overskrifter som «Gjenta ikke lenger den gamle påstand om at foreningenes tid er forbi» og «Sats på eldre damer!» ble gjengangere i Sjømannskirkens eget blad, Bud & Hilsen. Kvinneforeningene ble fremstilt som Sjømannskirkens fotfolk – det økonomiske og reelle fundament som muliggjorde utearbeidet. Et hjemmearbeid uten foreningsstrukturen ble sett som en umulighet. Men til tross for iherdige forsøk på å demme opp for foreningsavgangen og revitalisere og rekruttere til foreningene, fortsatte utviklingen i negativ retning.
Selv om Sjømannskirken la nye strategier for å løse de finansielle utfordringene organisasjonen støtte på – blant annet ved å utvide virksomheten til nye områder og inntektskilder som oljefeltene i Nordsjøen, sydenturistene og utenlandsstudentene– tok det lang tid før organisasjonen tok konsekvensen av den nye virkeligheten i hjemmearbeidet. Det var først etter at det oppstod en uholdbar demokratisk situasjon at det ble vist vilje til å tenke nytt for å sikre at Sjømannskirken forble en frivillig organisasjon.
Sjømannskirken hadde vært tidlig ute med å utnytte kvinneforeningene som økonomisk ressurs, men det var først med en omfattende revisjon av grunnreglene i 1931 at foreningene fikk stemmerett i organisasjonen. Fra da av gjenspeilte både Sjømannskirkens styringsstruktur og organisasjonsdemokratiet helt klart at det var «de der hjemme» som jobbet for «dem der ute», og at det var de førstnevnte som satt med eierskapet og makten.
Sjømannskirkens demokratiske struktur forble så og si uendret i perioden 1951–2003. Representasjonen i Sjømannskirkens to øverste organ, generalforsamlingen og representantskapet, var preget av at den store majoriteten stemmer tilhørte hjemmearbeidet. I alt utmanøvrerte organene med stemmerett i Norge brukerne av sjømannskirkene. Lenge hadde hver eneste lokalforening og hvert menighetsråd i Norge som ytte årlig bidrag til arbeidet rett til å sende en representant til generalforsamlingen – noe som på papiret kunne utgjøre tusenvis av representanter. Sjømannskirkens mandat var å være kirke for nordmenn i utlandet, og det ble etterhvert unaturlig at menighetene ute ikke skulle være likeverdige partnere med foreningene og menighetene hjemme i Norge når det gjaldt styre og stell av organisasjonen. Etter hvert som det tradisjonelle hjemmearbeidet skrumpet inn og ikke lenger spilte en viktig økonomisk rolle for organisasjonen, ble skjevheten enda tydeligere, i og med at de satt med all innflytelsen.
Under hjertevarmeaksjonen i 2012 delte Sjømannskirkens ansatte og frivillige ut 27 500 nystekte vaffelhjerter over hele verden. Det var tredje gang Sjømannskirken arrangerte Hjertevarmeaksjonen. Tidligere var de frivilliges hovedoppgave å samle inn penger til organisasjonen. Men hjertevarmeaksjonen står som et eksempel på at informasjonsarbeidet – å spre kunnskap om organisasjonens virksomhet – stadig har fått større betydning i Sjømannskirkens frivillighetsarbeid. Her er gjengen i Pattaya klar til å dele ut vafler under Hjertevarmeaksjonen i 2012.
Sjømannskirken
Er det en ting alle medarbeiderne ved sjømannskirkene opp igjennom har måtte kunne, er det å steke vafler. Her er vaktmester Wong ved sjømannskirken i Singapore på plass ved jernet i 1969.
Sjømannskirken
Selv om det var først på slutten av 1900-tallet at Sjømannskirken begynte å bruke vaffelen i sitt informasjonsarbeid, som symbol på organisasjonens verdier, har vaffelen lenge vært sentral både i ute- og hjemmearbeidet. Vaffelen hadde sin plass både på sjømannskirken og på kvinneforeningenes arrangementer i Norge. Her fra et arrangement i Harstad krets i 1982.
Sjømannskirken
Også ved sjømannskirken i Dubai gikk vaffeljernet varmt! Målet med Hjertevarmeaksjonen er et ønske om å fremheve varmen, omsorgen og hjertevarmen hos menneskene bak vaflene. Her er husmor Birte Ruud sammen med medarbeider Rawi og rykende fersk hjertevarme klar til servering. Bildet er trolig tatt i 1987–1990.
Sjømannskirken
Sjømannskirken tok først i bruk vaffelen i sitt informasjonsarbeid i slutten av 1980-årene, omtrent da organisasjonen markerte sitt 125-årsjubileum. Slagordet den gang var «Mer enn vafler». Ved 150-årsjubileet i 2014 ble selve vaffelen brukt for å minne om at Sjømannskirken ønsker å møte mennesker med hjertevarme. Vaffelsteking på Sjømannskirken i Hamburg i 1988.
Sjømannskirken i København har ikke et vaffeljern støpt inn i grunnmuren, slik sjømannskirken på Gran Canaria. Men vaffelen har stått like sentralt i arbeidet gjennom mange år. Bildet er tatt på sjømannskirken i København en gang i 1990-årene.
Sjømannskirken
Damene i Oslo og Akershus krets er rutinerte på vaffelstekingen etter lang og tro tjeneste for Sjømannskirken hjemme i Norge. Vaffelen ble Sjømannskirkens viktigste symbolbærer, både i det frivillige arbeidet hjemme og i organisasjonens virksomhet ute på sjømannskirkene. Vaffelhjertet overtok etter duen, ankeret og måken som alle har hatt den samme funksjonen på tidligere tidspunkt. Bildet er tatt i 1993.
Sjømannskirken
Jan H. Walle og en frivillig støttespiller byr på en vaffel på kjøkkenet til sjømannskirken på Costa del Sol i 1995.
Sjømannskirken
Sjømannskirkens vaffelstand var populær under oljemessen i Stavanger i 2002.
Sjømannskirken
Vaflene og de frivillige på sjømannskirken i Alicante stråler om kapp i 2004 for å ønske alle besøkende velkommen. Gjestfrihet har siden starten vært Sjømannskirkens varemerke.
Sjømannskirken
De frivillige medarbeiderne Leif Gunnar og Åshild Madsen steker vafler for Sjømannskirken under OL i Torino i 2006.
Sjømannskirken
Vaffelsteking på ambassaden i Beijing i 2008. Smøring må til, til tross for at det var sommer- og ikke vinter-OL det året.
Sjømannskirken
Et vaffelhjerte på stranden. Bildet er tatt under Hjertevarmeaksjonen i 2010 og viser frivillige ved sjømannskirken i Albir-Villajoyosa i aksjon.
Sjømannskirken
Også pilotene i Miami fikk vafler av Sjømannskirkens folk på aksjonsdagen i 2010.
Sjømannskirken
Frivillige i aksjon i Alanya under Hjertevarmeaksjonen i 2011.
Sjømannskirken
Alle barna fikk en vaffel!
Sjømannskirken
De frivillige i gågata Markens i Kristiansand hadde ingen problemer med å bli kvitt vaflene under Hjertevarmeaksjonen i 2012.
Sjømannskirken
Frivillig Haldor Strand stod utenfor nærbutikken på Bekkelaget i Hedmark og spredte hjertevarme under hjertevarmeaksjonen i 2012.
Sjømannskirken
Ansatt ved Sjømannskirken i København, Ingri Mari Amundsen, stekte vafler til den store gullmedaljen under hjertevarmeaksjonen i 2012.
Sjømannskirken
Kommunikasjonssjef i Sjømannskirken, Linn Mevold Skogheim hos Radio1 under Hjertevarmeaksjonen i 2012. Informasjonsarbeid og omdømmebygging har blitt stadig viktigere for organisasjonen.
Sjømannskirken
De frivillige i aksjon på sjømannskirken i Lanzarote under Hjertevarmeaksjonen i 2012. Ingen problemer med mobiliseringen.
Sjømannskirken
Også på sjømannskirken i London var det travelt på kjøkkenet under Hjertevarmeaksjonen i 2012.
Sjømannskirken
Vaffelgjengen fra Sjømannskirken på oljemessen i Rio de Janeiro i 2012.
Sjømannskirken
Hjertene kom i alle mulige former under Hjertevarmeaksjonen i Pattaya i 2012.
Sjømannskirken
Vaffelekspressen klar for avgang fra sjømannskirken i Sydney under hjertevarmeaksjonen i 2012.
Sjømannskirken
Hjertevarmegjengen i New York klar for aksjon i 2013.
Sjømannskirken
I 2003 tok Sjømannskirken noen radikale og strategiske grep med sikte på å viske ut det tradisjonelle og skarpe skillet mellom organisasjonens ute- og hjemmearbeid. Det ble vedtatt en ny og enklere styringsstruktur der et styringsnivå ble fjernet – det årlige representantskapsmøtet ble avviklet. Samtidig ble generalforsamlingen revitalisert og overtok som organisasjonens viktigste forum for strategisk tenkning og utvikling av arbeidet. Generalforsamlingen hadde lenge lignet mer på et stevne og en inspirasjonssamling for hjemmearbeidet, enn et hensiktsmessig forum for helhetstenkning, diskusjon og styring. Det var rett og slett for mange representanter. Men med den nye styringsstrukturen ble generalforsamlingens sammensetning gjort mer forutsigbar og antallet delegater ble kraftig redusert. Generalforsamlingen møttes fra da av årlig og fikk en mer balansert og rettferdig sammensetning som gjenspeilet realitetene i Sjømannskirken. Av de 75 delegatene utgjorde de frivillige på sjømannskirkene den største gruppen, de frivillige i Norge ble sikret en tredjedel av stemmene og resten av stemmene ble fordelt mellom Sjømannskirkens ansatte, Den norske kirke og Sjømannskirkens styre.
Gjennom å sikre det frivillige engasjement ute på sjømannskirkene en reell representasjon i generalforsamlingen, lyktes organisasjonen i å inkludere en bredere gruppe av Sjømannskirkens entusiaster. Men til tross for at disse reformene representerte en kraftig forbedring i organisasjonsdemokratiet, var det hele snart modent for en ny revisjon – en siste nyordning for å sikre det demokratiske grunnlaget i organisasjonen. Fremdeles var det kun mulig å stemme på delegater til generalforsamlingen gjennom et medlemskap i en tradisjonell Sjømannskirkeforening. Grunnreglene forutsatte at foreningene skulle rekruttere til kretsstyrene, som igjen skulle rekruttere til generalforsamlingen. Selv om generalforsamlingen erkjente at Sjømannskirken ikke lenger kunne bygge et landsdekkende demokrati på̊ den sviktende foreningsstrukturen, ble det ikke tatt lett på vedtaket om en avvikling av det kollektive medlemskapet. Sjømannskirken hadde tidligere kun tilbudt et individuelt støttemedlemskap som ikke gav demokratisk innflytelse i organisasjonen. Å innføre et individuelt medlemskap med stemmerett ville representere et endelig brudd med den gamle foreningsstrukturen og gjorde at alle enkeltstående medlemmer kunne stemme på representanter til Sjømannskirkens generalforsamling.
Etter en lengre prosess ble ordningen for individuelt medlemskap i Sjømannskirken lansert den 18. september 2013. Nyordningen var langt på vei en fortsettelse av arbeidet som ble påbegynt i 2003 med å legge til rette for økt engasjement for Sjømannskirken blant nye støttespillere både hjemme i Norge og ute ved sjømannskirkene. Sjømannskirken hadde siden 1990-årene snudd seg fra de norske lokalsamfunnene til brukerne av organisasjonens tjenester i jakten på et demokratisk grunnlag. Intensjon var å bygge organisasjonen på menighetene ved sjømannskirkene, å vekke dem til engasjement og ansvar for Sjømannskirken.
Jubileumsåret 2014 representerte slik et organisasjonskritisk punkt for Sjømannskirken. Organisasjonen hadde maktet å sette i verk en omfattende omstillingsprosess, der den hadde kastet av seg en anakronistisk styringsstruktur. Men det gjenstod fremdeles å se hvorvidt det hele hadde lykkes. I en tid da de demokratiske arbeidsformene generelt var på nedadgående i det norske organisasjonslivet – der organisasjonenes styringsevne ble sett som viktigere for de frivillige enn innflytelse – valgte Sjømannskirken å forbli en frivillig, medlemsbasert og demokratisk organisasjon. For å ivareta demokratiet må organisasjonen derimot lykkes med å etablere en demokratisk bred struktur der enkeltmedlemmer får et eierforhold til organisasjonen. Et demokrati som ikke er bredt forankret, gir et dårligere grunnlag for generalforsamlingens beslutninger. Derfor trengte Sjømannskirken flest mulig medlemmer. Målet for jubileumsåret var å få 6 000 medlemmer. I Bud & Hilsen nr. 2/2014 ble det meldt at tallet var kommet opp i 1987.
Allerede på vårparten i jubileumsåret 2014 ble det nye demokratiet satt på sin første prøve. På grunn av uro i organisasjonen etter generalsekretær Audun Myhres plutselige avgang innkalte styret for første gang i Sjømannskirkens historie til ekstraordinær generalforsamling. Og for første gang hadde alle med et hjerte for Sjømannskirken mulighet til å gi sin forhåndsstemme og stemme fram en delegat til generalforsamlingen, ikke via en avdeling eller forening eller et kretsstyre, men i kraft av sitt personlige medlemskap og via internett.
Kilder
Sjømannskirken ønsker å være enkel å komme i kontakt med – også digitalt. For å gjøre nettsidene våre brukervennlige og funksjonelle, benytter vi informasjonskapsler. De hjelper oss med å tilpasse nettsiden til dine innstillinger, samle nyttig statistikk, og dele informasjon om våre tilbud. Informasjonskapslene bidrar til å gjøre besøket ditt så godt som mulig. Detaljer
I Sjømannskirken tar vi personvernet ditt på alvor, og det er viktig for oss å være åpne og tydelige på hvordan vi behandler persondata om deg.
Informasjonskapslene bruker vi for å huske dine innstillinger på nettsiden for å gjøre opplevelsen av nettsiden så relevant som mulig. Vi bruker Google Analytics og Meta Pixel for å holde oversikt over antall besøkende og statistikk over bruk av nettsiden og for å kunne nå deg med viktige budskap gjennom annonser. Tidvis bruker vi andre analyseverktøy for å få hjelp til å forbedre nettsiden.
Valget er ditt!